logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont instalacji elektrycznej w mieszkaniu - ocena schematu i pytania o zerowanie

tur39 02 Paź 2016 18:19 1035 3
  • #1 15968158
    tur39
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,chcę wyremontować starą instalacje elektryczną w 5-pomieszczeniowym mieszkaniu.Zdjęcie poniżej to schemat.Pomarańczowe to wyłączniki nadprądowe16a,a zielone,to10a.Niebieskie,to ochronnik przepięciowy.W kamienicy nie ma uziemienia jest tylko zero.Wiec będzie zerowanie.ZE Proponuje mi prąd trzyrfazowy.(dotychczas był prąd jednofazowy).Oczywiście doprowadzę zero do wyłącznika różnicoprądowego 63a 30Ma(na schemacie 30ma)i zrobię osobną listwę zerową na zero po wyłączniku różnicoprądowym.I czy mocować transformatorek 400-230?
    Załączniki:
    • Remont instalacji elektrycznej w mieszkaniu - ocena schematu i pytania o zerowanie elektryka1.jpg (37.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15968181
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 525
    Instalacja 3 fazowa przyda się jeśli planujesz indukcję lub przepływowy podgrzewacz wody. A do czego Ci transformator? Przecież jeśli masz instalację 3-fazową to rozdzielasz obwody 1-fazowe pomiędzy fazy możliwie po równo aby każda faza była podobnie obciążona. Instalacja 3-fazowa to przyszłość przy rosnącym zapotrzebowaniu na moc. Więc należy się na to decydować teraz a nie kiedyś tam jak będą już ściany wykończone. Lepiej do wszystkich tych prac wynajmij elektryka, ponieważ obawiam się, że nie poradzisz sobie z tym. A przecież chodzi o bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny.
  • #3 15968246
    tur39
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    bartekfigura napisał:
    Instalacja 3 fazowa przyda się jeśli planujesz indukcję lub przepływowy podgrzewacz wody. A do czego Ci transformator? Przecież jeśli masz instalację 3-fazową to rozdzielasz obwody 1-fazowe pomiędzy fazy możliwie po równo aby każda faza była podobnie obciążona. Instalacja 3-fazowa to przyszłość przy rosnącym zapotrzebowaniu na moc. Więc należy się na to decydować teraz a nie kiedyś tam jak będą już ściany wykończone. Lepiej do wszystkich tych prac wynajmij elektryka, ponieważ obawiam się, że nie poradzisz sobie z tym. A przecież chodzi o bezpieczeństwo Twoje i Twojej rodziny.
    Więc po co takie coś robią!Ja jestem pomocnikiem elektryka.Więc powinienem sobie poradzić.Ale dziękuje za troskę.Ja zawsze robiłem po różnicówce albo ją robiłem,nic przed.
  • #4 15970970
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    tur39 napisał:
    .Wiec będzie zerowanie

Broń Cię Panie Boże przed takim rozwiązaniem. Jest ono niezgodne z prawem na dzień dzisiejszy. Ty masz zrobić instalacje 3/5 przewodową z oddzielnym przewodem fazowym (-dami), neutralnym i ochronnym.
    A to:
    tur39 napisał:
    W kamienicy nie ma uziemienia jest tylko zero.

W niczym nie przeszkadza.

tur39 napisał:
    Więc po co takie coś robią!Ja jestem pomocnikiem elektryka.

Kolego, skoro jesteś pomocnikiem elektryka (a nie elektrykiem) to dlaczego sam chcesz decydować?

tur39 napisał:
    Zdjęcie poniżej to schemat

Do schematu rysowanemu przez zwykłego zjadacza chleba to temu dużo brakuję, nie wspominając o normalnym schemacie.
REKLAMA