logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg 50 km z President Lincoln i anteną Lemm 1700 cm - czy to możliwe?

president_bartek 06 Lip 2005 13:12 1650 8
REKLAMA
  • #1 1633058
    president_bartek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam forumowiczów elektroda.pl. Jestem początkującym cbistą i mam pewien problem. Dostałem w prezencie radiotelefon President Lincoln, ponieważ niedawno zacząłem pasjonować się krótkofalarstwem. Mam zamówioną antenę samochodową Lemm o parametrach: długość 1700cm, zysk 3,0dB, moc 500W, 5/8 fali. Zamierzam użytkować tą antenę jako bazową i zainstalować ją na wysokości 10 metrów. Mam pytanię czy przy takich warunkach osiągnę zasięg 50km ??? dziękuję za odp. pozdrawiam 73 !!!
  • REKLAMA
  • #2 1633186
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Przy sprzyjajacych warunkach będzie to możliwe ze stacjami bazowymi o dobrych parametrach anten i wysokościach umieszczenia tych anten.
  • REKLAMA
  • #3 1633289
    president_bartek
    Poziom 14  
    A czy jest możliwość instalacji takiej anteny za oknem w budynku mieszkalnym? Bo w padłem na taki pomysł, aby zrobić stalowy wysięgnik długości około 80cm przymocowany do ściany i na drugim końcu umieszczenie takiej anteny. Zdaje sobię sprawę że SWR nie będzie idealny, ale myślę że by chodziło. Mieszkam na 3 piętrze, a więc to nie jest tak nisko i antena też nie jest mała bo ma prawie 2 metry długości. Pomyślałem sobie że jak niektórzy potrafią postawić krótką antenę magnesową na parapecie za oknem i im radyjka działają to czemu ja miałbym niespróbować z moim pomysłem. Myślę że będzie lepiej chodziło niż magnesówka na parapecie. Do tego jak w Lincolnie mam 10W mocy to chyba niebyło by tak źle co?
  • REKLAMA
  • #5 1633446
    president_bartek
    Poziom 14  
    a czy na antenie balkonowej można robić dx-y??? No wiem co to są anteny balkonowe np. storm czy bumerang, ale jedni mówią że to dobre, a inni że też szajs. A mi chodzi o dalekie łączności, a nie mam warunków do wywalenia anteny na dach. Niedawno dowiedziałem się że czym antena dłuższa tym lepsza a z tego co wiem to storm ma zaledwie 100cm.
  • REKLAMA
  • #6 1633501
    olijacek
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Na dach tego lemm`a co masz bo to chyba 5/8 i dx jak złoto.
  • #7 2026074
    president_bartek
    Poziom 14  
    dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli. Temat zamknięty...
  • #8 2027958
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Chyba nie zamknięty, bo warto jeszcze podpowiedzieć, że usytuowanie anteny na największą wysokość pozwoli na osiągnięcie optymalnych łączności lokalnych i również DX-ów, uniknąć późniejszych kłopotów z przysłaniającym budynkiem itp. Kiedyś na początkach mojej zabawy w CB podobne robiłem eksperymenty, szybko doszedłem do tego, że umiejscowienie anteny na dachu (dodatkowe jakieś 5m+maszt 3m=8m) napewno poprawi satysfakcję, że zrobiłem wszystko aby pomóc antenie na optymalną pracę! Pozdrawiam!
  • #9 2031015
    SITO79
    Poziom 27  
    Ocena: 102
    a ja powiem tak.jak kilka lat temu wiatr porwał moją antenę 5/8 z dachu ,to przyszedł mi do głowy taki szalony pomysł z mobilówką .zrobiłem podstawe z ośmioma przeciwwagami po około 1metr długości,do tej podstawy zamocowałem MAGNUMke ok 1.5m i to wszystko powędrowało na maszt, zamiast pozostałości po stacjonarce.po przyjściu do domu SWR miałemm 1.3 więc nie bawiłem się w dalsze strojenie,ale sprawnośc tego zestawu była mizerna .szumu w głośniku było sporo,ale modulacja zaprzyjaźnionych stacji odległych o 20km była po prostu kiepska! mnie również prawie nie było słychać,z ledwością odbierali mój sygnał.po tej nieudanej próbie sprawiłem sobie za 30zł używaną stacjonarną 1/2 fali która stoi do dziś i chodzi tylko minimalnie gorzej od 5/8.co do mobilówki na dachu to myślę ,że 15metrów kabla RG58 zrobiło swoje.pozdrawiam i zachęcam kolege do skorzystania z odpowiedniej (stacjonarnej) anteny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości osiągnięcia zasięgu 50 km przy użyciu radiotelefonu President Lincoln oraz anteny samochodowej Lemm o długości 1700 cm (5/8 fali, zysk 3,0 dB, moc 500 W) zainstalowanej na wysokości około 10 metrów jako anteny bazowej. Uczestnicy potwierdzają, że przy sprzyjających warunkach i odpowiednim usytuowaniu anteny (najlepiej na dachu lub na maksymalnej wysokości) taki zasięg jest możliwy, zwłaszcza w łącznościach DX. Poruszono także temat instalacji anteny na balkonie lub za oknem na wysięgniku, jednak wskazano, że efektywność takich rozwiązań jest ograniczona, a SWR może być niezadowalające. Zwrócono uwagę na specjalne anteny balkonowe (np. Storm, Bumerang), które są krótsze i mają różne opinie co do jakości łączności dalekosiężnych. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem z mobilną anteną MAGNUM na maszcie z przeciwwagami, która mimo niskiego SWR miała słabą efektywność i jakość modulacji, co skłoniło go do powrotu do anteny stacjonarnej 1/2 fali. Podsumowując, optymalna wysokość montażu anteny i jej parametry są kluczowe dla osiągnięcia zasięgu 50 km i dobrej jakości łączności CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA