logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie gniazdek bezpiecznikiem 10A - kable trójżyłowe 1,5mm2

arczewski1 13 Gru 2023 17:15 1758 26
REKLAMA
  • #1 20859782
    arczewski1
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Zakupiłem mieszkanie i podejrzewałem że ktoś zrobił fuszerkę wymieniając instalację elektryczną gdy zauważyłem, że w pokoju na gniazdkach mam przewód 1,5mm zabezpieczony bezpiecznikiem 10A. Na kuchnię i łazienkę są bezpieczniki 16A. Zacząłem trochę powątpiewać czy to 16A jest tam faktycznie dla tego że ktoś położył przewody 2,5mm czy może komuś po prostu wyskakiwała 10A i wstawił wyższy bez namysłu.

Po odkręceniu 2 gniazdek w kuchni wychodzi na to że wszędzie jest 1,5mm2. Z racji tego że w kuchni stoi pralka(1600W), zmywarka(1300W), czajnik(1300W), okap(80w), lodówka(200w), ekspres do kawy(1200w) instalacja definitywnie nadaje się do przerobienia. Tutaj moje pytanie. Czy wymieniając ten bezpiecznik 16A na 10A mogę bezpiecznie użytkować taką instalację do wakacji? Planowałem na lato pociągnąć nadtynkowo przy suficie 3 dodatkowe kable na pralkę, zmywarkę i czajnik/ekspres, a na tej starej instalacji trzymać tylko okap i lodówkę. Czy instalacja w obecnym stanie przy bezpieczniku 10A byłaby bezpieczna w użytkowaniu przez ten okres do czerwca/lipca? Wiadomo że świadomie nie uruchamiam urządzeń jednocześnie, ale wolałbym posiadać jeszcze jakieś automatyczne zabezpieczenie - bezpiecznik 10A.

Instalacja w bloku, miedziana z zabezpieczeniem różnicowym. Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 20859794
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15488
    arczewski1 napisał:
    Czy wymieniając ten bezpiecznik 16A na 10A mogę bezpiecznie użytkować taką instalację do wakacji?

Nie.
    Reszta odpowiedzi będzie taka sama.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20859800
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    sosarek napisał:
    Nie.
    Reszta odpowiedzi będzie taka sama.
    Dlaczego nie, skoro ma zamiar założyć wyłączniki samoczynne/bezpieczniki 10 A do przewodów o przekroju 1,5 mm² ?
  • REKLAMA
  • #4 20859805
    arczewski1
    Poziom 2  

To oznacza, że muszę szybko biec odłączać wszystko, bo moje życie jest zagrożone, czy co? Wydawało mi się, że jak założę odpowiedni bezpiecznik, to instalacji nic się nie powinno stać. W najgorszym wypadku będę kogoś w okresie międzyświątecznym szukał, żeby mi kable położył na tę pralkę i zmywarkę, ale wolałbym tego uniknąć, jeżeli nie ma realnego zagrożenia życia/zdrowia.
  • Pomocny post
    #5 20859809
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Tam wychodzi 13A. Tak to dzisiaj deweloperzy robią po oszczędności. Dasz 10A i jest dobrze.
  • Pomocny post
    #6 20859810
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15488
    @elpapiotr Za szybko napisałem post ale tak czasami bywa jak robi się kilka rzeczy na raz - nie wiem dlaczego ubzdurało mi się że zamierza zmienić z 10 na 16A ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20859825
    arczewski1
    Poziom 2  
    Rozumiem skąd pomysł że chce 10A na 16A zamienić. Domyślam się że sporo tutaj forumowiczów którym w świeta "korek" strzela i jako rozwiązanie wymyślają wymianę zabezpieczenia :D Czyli wszyscy są zgodni? Jak wymienie bezpiecznik 16A na 10A to mimo wielu urządzeń instalacja jest bezpieczna i ewentualne zbyt duże obciążenie zasygnalizuje bezpiecznik. Celowo nie odpalać wszystkich urządzeń na raz i mogę do lata spać spokojnie(wtedy dociągnięcie nowych przewodów)?

To jeszcze pytanie czy taki bezpiecznik 16A na 10A mogę wymienić samemu czy brać do tego elektryka z uprawnieniami? Zabezpieczenie za licznikiem już u mnie w mieszkaniu. Bezpieczniki nie topikowy tylko taki podłóżny z dzwignią on/off - nie mam pojęcia jak się nazywają.
  • #8 20859843
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    arczewski1 napisał:
    Jak wymienie bezpiecznik 16A na 10A to mimo wielu urządzeń instalacja jest bezpieczna i ewentualne zbyt duże obciążenie zasygnalizuje bezpiecznik.
    Ale staje się mało funkcjonalna. I przy częstych wyłączeniach przez przeciążenie i załączeniach przez użytkownika może dojść do uszkodzenia w/w, a wtedy robi się problem.
  • #9 20859860
    arczewski1
    Poziom 2  
    Co do funkcjonalności to niestety wiem. Dlatego w perspektywie pół roku planuje modernizację. Mieszkam z dziewczyną która została poinstruowana żeby nie odpalać kilku urządzeń jednocześnie. Nie planuje aby kiedykolwiek wyskoczył, a już na pewno nie częstego przeciążania. Ma być to dodatkowe zabezpieczenie jakby pewnego zaspanego poranka czynnik ludzki zawinił. Nie ma być to rozwiązanie w stylu robimy co chcemy bo i tak jest bezpiecznik.
  • Pomocny post
    #10 20859937
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    arczewski1 napisał:
    Jak wymienie bezpiecznik 16A na 10A to mimo wielu urządzeń instalacja jest bezpieczna i ewentualne zbyt duże obciążenie zasygnalizuje bezpiecznik.

To czy instalacja jest bezpieczna to może potwierdzić lub zaprzeczyć elektryk na miejscu. Masz może aktualny przegląd CAŁEJ instalacji elektrycznej tzn wykonany nie dalej niż 5 lat temu?
    Co wiesz o tej instalacji? Wiesz przez kogo była wykonywana instalacja? Czy robił ją elektryk czy "bohater domu"?
    Jeśli są wątpliwości lub brak wiedzy o instalacji to zawsze warto po kupnie używanego mieszkania wykonać porządny przegląd instalacji elektrycznej.

Pytasz się czy sam możesz sam wymienić bezpiecznik. Ja się spytam jaką masz wiedzę o elektryczności, jakie kompetencje? Jeśli z instalacjami, w sensie projektu i wykonawstwem nie masz do czynienia to spytam się czemu uważasz się że jesteś odpowiednią osobą aby dobierać i montować zabezpieczenia od których zależy ludzkie życie?
  • #11 20859994
    arczewski1
    Poziom 2  
    Pytam bo może to prosta sprawa. Brzmi jakby nie była więc zlece elektrykowi. Wspólnotowy przegląd był 2 lata temu. Czy prawidłowo wykonany tego nie wiem. Przy okazji wymiany bezpiecznika myślę że od razu zlece wykonanie opomiarowania żeby się nie zdziwić ale ta instalacja ma już 10 lat więc ewentualne problemy pewnie by już wyszły wcześniej. Dokładnie co i jak było robione nie wiem. Wiem tylko że robotę wykonał elektryk a nie domownik po kursie na youtube. Chociaż patrząc na to 1,5mm na gniazdkach... ehh no nic. Wymienie bezpiecznik, umówię się na opomiarowanie instalacji i przy okazji omówię jak to zmodernizować tak żeby nie niszczyć kuchnii. Jest w dobrym stanie i szkoda by było to wszystko teraz zrywać.

Dziękuje wszystkim za pomoc. Finałem wątku jest wymiana bezpiecznika przez elektyrka + pomiary instalacji aby upewnić się że 1,5mm kabel na gniazdkach to jedyna fuszerka. Temat zostawiam otwarty jeszcze jeden dzień jakby ktoś chciał jeszcze coś dopowiedzieć i jutro go zamykam.
  • #12 20860080
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Mogę ci z doświadczenia napisać, że z czasem nawyk nie włączania wszystkiego na raz wejdzie ci w krew i nawet tego nie będziesz kontrolował. Po prostu podświadomoe będziesz wiedział że nie załączać czajnika jak pracuje piekarnik etc. Sam żyję w domku z lat 50 z instalacją z tamtego okresu, gdzie gniazda i oświetlenie to jeden obwód na parter i piętro i to wszystko na "automacie" też z lat 50 o wartości 6A. Więc spokojnie doczekasz do remontu.
  • #13 20860116
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    arczewski1 napisał:
    Zakupiłem mieszkanie i podejrzewałem że ktoś zrobił fuszerkę wymieniając instalację elektryczną gdy zauważyłem, że w pokoju na gniazdkach mam przewód 1,5mm zabezpieczony bezpiecznikiem 10A.
    To nie "fuszerka" - to jest ok.
    Bezpiecznik może być nawet 13A
    arczewski1 napisał:
    Po odkręceniu 2 gniazdek w kuchni wychodzi na to że wszędzie jest 1,5mm2. Z racji tego że w kuchni stoi pralka(1600W), zmywarka(1300W), czajnik(1300W), okap(80w), lodówka(200w), ekspres do kawy(1200w) instalacja definitywnie nadaje się do przerobienia. Czy wymieniając ten bezpiecznik 16A na 10A mogę bezpiecznie użytkować taką instalację do wakacji?
    Możesz wymienić spokojnie na 13A.
    Na 16 A nie możesz wymienić.
    Jak przekroczysz 13A to bezpiecznik natychmiast nie wyłączy.
    Przez kilkanaście minut możesz pobierać 16-20A.
    To instalacji nie zaszkodzi.
    Instalacja może być uszkodzona przy długotrwałym pobieraniu prądu przekraczającego znacznie nominał bezpiecznika.
    (tego pilnuje bezpiecznik 13A)
  • #14 20860523
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    CYRUS2 napisał:

Nie kolego, nie jest ok. A dlaczego to pomyśl.
  • #15 20860606
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    ArturAVS napisał:
    Nie kolego, nie jest ok. A dlaczego to pomyśl.
    Przekroje dobiera się do przewidywanych obciążeń.
    W pokojach, nawet nie masz czym obciążyć linii.
  • #16 20860615
    ArturAVS
    Moderator
    CYRUS2 napisał:

Gniazda ogólnego przeznaczenia nie są pod tym kątem dobierane, jeden podłączy TV a drugi grzejnik elektryczny.
  • #17 20860715
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    ArturAVS napisał:
    CYRUS2 napisał:

Gniazda ogólnego przeznaczenia nie są pod tym kątem dobierane, jeden podłączy TV a drugi grzejnik elektryczny.

No i drugiemu zadziała wyłącznik nadprądowy - w czym problem?
  • #18 20860741
    ArturAVS
    Moderator
    stomat napisał:
    No i drugiemu zadziała wyłącznik nadprądowy - w czym problem?

M/n w ograniczeniu możliwości korzystania z instalacji (prądu). Jest to sprzeczne z normą gdzie zalecanym przewodem jest 2,5mm z zabezpieczeniem B16A. Gniazda dedykowane, powinny mieć osobne obwody z zabezpieczeniami (w tym RCD jeśli wymagane) oraz właściwie dobrany przewód.
  • #19 20860773
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2862
    ArturAVS napisał:
    M/n w ograniczeniu możliwości korzystania z instalacji (prądu). Jest to sprzeczne z normą gdzie zalecanym przewodem jest 2,5mm z zabezpieczeniem B16A.

Czy zalecany przewód znaczy że tylko taki ma być?
    Czyli co, ktoś się wprowadził do mieszkania gdzie już leży instalacja 3x1,5 zabezpieczona adekwatnie do przekroju to ma wyrywać przewody i nowe kłaść bo może za 15 lat podłączy awaryjnie farelkę? Poza tym zdecydowana większość jak nie wszystkie przenośne urządzenia grzewcze mają moc do 2kW. Na zabezpieczeniu B10 to przytoczone przez ciebie tv i urządzenie grzewcze da radę. Nawet jeśli zabezpieczenie jest za duże to o ile przewody nie są zdegradowane przez temperaturę to łatwiej wymienić zabezpieczenie niż przewód.
  • #20 20860813
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4300
    galad napisał:
    Mogę ci z doświadczenia napisać, że z czasem nawyk nie włączania wszystkiego na raz wejdzie ci w krew i nawet tego nie będziesz kontrolował. Po prostu podświadomie będziesz wiedział że nie załączać czajnika jak pracuje piekarnik etc.
    Mam podobnie a jednak czasem zapomnę i 1-2 razy w roku bezpiecznik zadziała.
  • #21 20860993
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Jest to sprzeczne z normą gdzie zalecanym przewodem jest 2,5mm z zabezpieczeniem B16A.
    Podaj numer normy i nr paragrafu.
  • #22 20861011
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 940
    No w sumie - tak interpolując - na oświetlenie też starczy 0,75 mm kw.

Mam nadzieję że Panowie Developerzy czytają czujnie forum - ale sobie przyoszczędzą na materiale i robociźnie - i to z uzasadnieniem :-)
  • #23 20861018
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Czy zalecany przewód znaczy że tylko taki ma być?
    Czyli co, ktoś się wprowadził do mieszkania gdzie już leży instalacja 3x1,5 zabezpieczona adekwatnie do przekroju to ma wyrywać przewody i nowe kłaść bo może za 15 lat podłączy awaryjnie farelkę? .
    Masz rację.
    Ale nawet farelkę będzie ok.
    Fatrelka to potężny grzejnik o mocy 2kW
    2kW = 9A. tylko 9A
    Bezpiecznik B10 spokojnie to wytrzyma i jeszcze sporo zostanie.
  • REKLAMA
  • #25 20861071
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    r103 napisał:
    No w sumie - tak interpolując - na oświetlenie też starczy 0,75 mm kw.

Nie, nie wystarczy. Przepisy przewidują coś takiego jak minimalny przekrój przewodu układanego na stałe. I jest to 1,5mmkw.
  • #26 20861265
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Może zanim skomentujesz coś to doczytaj do końca co ktoś napisał.
    O co ci chodzi ?
    Komentarz dotyczący twojej wypowiedzi - był bardzo pozytywny.
  • #27 20861420
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    arczewski1 napisał:
    więc zlece elektrykowi.
    Tak właśnie zrób.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaniepokoił się stanem instalacji elektrycznej w nowo zakupionym mieszkaniu, gdzie gniazdka są zabezpieczone bezpiecznikiem 10A, a przewody mają przekrój 1,5 mm². W kuchni i łazience zastosowano bezpieczniki 16A, co budzi wątpliwości co do ich prawidłowości. Użytkownik planuje wymianę bezpiecznika 16A na 10A, aby dostosować go do istniejącej instalacji, oraz zainstalowanie dodatkowych przewodów do urządzeń takich jak pralka i zmywarka. Forumowicze podkreślają, że wymiana bezpiecznika na 10A jest bezpieczna, ale zalecają konsultację z elektrykiem w celu oceny całej instalacji. Wskazują również na konieczność przestrzegania norm dotyczących przekrojów przewodów oraz obciążeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA