logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G50 - Brak podświetlenia matrycy po wymianie, możliwe uszkodzenie taśmy

yoshimura99 27 Sie 2016 18:44 1827 6
REKLAMA
  • #1 15895364
    yoshimura99
    Poziom 2  
    Witam

Posiadam laptopa Lenovo G50 zbiła mi się matryca więc zamówiłem nową wczoraj przyszła rozkręciłem lapka i zaczynam montować tylko że zapomniałem wyjąć baterii z laptopa podczas podłączania nowej matrycy i zaiskrzyło, włączam laptopa z nową matrycą i nie ma podświtlenia obraz widać tylko pod pewnym kątem pod światło. Zdjąłem nową i założyłem starą matryce ale tam też nie było podświetlania a jeszcze pare minut temu świeciła się pomimo zbitej matrycy. Moim zdaniem wina leży tu po taśmie matrycy zamówiłem, już nową taśme i teraz właśnie nie wiem czy dobrze zrobiłem bo może to być też od czegoś innego jak uważacie ?
    Może to być wina nadpalonej taśmy matrycy ?
  • REKLAMA
  • #2 15895530
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15535
    Skoro jest nadpalona istnieje taka możliwość, chociaż nie wykluczałbym uszkodzenia matrycy lub MOBO.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15896088
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    yoshimura99 napisał:
    zapomniałem wyjąć baterii z laptopa podczas podłączania nowej matrycy i zaiskrzyło

Uszkodziłeś płytę. Trzeba wykonać pomiary. Podaj oznaczenie płyty.
  • REKLAMA
  • #4 15896376
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Sprawdź bezpiecznik na płycie.
  • #5 15896630
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Jeśli taśma jest nadpalona - wizualnie - oczywiście do wymiany.
    Poza tym na 99% masz uszkodzenie na płycie - bezpiecznik (jeśli występuje) lub inny element.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 15896865
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    yoshimura99 napisał:
    Moim zdaniem wina leży tu po taśmie matrycy zamówiłem, już nową taśme i teraz właśnie nie wiem czy dobrze zrobiłem bo może to być też od czegoś innego jak uważacie ?
    Może to być wina nadpalonej taśmy matrycy ?

Taśma na pewno do wymiany.
    Nie można wykluczyć usterki płyty głównej.
    Jak dojdzie taśma to się dowiesz.
  • #7 15906450
    yoshimura99
    Poziom 2  
    Doszła wczoraj taśma matrycy, dziś wziąłem się za wymianę i wszystko bryka :-)
    Będę miał nauczkę na następny raz, że jak rozkręcam lapka żeby coś zrobić to żeby wyjąć baterię :D
    Tak jak kolega pisał wyżej mogła być też uszkodzona płyta główna lub inwenter matrycy jak poszło zwarcie ale na hardkora zamówiłem taśme i wymieniłem i jest okej :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo G50 wymienił matrycę, jednak po podłączeniu nowej matrycy nie było podświetlenia, a obraz był widoczny tylko pod kątem. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie taśmy matrycy, ponieważ podczas montażu doszło do iskrzenia z powodu nieodłączenia baterii. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć również płyty głównej lub bezpiecznika. Po wymianie taśmy matrycy problem został rozwiązany, a laptop działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA