logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault laguna 2 lift 1.9 dci, odpowietrzanie sprzęgła

asgdran 15 Wrz 2016 22:19 13737 4
REKLAMA
  • #1 15934079
    asgdran
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam posiadam renault laguna 2 lift 1.9 dci

I problem jest taki, że pewnego ranka odpalam samochód i brak sprzęgła.
    Mechaniką zajmuję się już trochę, ale zaskoczyło mnie to, że nie posiadam żadnej kalamitki ani zawleczki przy skrzyni biegów, tylko żółty obracający się walec, z którego jest kłopot z wypięciem przewodu idącego od pompki (jutro dodam zdjęcie, bo dzisiaj nie było za bardzo jak)
    Pod silnikiem jest sucho a płynu hamulcowego w zbiorniczku było powyżej minimum, jutro mam zamiar dobrać do pompki sprzęgła, ale jest z tym na moje oko trochę zachodu, bo muszę akumulator wypinać filtr powietrza i zbiornik na płyn chłodniczy. Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenie z tym modelem po lifcie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
    Posiadam też taką rurkę wychodzącą ze skrzyni biegów z takim białym plastikowym walcem na końcu, który wewnątrz ma kulkę, w rurce brak płynu hamulcowego i nie da się z niej nic zaciągnąć powstaje podciśnienie i tyle, wtłoczyć powietrza też się nie da.
    Przynajmniej strzykawką.
  • REKLAMA
  • #2 15934355
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 887
    Odpowietrzanie jest proste. Zasadniczo powinno pójść tak, że zalewasz płyn, rozpinasz spinke między przewodem a odpowietrznikiem i czekasz aż poleci płyn. Jak pedal będzie miękki to podpompwac i powtórzyć czynność. Tak czy inaczej poszuklabym wycieku, jak nie ze sprzęgła to z hamulców bo to jeden zbiorniczek.
  • REKLAMA
  • #3 15934465
    teva
    Poziom 13  
    Ocena: 72
    asgdran napisał:
    ani zawleczki
    na pewno jest
  • REKLAMA
  • #4 15938682
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4204
    Odpowietrzenie pompy sprzęgła NIE JEST proste.
    Najlepiej w pompować płyn przez odpowietrznik wysprżęglika tak długo aż wypłynie przez zbiorniczek. Nawet 2-3 razy.

Z w.w objawów odpowietrzenie nic nie da - uszkodzona pompka lub siłownik (wysprzęglik)
  • #5 15946119
    asgdran
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Witam samochód naprawiony, okazało się że odpowietrznik tam rzeczywiście jest ale jest tak schowany za rurami i tak pechowo trafiło że go nie wymacałem. Dopiero po zdjęciu rurki układu dolotowego znalazłem odpowietrznik. Po odpowietrzeniu wszystko wróciło do normy przynajmniej z perspektywy jednej nocy.
REKLAMA