logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kable do nowego wyłącznika światła z 12 otworami?

mieronmieron 17 Wrz 2016 16:08 4380 15
REKLAMA
  • #1 15936990
    mieronmieron
    Poziom 2  
    Witam,
    na wstępie zaznaczę, że moje doświadczenie w elektryce nie jest bogate.

Wymieniam w mieszkaniu wszystkie kontakty i włączniki i natknąłem się na pierwszy problem. Otóż nie mam zielonego pojęcialą jak podłączyć kable do nowego włącznika. W starym kontakcie wyglądło to tak:

Oraz drugi, czarny kabel podłączony był "u dołu" po przeciwległej stronie.

Mój problem polega na tym, że nowy włącznik posiada dwa razy po 6 "otworów" jak na obrazku poniżej, stąd też nie wiem jak je podłączyć (proszę nie sugerować się włożonym niebieskim kabelkiem):

Z góry dziekuję za pomoc i poświęcony czas.
  • REKLAMA
  • #2 15936997
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Najprościej weź miernik i zapoznaj się z działaniem włącznika :)
  • #3 15937020
    headshot
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    mieronmieron napisał:
    moje doświadczenie w elektryce nie jest bogate
    marqqv napisał:
    Najprościej weź miernik i zapoznaj się z działaniem włącznika
    Albo wezwij elektryka
  • REKLAMA
  • #4 15937043
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 867
    Po co komu dział ''Elektryka Początkujący'' jak odsyłacie wszystkich po elektryka. Nie sądzę, żeby kolega sobie z tym nie poradził.
    Daj zdjęcia nowego włącznika z przodu i z tyłu bo z tego jednego zdjęcia prawie nic nie wynika.
  • #5 15937066
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Chupacabra napisał:
    Po co komu dział ''Elektryka Początkujący'' jak odsyłacie wszystkich po elektryka. Nie sądzę, żeby kolega sobie z tym nie poradził.

Ale to jest dział dla początkujących elektryków, dla ludzi którzy jakieś pojęcie już mają, znają zasady BHP i wiedzą jak się poruszać w tej dziedzinie a nie dla kogoś kto piszę że nie o tym zielonego pojęcia i prosi o pomoc. Jak dzwonisz do mechanika jak się samochód popsuje to też mu tłumaczysz że coś tam tryndoli i co masz zrobić ??
    A jak gość zapomni wyłączyć/ odłączyć/ nie sprawdzi braku napięcia i go zabije to co wtedy ??

Youtube jest pełny filmów bohaterów (nie)elektryków w swoim domu. Niektórzy naprawdę źle kończą.
  • REKLAMA
  • #6 15937093
    gogi20
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    mieronmieron napisał:
    Wymieniam w mieszkaniu wszystkie kontakty i włączniki i natknąłem się na pierwszy problem.
    Proponuję najpierw przedyskutować jaka jest zasada działania "włączników", ponieważ takie coś nie istnieje. Już się tych "włączników" czytać nie chce.
  • REKLAMA
  • #7 15937165
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Zgadzam się.
    Nawet dawniej rozróżniano je po ludzku.

• #8 15937223
    mieronmieron
    Poziom 2  
    headshot napisał:
    Albo wezwij elektryka

Gdybym chciał to zrobić, nie pisałbym tutaj tego tematu.

Chupacabra napisał:
    Daj zdjęcia nowego włącznika z przodu i z tyłu bo z tego jednego zdjęcia prawie nic nie wynika.

Proszę bardzo:

rafi84 napisał:
    Ale to jest dział dla początkujących elektryków, dla ludzi którzy jakieś pojęcie już mają, znają zasady BHP i wiedzą jak się poruszać w tej dziedzinie a nie dla kogoś kto piszę że nie o tym zielonego pojęcia i prosi o pomoc. Jak dzwonisz do mechanika jak się samochód popsuje to też mu tłumaczysz że coś tam tryndoli i co masz zrobić ??
    A jak gość zapomni wyłączyć/ odłączyć/ nie sprawdzi braku napięcia i go zabije to co wtedy ??

Zasady BHP znam, na prawdę nie musisz się o to martwić. Nigdzie nie napisałem, że nie mam zielonego pojęcia, tylko napisałem, że doświadczenie, a co za tym idzie wiedza nie jest bogata. Nie mniej jednak myślę, że mam jej na tyle żeby przy pomocy innych z problemem sobie poradzić.
    Napięcie sprawdziłem. Na prawdę. I to nawet próbówką elektryczną a nie dwoma gwoździami jednocześnie. Możesz odpoczywać spokojnie przy sobocie, nie mniej jednak miło że się tak troszczysz o moje zdrowie i życie.

Zatem najmocniej przepraszam wszystkie alfy i omegi wysokich napięć za moje niedopuszczalne foux pas i wciąż proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Moderowany przez kkas12:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    Sorry kolego, ale jeszcze jedna ironia a będzie "nagroda".

• #9 15937263
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    mieronmieron napisał:
    Zatem najmocniej przepraszam wszystkie alfy i omegi wysokich napięć za moje niedopuszczalne foux pas i wciąż proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Też najmocniej przepraszam, ale zapytam niechcący-przypadkiem jakie narzędzia posiadasz... ?

PS. Odpowiedź była w #2.
  • #10 15937281
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4291
    Z fotki wynika, że jest to wyłącznik schodowy.
    Na odwrocie wyłącznika wszystko masz narysowane.
    Ilość "dziurek" nie jest adekwatna z ilością styków. Ponowne spojrzenie (wnikliwe) pozwoli Ci samodzielnie styki zlokalizować.
    Więcej samodzielności.
  • #11 15937301
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Może to rozjaśni sprawę - Jak podłączyć kable do nowego wyłącznika światła z 12 otworami?
  • #12 15937499
    mieronmieron
    Poziom 2  
    Dziękuję za odzew. Sprawa już załatwiona, zatem temat można zamknąć.
  • #13 15937500
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Gdzie Ty tam schodowy widzisz?
    Plastikowe formy sa odlewane pewnie dla wszystkich rodzai produkowanych łączników. Jeśli zaciski nie są na śruby (jeśli ich nie widać), a wciskane to od tyły widać prześwitujące dwa styki, tak samo na "schemacie" pokazane które to są.
  • #14 15937532
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    kkas12 napisał:
    Z fotki wynika, że jest to wyłącznik schodowy.

A gdzie tam schodowy

kkas12 napisał:
    Na odwrocie wyłącznika wszystko masz narysowane.

Dokładnie, zamiast schodówki schemat wyłącznik jednobiegunowego ;)

plusik pewnie poleciał za ten wyłącznik schodowy :D
  • #15 15937550
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4291
    Kwestionujesz kolego info producenta???
    Na jakiej podstawie?

Sorry, ale macie racje :) Zaćmienie (chwilowe) umysłu :(
    A mojego "plusika" zostawcie w spokoju bo może autor zastosował się do pozostałej części mego postu.
    Jednak oboje otrzymujecie po 100pkt.

A temat na życzenie autora zamykam.
  • #16 15937570
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    kkas12 napisał:
    Kwestionujesz kolego info producenta???
    Na jakiej podstawie?

Jakie informacje producenta :?: nie widzę nigdzie opisu że to schodówka.

Czy od tej trzeciej kropeczki idzie kreseczka do przydzielonego styku :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z ograniczonym doświadczeniem w elektryce poszukiwał pomocy w podłączeniu kabli do nowego wyłącznika światła z 12 otworami. W odpowiedziach zasugerowano użycie miernika oraz wezwanie elektryka, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji zachęcali do samodzielnego rozwiązania problemu. Wskazano, że nowy wyłącznik może być wyłącznikiem schodowym, a na jego odwrocie powinny znajdować się oznaczenia styków. Użytkownik dostarczył dodatkowe zdjęcia, co pomogło w identyfikacji problemu. Ostatecznie, po wymianie informacji, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA