logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa instalacja elektryczna w kuchni i łazience - dobór bezpieczników i przewodów

zaq30 31 Sie 2016 01:22 1158 2
REKLAMA
  • #1 15902401
    zaq30
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, mam pytanie dotyczące nowej instalacji którą zamierzam wykonać. Niestety od lat jestem nie w temacie ,a lekcje elektrotechniki z głowy już uleciały. Więc zrobiłem remont kuchni i łazienki. W domu posiadam starą instalację jednofazową. Żeby nie rozgrzebywać mieszkania i korytarza postanowiłem puścić dodatkowo od licznika przewód 3x4mm. Przed różnicówką którą zamontuję u siebie w rozdzielni dokonam rozdziału przewodu PEN na N i PE. W rozdzielni zamontuję różnicówkę 25A 30 mA oraz cztery nadmiarowoprądowe S 16B ( pralka zmywarka piekarnik gniazdka )
    używając przewodu 3x2.5 oraz dwa S10B ( oświetlenie) przewód 3x1.5. Dodam że nowy przewód posłuży tylko do nowej części reszta mieszkania pozostanie na starej instalacji. Chciałbym zakupić bezpieczniki jakiejś dobrej firmy koszta nie grają roli ,bardzo więc proszę o podpowiedzi co do zamierzanej instalacji i doboru bezpieczników. Pozdrawiam gorąco!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 15902437
    wojciech80
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    zaq30 napisał:
    Witam, mam pytanie dotyczące nowej instalacji którą zamierzam wykonać. Niestety od lat jestem nie w temacie ,a lekcje elektrotechniki z głowy już uleciały. Więc zrobiłem remont kuchni i łazienki. W domu posiadam starą instalację jednofazową. Żeby nie rozgrzebywać mieszkania i korytarza postanowiłem puścić dodatkowo od licznika przewód 3x4mm. Przed różnicówką którą zamontuję u siebie w rozdzielni dokonam rozdziału przewodu PEN na N i PE. W rozdzielni zamontuję różnicówkę 25A 30 mA oraz cztery nadmiarowoprądowe S 16B ( pralka zmywarka piekarnik gniazdka )
    używając przewodu 3x2.5 oraz dwa S10B ( oświetlenie) przewód 3x1.5. Dodam że nowy przewód posłuży tylko do nowej części reszta mieszkania pozostanie na starej instalacji. Chciałbym zakupić bezpieczniki jakiejś dobrej firmy koszta nie grają roli ,bardzo więc proszę o podpowiedzi co do zamierzanej instalacji i doboru bezpieczników. Pozdrawiam gorąco!!!!!!

Witam,

Chcesz zrobić podział a jednocześnie połączyć instalacje 2 żyłową, coś chyba nie tak.
    Druga rzecz najważniejsza skąd wiesz że takie zabezpieczenia skoro nie znasz obciążenia, dotyczy się to również oświetlenia.
  • #3 15902459
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    zaq30 napisał:
    Witam, mam pytanie dotyczące nowej instalacji którą zamierzam wykonać. Niestety od lat jestem nie w temacie ,a lekcje elektrotechniki z głowy już uleciały.

Czyli masz wielki potencjał. Nie znasz też pewnie geologii ani medycyny, zajmij się więc poszukiwaniami diamentów oraz leczeniem ludzi. Może nawet będziesz śpiewał w operze? Przecież tego też nie potrafisz.
    Życząc Ci wielkich sukcesów niestety, nie możemy Ci podpowiedzieć niczego o instalacji gdyż my, w przeciwieństwie do myślących inaczej, mamy swoje zasady. Zawarte są w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1489955.html
    My swoich zasad się trzymamy i wykonujemy oraz remontujemy instalacje, nie biorąc się ani za wypiek chleba ani za wyrywanie zębów.
    Innym też radzimy robić to co się umie i nie wycierać doopy szkłem.
REKLAMA