Potrzebuję fachowej rady, 2 tygodnie temu podczas jazdy poczułem ostry zapach gumy spod maski, po zatrzymaniu się okazało się, że pasek rozrządu jest oblepiony po zewnętrznej jakąś guma, zholowałem auto do domu i następnego dnia rozegrała. Okazało się, że koło na którym chodzi pasek od wspomagania, a które jest przymocowane do kółka od wału korbowego się rozwalił, z racji stanu paska rozrządu postanowiłem wymienić i jego. Po złożeniu i ustawieniu na znaki bardzo ciężko odpalił, podłączony do kompa wykazał brak synchronizacji czujnika wałka rozrządu, sygnał nieciągły, po podmienie czujnika nic się nie zmieniło. Okazało się że koło na wałku rozrządu jest bez klina i jest lekko przestawionego. Potrzebuję porady i informacji
Czy jak zablokuję wał korbowy blokadą czy wówczas pierwszy tłok jest maksymalnie w górze i mogę ustawić wałek rozrządu na szklankach na pierwszym tłoku w pozycji zamkniętej, bo jak zablokuję wał korbowy blokadą to z kolei znak i położenie kółka wału korbowego po którym chodzi pasek rozrządu mi się nie zgadza, oprócz tego wyskakuje check injection. Potrzebuję waszej pomocy.
Czy jak zablokuję wał korbowy blokadą czy wówczas pierwszy tłok jest maksymalnie w górze i mogę ustawić wałek rozrządu na szklankach na pierwszym tłoku w pozycji zamkniętej, bo jak zablokuję wał korbowy blokadą to z kolei znak i położenie kółka wału korbowego po którym chodzi pasek rozrządu mi się nie zgadza, oprócz tego wyskakuje check injection. Potrzebuję waszej pomocy.