logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera po instalacji Windows XP na AMD Sempron 2800+

qscgu 07 Lip 2005 12:06 7292 80
Najlepsze odpowiedzi

Why does a newly installed Windows XP system keep freezing, rebooting, and losing system files on an AMD Sempron PC, and what should I check first?

Najpierw wymień podejrzany zasilacz OEM/no name na porządniejszy i przetestuj pamięć RAM memtestem, bo słaby zasilacz oraz błędy RAM najczęściej powodują restarty, BSOD-y i gubienie plików [#1635776][#1642827] Jeśli masz XP bez SP2, wyłącz automatyczny restart przy błędzie, żeby odczytać kod BSOD i nazwę pliku; to może zawęzić diagnozę [#1635952] Sprawdź też napięcia i temperatury podczas pracy, najlepiej miernikiem lub np. Everestem, bo niestabilne napięcia zasilania mogą uszkadzać dysk i powodować błędy zapisu [#1635884][#1635913] W wątku wyszło też, że dysk ma fizyczne bad sektory i utratę ok. 20 GB pojemności, więc HDD nadaje się do reklamacji i trzeba go wymienić [#1640329][#1648492] Dodatkowo warto sprawdzić SMART, taśmę IDE i w razie potrzeby zrobić czystą partycję/instalację, ale głównym podejrzanym pozostaje zasilacz oraz uszkodzony dysk [#1637683][#1642827]
REKLAMA
  • #1 1635739
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Otóż kupilem sobie komp skladany z czesci ktore sam wybierałem. siedzialem w sprzecie dosc dlugo zeby stwierdzic czy te czesci beda dobrze pasowac do siebie no i zebralem cos takiego (Jak najtaniej zeby bylo):
    Procesor: AMD Sempron 2800+
    Płyta: Epox Via KT400a 8K9A7i
    Ram: 256 DDR 400Mhz OEM
    K.Graf: Asus Radeon 9600XT TvOut
    Zasilacz: 300W OEM
    Twardy: Seagate 160GB 7XXX RPM 8MB cache
    no i neostrade ale mam firewalla wlaczonego (wbudowany w XP)

Problem polega na tym ze jak instaluje XP to wszystko dobrze jest natomiast jak komp pochodzi troche to sie zawiesi i nie da sie nic zrobic a po restarcie trzeba instalowac na nowo windows i sa 3 problemy dlaczego:
    - restartuje sie w kolko
    - pokazuje sie blue screen i nie da sie nic zrobic
    - pokazuje sie czarny ekran z napisem ze brakuje jakistam plikow (za kazdym razem sa to inne).

w kompie trzeba reinstalowac winde jakies 4 razy na tydzien co jest stanowczo za duzo razy. restartuje sie szybciej jak mam np gre puszczoną ale zawsze jest to jakies 1-5 godzin od uruchomienia, nie zawsze trzeba odrazu instalowac windows ale czesto znikaja jakies pliki na HDD. Z tym ze ten dysk dzialal dobrze na innym kompie. to teraz jest zepsuty bo zamiast 150GB ma tylko 130. Na sprzecie znam sie dosc dobrze oczywiscie od strony teoretyczej ale naprawde nie jestem w stanie stwierdzic czego to jest wina. jestem poprostu załamany prosze o Pomoc!!! :sm1:
  • REKLAMA
  • #2 1635776
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Podmien zasilacz na lepszy niz jakis 300 Wat OEM (Byle nie Codegen). Sprawdź RAM memtestem albo sprobuj na innym w 100% sprawnym.
    Jezeli podkrecales kompa to wroc do ustawien domyslnych.
  • #3 1635806
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Prawdopodobnie msz bad sectory(uszkodzone kawałki na dysku-sectory) zapuśc sobie hdd regeneratora w wersji darmowej, jak przesanuje i nic nieznajdzie to znaczy, że to nie bady, a jak sie wysypie na przodzie to radze jakiegoś fulla tego programu poszukać, i spróbowac je usunąć!! Co do restartu procek był w wersji BOX, czy OEM, bo jak oem może dali zamały radiator i się zamocno grzeje z tąt te bluescreen' y i restarty??!!
  • #4 1635820
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    nie pisz jakis tam plikow brakuje tylko napisz konkretne jakich, podaj numer bledu z blue screena.

napisz jeszcze jaki masz system plikow na dysku i jakiego masz windowsa Xp, z serwis pakiem czy bez.
  • #6 1635884
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego qscgu, dostarcz nam trochę informacji: przede wszystkim napięcia (najlepiej zmierzone miernikiem) i temperatury. jak nie masz miernika, to zainstaluj program Everest (www.lavalys.com) i tam w drzewie komputer na gałęzi czujnik będziesz miał to, co jest nam potrzebne. Popracuj trochę na komputerze i obserwuj zmiany temperatur i napięc. Powiedz jeszcze, czy wersja instalacyjna Windows XP, którą masz, jest zintegrowana z SP2 czy też nie.
  • REKLAMA
  • #7 1635885
    GruX
    Poziom 18  
    Tak, ale czy zasłaba zasiłka może powodowac utrate plików systemowych??
  • #9 1635923
    GruX
    Poziom 18  
    Ja kompa zawsze z kabla wyłaczam i co najwyżej to mi sie scandisk włączy w najgorsztym wypadka!! Ale ogóle może się zgadzc- śmierdzi badami!! A koelgo może posiadasz kieszone na dysk i z nim wendrujesz po kolegach?? Może walnołeś gdzieś tym dyskiem i talerz dostał uszkodzeni mechanicznego???
  • #10 1635941
    qscgu
    Poziom 34  
    Dobra oto wiecej informacji. Kodu z blue screena nie da sie odczytac bo znika w 1 sekunde i sie restartuje. Nie mam SP2 ale probowalem na 2 widnowsach: XP Home i XP Proff. wlasnie wydawalo mi sie ze to moze byc wina zasilacza i pod wplywem tego ze jest za male napiecie albo zasilacz sie przegrzewa komp sie restartuje i powoli uszkadza HDD. nie podkrecalem kompa. Na poczatku jak mialem tego kompa to nie bylo zadnych problemow dzialal kilka miesiecy i zaczely sie. i najpierw reinstal co miesiac a potem juz coraz czesciej. oddalem go do serwisu to nic nie zrobili. Plikow brakuje przewaznie z katalogu /windows/system32. procek w wersju OEM ale temp ma raczej w normie, nie dochodzi do 70 stopni. Dysk raczej nie rusza sie z domu. byl niedawno kupowany i na innym kompie nie ma z nim problemow pozatym ze jest tylko mniej pojemnosci niz ma byc i bylo wczesniej.
  • #11 1635952
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    XP bez SP to jedno wielkie sito. Niebieksi ekran znika tak szybko poniewaz masz wlaczone automatyczne uruchamianie ponowne komputera i dlatego nie mozesz nic odczytac. Aby to wylaczyc kliknij prawym klawiszem na "Moj komputer" --> Wlasciwosci --> zakladka Zaawansowane, 3 od gory przycisk Ustawienia --> Odznacz Automatycznie uruchom ponownie.

Gdy nastepnym razem wyskoczy Ci niebieksi ekran spisz numer bledu oraz nazwe pliku (jesli bedzie podana).

Powodzenia :)
  • REKLAMA
  • #12 1636026
    qscgu
    Poziom 34  
    to nic nie da bo blue screen pojawia sie przed tym kiedy jest pasek uruchamiania windowsa i te cyferki sa takie male i pisane chudą czcionką.
  • #13 1636356
    CIUKU
    Poziom 18  
    i własnie chodzi nam o te małe cyferki pisane chudą czcionką jest BARDZO ISTOTNA INFORMACJA....pliki może CI gubic od restartów niekoniecznie wtedy musza powstawac bad sectory
  • #14 1636610
    qscgu
    Poziom 34  
    bardzo chcialbym wiedziec co tam pisze ale nie zdzarze tego przeczytac, nawet fotki nie strzele tak szybko. A to jak wytłumaczysz to ze z 150GB zrobiliy sie 130? 20 GB to duza roznica
  • REKLAMA
  • #15 1636764
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Są dwie możliwości. Pierwsza to taka, że producent zawyzył ilość GB (troszkę dziwne że aż tyle), a drugie wyjście to takie, że ten obszar nie został przydzielony do żadnej partycji.

A w trybie awaryjnym komputer też się wysypuje? Napisz jakiej marki masz zasilacz. Tak jak piszą koledzy podmień go na inny byle nie Codegen tak jak pisali wyżej. Sprawdz czy płyta nie ma napuchniętych kondensatorów.
    Co do gubienia plików, to najczęściej jest to przez uszkodzony RAM'u zawierający błędy. Wtedy nawet trudno jest zainstalować XP'ka.
  • #16 1636789
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego qscgu, czy Twój BIOS widzi całą pojemność dysku? Czy nie wchodzi w grę ograniczenie do 137GB?
  • #17 1637588
    qscgu
    Poziom 34  
    tak jak napisalem. bios widzi cale 160 GB czyli to jest dokladnie 150GB. i tyle bylo na samym poczatku. dalem do serwisu i koles powiedzial ze to moze byc wina zasilacza. tzn. nie ma takiej opcji zeby po zrabaniu wejsc do trybu awaryjnego po prostu winda "siada na amen". napisalem ze zasilacz OEM / No name / nie ma marki. XPka instaluje z latwoscia ale gubie niekiedy pliki. najczesciej systemowe
  • #18 1637623
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Jezeli masz system plikow FAT32 i windows XP bez sp1 to windows bedzie widzial tylko 137GB.
  • #19 1637651
    qscgu
    Poziom 34  
    heh. juz mowilem ze nie w tym problem. system plikow mam NTFS. zreszta i na NTFS i na Fat32 jest tylko 130 nie ma tego 137.
  • #20 1637683
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    qscgu napisał:
    tak jak napisalem. bios widzi cale 160 GB czyli to jest dokladnie 150GB. i tyle bylo na samym poczatku. dalem do serwisu i koles powiedzial ze to moze byc wina zasilacza. tzn. nie ma takiej opcji zeby po zrabaniu wejsc do trybu awaryjnego po prostu winda "siada na amen". napisalem ze zasilacz OEM / No name / nie ma marki. XPka instaluje z latwoscia ale gubie niekiedy pliki. najczesciej systemowe

Nie ma zasilacza "no name" czy to był by z tajwanu czy z grenlandii zawsze pisze. Podaj cyferki jakie masz na zasilce albo zdjięcie zrób naklejki.

Napięcia byś podał wtreście chyba że nie masz czym zmieżyc albo sprawdź na innym zasilaczu czy są problemy.

Sprobuj zmienić kanał ide może to on jest uszkodzony.

Zrób od nowa partycie a te skasuj, ustaw w biosie na lba, spróbuj system od nowa zainstalować. Zobacz też czy masz smarta właczonego.

Daj znać jak sprawdzisz.
  • #21 1637779
    asgoroth
    Poziom 16  
    wedlug mnie, na 80% to pamiec generuje bledy (takie sa objawy uszkodzonych pamieci), 20% goracy procek.
    jak juz ktos wspomnial, przetestuj programem memtest86+ (plik w zalaczniku)
    pzdr
    Kolego asgoroth proponuję Byś był tak uprzejmy i poczytał regulamin !
    Otrzymujesz ostrzeżenie nr. #1 za zamieszczanie załącznika ogólnie dostępnego w sieci .
    Plik proszę pobrać : http://www.memtest86.com
    Załącznik skasowałem (TJT)
  • #22 1637823
    GruX
    Poziom 18  
    Nie znam się natym zapewne takl jak wy, ale miałem dysk 2,1 gb na którym system musiałem instalować po kardzym restarcie, ponieważ większą częscią jego powierzchni były bad sector.Więc ja automatycznie szedł bym w tym kierunku, ale ta opcja z zasłabą zasiłkąi ktura zapewne jest dołaczona do obudowy tracera i albo uszkodzon proc, albo pamieć. Ale skoro gość raczej nic niepodkręca, to czemu pamięć by się miała posypać po tak krótkim czasie urzytkowania??A z bad sectorami na dysku jest tak:dysk w transporcie łupnie raz,głowica odszczerbi kawałek lakieru ochronnego z talerz, potemkiedy gosć przyniesie dysk do domu, podłączy talerze się kręcą, lakier wpada pod głowice, podbija ją do góry, głowica leci na talerz i odszczerbia kawałek lakieru, i tak powstaje błedne koło. Dlatego sprawdził bym ten dysk skoro traci na pojmności!!
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki ! Post nic nie wnosi do kosza ! ( nie zawiera poprawnej odpowiedzi)
    Kwestią są pewne nieścisłości w wypowiedzi oraz ich poprawność !(TJT)

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!

Teraz dobrze??
  • #23 1637848
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    [GRUBY], czy Ty czytasz to, co sam napiszesz? Ortografia, znaki przestankowe, podmiot, orzeczenie, odmiana, sens wypowiedzi, formułowanie zdania, ....
    PISZ PO POLSKU!!!!!!
  • #24 1637889
    qscgu
    Poziom 34  
    hmm. musze jednak powiedziec ze moj dysk praktycznie nie byl dotykany a co dopiero jakies obicie. Zasilacz jest PROCOMP czyli nie znam takiej firmy dla mnie to zwykly szajs no name. a napiec nie mam czy zmierzyc. Jest spoora instrukcja do tego szajsu a jak go bede mial to zapodam skana z niego. (Teraz komp jest w serwisie). S.M.A.R.T wylaczony a dysk dzial tylko na LBA. Kanal IDE chyba nie jest uszkodzony.
  • #25 1637890
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Czy ja to napisałem?
    [GRUBY] napisał:
    a z dyskiem to jest tak, w transporcie łupnie raz, odszczerbi kawałek lakieru ochronnego z talerz, potem talerz się krec lakier wpadapod głowice, podbija ją do góry głowica leci na talerz i odszczerbia kawałek lakieru i tak powstaje błedne koło
  • #26 1637899
    GruX
    Poziom 18  
    A zkąd wiesz co się działo z dyskiem, zanim go kupiłeś?? Odebrałeś ten dysk prosto z fabryki??Nie wiesz jak go transportowano, może w skleie podczas przekładania poleciał na ziemie??

Proponuję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki przed wysłaniem ! Sugeruję więc wymianę klawiatury oraz konieczne konsultacje np z programem OpenOffice ma w budowany w miarę poprawne sprawdzanie tekstu !

Nie zastosowanie się do sugerowanych posunięć za skutkuje sankcjami na forum!
  • #27 1637904
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    [GRUBY] napisał:
    mam dysleksje!! i już tak zemną jest że tak pisze, co ja nato poradze?

Pod okienkiem, w którym piszesz, jest przycisk "Sprawdź pisownię" Nikt nie zabrania Ci posłużyć się nim. A dysleksja jest chorobą, która może być leczona, jeżeli tylko chory chce się wyleczyć.
  • #28 1637906
    qscgu
    Poziom 34  
    byl w takim opakowaniu ze raczej niemozliwe jest uszkodzenie nawet na obudowie a co dopiero wewnatrz
  • #29 1637916
    GruX
    Poziom 18  
    tak chyba to gdzieś słyszałem... a próbowałeś tym kiedyś sprawdzać pisownie?? to sobie sprawć, gwarantuje, ze po sprawdzeniu będzie wyglądac gorzej!! zaraz to udowodnie!! ten słownik nieposiada czcionek europejskich!! czyli łćżźóś

pod spodem jest to co wyszło ze sprawdzania pisowni!!

"tak chyba to gdzie¶ s³ysza³em... a próbowa³e¶ tym kiedy¶ sprawdzaæ pisownie?? to sobie sprawæ, gwarantuje, ze po sprawdzeniu bêdzie wygl±dac gorzej!! zaraz to dowodnie!! ten s³ownik nie posiada czcionek europejskich!! czyli ³æ¿¼ó¶" nadal to polecasz??
  • #30 1637939
    qscgu
    Poziom 34  
    nie no ale nie wydaje mi sie zeby to bylo mechaniczne uszkodzenie. moze HDD REGEN. pomoze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności komputera z procesorem AMD Sempron 2800+, płytą Epox Via KT400a 8K9A7i, 256MB RAM DDR400, kartą graficzną Asus Radeon 9600XT, zasilaczem 300W OEM oraz dyskiem Seagate 160GB z 28 bad sectorami, po instalacji Windows XP (bez SP2). Objawy to częste zawieszanie się systemu, restartowanie w pętli, blue screeny oraz komunikaty o brakujących plikach systemowych, głównie z katalogu system32. Problemy nasilają się podczas obciążenia, np. podczas grania lub ripowania filmów. Dyskusja wskazuje na kilka potencjalnych przyczyn: wadliwy lub niewydolny zasilacz (często OEM lub no name, np. Procomp, Codegen), uszkodzona pamięć RAM (zalecane testy memtest86+), obecność bad sectorów na dysku twardym (zalecane narzędzia HDD Regenerator, HDD Tune, MHDD), możliwe błędy systemu plików lub brak aktualizacji systemu (brak SP2, problemy z obsługą dużych dysków). Temperatura procesora jest w normie (około 40-48°C pod obciążeniem), chłodzenie poprawne, procesor nie jest fabrycznie podkręcony. Zalecane działania to wymiana zasilacza na markowy o mocy co najmniej 350W (np. Chieftec, Tagan), testowanie i ewentualna wymiana pamięci RAM, sprawdzenie i ewentualna reklamacja dysku twardego z powodu fizycznych uszkodzeń, wyłączenie automatycznego restartu po blue screenie w celu odczytania kodów błędów, instalacja Windows XP z zintegrowanym SP2 oraz poprawne ustawienia BIOS (w tym obsługa LBA i SMART). Dyskusja podkreśla, że uszkodzenia dysku i zasilacza mogą powodować utratę plików systemowych i niestabilność systemu, a częste formatowanie może pogarszać stan dysku. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z wadliwego zasilacza i uszkodzonego dysku, z możliwym udziałem pamięci RAM.
REKLAMA