logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Syczenie z obudowy - Syczenie wydobywajace sie z obudowy, komputer się wyłącza

Freelance 27 Wrz 2016 19:35 2793 15
REKLAMA
  • #1 15958547
    Freelance
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z moim pc. Mój komp mysle sredniej klasy do srednich gier ktory mi jaknajbardziej wystarcza. Podczas gry w aion przy 120 fps na niektorych mapach tego rpga w wspomnianych 120 fps zaczyna syczeć (syczenie pochodzi z obudowy). Po roznym czasie raz jest to godzina nawet dwie raz kilka minut komputer się resetuje... Żeby sprawdzić czy to na pewno to syczenie wywołuje resetowanie sie komputera sprawdzilem tez inne giery W CS GO około 250 fps i wystepuje syczenie, COD BLACK OPS 1 nie sprawdzałem dokładnie ale coś około 90 na wysokich ustawieniach grafiki. Co do samych ustawień grafiki to chyba maja wpływ na to syczenie w crysis 1 przy 120 fps zmniejszenie ustawien grafiki przedłużyło czas gry o jakies 30 min.

Kombinowałem z ustawieniami grafiki, sprawdzałem kabelki wszystko jest okej. Wpadłem na pomysł ustawienia Frame Rate Target w sterowniku grafiki. Kombinowałem metoda prob i błędów. Na przykładowej mapce z gry AION przy ustawieniu max fps na 63 problem się rozwiazał. Tak samo kombinowałem z Crysis 1 ale bez skutku nawet w tych 60 fps które ustawiłem w sterowniku ASUS GPU TWEAK komputer syczy a po około 40-50 min resetuje się. W Crysis 2 oraz 3 miałem praktycznie to samo. Skończyły mi się już teorie a w sprzęcie nie chce grzebać sam bez jakiś zaleceń żeby czegoś nie zepsuć. Jestem otwarty na inne teorie a może ktoś już miał podobny problem z swoim pc.

Specyfikacja:
    Płyta główna: ASROCK B85M.
    Zasilacz: 600W.
    Procesor: Intel Core I5 3,20 Ghz
    RAM: 8 GB w jednej kości DDR3
    Karta graficzna: ASUS GEFORCE GTX 750 TI.
    Dysk: 1TB

Monitor 60HZ Acer.

Windows 7 Ultimate.
  • REKLAMA
  • #2 15958557
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Syczy a może to zasilacz odkręć obudowę i jak syczy to słuchaj skąd dochodzi ten dźwięk .
  • #3 15958595
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam.

Tak na szybko
    Tu nie ma co nowych teorii wymyślać - w pierwszej kolejności należy sprawdzić Zasilacz.

Podajesz ZASILACZ (Firma, model -nalepkę znajdziesz na zasilaczu).

Czarna lista zasilaczy - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Zapoznajesz się z powyższym tematem - jeżeli ZASILACZopodobny produkt znajduję się na Liście (odłączyć, a w najlepszym pzrypadku sprawdzić wszystkie napięcia na liniach +12V, +5.0, +3.3 ). Zasilacz musi spełniać określone normy napięciowe oraz normy wahań(do +0.05V na linie)

tu znajdziesz Normy Napięciowe oraz jak mierzyć linie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Np.
    Film - test Zasilacza i napięć- https://www.youtube.com/watch?v=7VOqBcyPoDI

Pozdrawiam.
  • #4 15958630
    Freelance
    Poziom 7  
    marqqv napisał:
    Syczy a może to zasilacz odkręć obudowę i jak syczy to słuchaj skąd dochodzi ten dźwięk .

Wykonałem. Zródłem dzwięku jest... WIATRACZEK wentylator przytwierdzony do obudowy. Znajduje się pod zasilaczem.

Dodano po 2 [minuty]:

kiss39 napisał:
    Witam.

Tak na szybko
    Tu nie ma co nowych teorii wymyślać - w pierwszej kolejności należy sprawdzić Zasilacz.

Podajesz ZASILACZ (Firma, model -nalepkę znajdziesz na zasilaczu).

Czarna lista zasilaczy - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Zapoznajesz się z powyższym tematem - jeżeli ZASILACZopodobny produkt znajduję się na Liście (odłączyć, a w najlepszym pzrypadku sprawdzić wszystkie napięcia na liniach +12V, +5.0, +3.3 ). Zasilacz musi spełniać określone normy napięciowe oraz normy wahań(do +0.05V na linie)

tu znajdziesz Normy Napięciowe oraz jak mierzyć linie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Np.
    Film - test Zasilacza i napięć- https://www.youtube.com/watch?v=7VOqBcyPoDI

Pozdrawiam.

A jeśli mój CUBE MAX 600W znajduje się na liście?. To powinienem zrobić Crush test młotkiem? :/ Prosiłbym też o polecenie jakiegoś zasilacza dobrej marki który nie będzie mi co chwila resetował kompa przy cięższej grze. W sumie to mnie to nie zdziwiło już od początku jak go kupiłem od takiego typa co składa kompy miał spalony RAM ale to jakoś sam doszedłem (Przy cięższych animacjach w COD Black Ops 1 wywalało mi blue screeny) Dzieki za uświadomienie. :)
  • REKLAMA
  • #5 15958638
    marqqv
    Poziom 32  
    Freelance napisał:
    WIATRACZEK przytwierdzony do obudowy

Jeżeli nie do obudowy zasilacza to odepnij i zobacz jak będzie :)
  • REKLAMA
  • #6 15958844
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Tyle mądrych rad a może tam coś syczy bo się wszystko grzeje? Wentylator może syczeć jak obrotów dostaje a dostaje obrotów jak się mostek przegrzewa.
    HWiNFO w trybie sensor only zminimalizuj i uruchom grę. Jak zacznie syczeć ale zanim się zresetuje wyłącz grę. Wróć do HWiNFO i zrób screen wszystkiego co tam monitoruje i wstaw.
  • #7 15958862
    marqqv
    Poziom 32  
    310artur napisał:
    Tyle mądrych rad a może tam coś syczy bo się wszystko grzeje
    Kolego dlaczego nie dajesz szansy wiatraczkowi ? :D dla admina wentylatorowi :)
  • Pomocny post
    #9 15958887
    marqqv
    Poziom 32  
    310artur napisał:
    Wentylator miałby resety powodować?

A jak tak zwarcie robi jak się zbytnio rozkręci :D I zabierze tyle prądu że zasilacz nie wyrobi :)
  • REKLAMA
  • #10 15958915
    Freelance
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    Tyle mądrych rad a może tam coś syczy bo się wszystko grzeje? Wentylator może syczeć jak obrotów dostaje a dostaje obrotów jak się mostek przegrzewa.
    HWiNFO w trybie sensor only zminimalizuj i uruchom grę. Jak zacznie syczeć ale zanim się zresetuje wyłącz grę. Wróć do HWiNFO i zrób screen wszystkiego co tam monitoruje i wstaw.

Prosze screeny.
    Załączniki:
    • Syczenie z obudowy - Syczenie wydobywajace sie z obudowy, komputer się wyłącza SS4.png (112.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Syczenie z obudowy - Syczenie wydobywajace sie z obudowy, komputer się wyłącza SS3.png (107.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Syczenie z obudowy - Syczenie wydobywajace sie z obudowy, komputer się wyłącza SS2.png (111.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Syczenie z obudowy - Syczenie wydobywajace sie z obudowy, komputer się wyłącza SS1.png (117.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 15958918
    Freelance
    Poziom 7  
    marqqv napisał:
    310artur napisał:
    Wentylator miałby resety powodować?

A jak tak zwarcie robi jak się zbytnio rozkręci :D I zabierze tyle prądu że zasilacz nie wyrobi :)

Pomyślałem dokładnie to samo :D Ale ja tam nup jestem na egzaminie zawodowym na e12 takich rzeczy nie było xD
  • Pomocny post
    #12 15959002
    310artur
    Poziom 43  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Temp. o dziwo dobre. Napięcia wedle programu masakra - maksymalnie to może 100W pobrało ze 600W zasilacza a siada linia 12V jakby był na granicy obciążenia. Pomiar miernikiem dla sprawdzenia napięć.

Jak się nie boisz że zasilacz wybuchnie to puść test power supply w OCCT. Jeśli komputer zresetuje się w czasie 10 minutowego testu to pewnie zasilacz do naprawy (choć jest to IBOX więc rozsądniej go zezłomować ;) )
  • #13 15959075
    Freelance
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Temp. o dziwo dobre. Napięcia wedle programu masakra - maksymalnie to może 100W pobrało ze 600W zasilacza a siada linia 12V jakby był na granicy obciążenia. Pomiar miernikiem dla sprawdzenia napięć.

Jak się nie boisz że zasilacz wybuchnie to puść test power supply w OCCT. Jeśli komputer zresetuje się w czasie 10 minutowego testu to pewnie zasilacz do naprawy (choć jest to IBOX więc rozsądniej go zezłomować ;) )

Ja już znalazłem mój przyszły zasilacz:
    Zasilacz Corsair VS650 650W, 120mm FAN, EU version (CP-9020098-EU)
    Moderowany przez RADU23:

Link do sklepu/aukcji usunąłem, pozostawiając dokładny model/nazwę/specyfikację produktu.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

Corsair oczywiscie renomowany. Pomęcze sie w tych 60 fps w aionie a jak przyjdzie nowy to założe a starego wypier... :D

Tego Cube Maxa to ja wypier...papier z crushtestem młotkiem.

Ogolnie to jest składak i akcja byla tego typu ze sam chciałem sobie złożyć w sumie podobnego kompa. Przyszedł w sklepie jakis facet i powiedział że to zrobi za mnie jako ze wygladal na takiego co sie zna to mu zaufałem no ale jak sie okazuje lepiej składać samemu...
  • Pomocny post
    #14 15959088
    310artur
    Poziom 43  
    Jak się elektroniką choć trochę interesujesz to sobie go zostaw do zabawy ;) Ostatecznie może być dawcą kabelków :D Sam mam starego Feela - jak potrzebuje kawałek kabla to w wiązce mam od wyboru do koloru. Wentylator jak cichy też warto zostawić. Albo w całości - komputera bym tym nie zasilał ale jakieś np. radio samochodowe z 12V już można
  • #15 15959109
    Freelance
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    Jak się elektroniką choć trochę interesujesz to sobie go zostaw do zabawy ;) Ostatecznie może być dawcą kabelków :D Sam mam starego Feela - jak potrzebuje kawałek kabla to w wiązce mam od wyboru do koloru. Wentylator jak cichy też warto zostawić. Albo w całości - komputera bym tym nie zasilał ale jakieś np. radio samochodowe z 12V już można

Dam nauczycielowi :D On sie takimi rzeczami bawi :D Ja tam mam starego kompa jeszcze do zabawy. Zasilacz niestety tej samej firmy to starego dam nauczycielowi a tego przełoże i tak stary komp jest do robienia arkuszy praktycznego egzaminu zawodowego :D A po egzaminach to będzie do starszych gierek jak quake 3 czy Cossacks European Wars. Dzięki wszystkim za czas i czytanie tych wypocin :D do wymiany zasilacza temat zostawie niezamknięty.
  • #16 19360635
    Freelance
    Poziom 7  
    Wymiana zasilacza na be quiet pure power 11 pomogła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wydaje syczenie z obudowy podczas grania, co prowadzi do jego resetowania. Po zbadaniu źródła dźwięku okazało się, że syczenie pochodzi z wentylatora umieszczonego pod zasilaczem. Użytkownik podejrzewa, że zasilacz (Cube Max 600W) może być wadliwy, co potwierdzają problemy z napięciami. W odpowiedziach doradzono sprawdzenie zasilacza oraz monitorowanie temperatur i napięć. Użytkownik zdecydował się na wymianę zasilacza na Corsair VS650 650W, co ostatecznie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA