logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SD-MOD-CZ5 - Moduł czujnika płomienia - jak podłączyć?

qwazarpl 15 Paź 2016 23:29 2946 9
REKLAMA
  • #1 15997527
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Ocena: 270
    Witam.

Proszę o pomoc.

Co trzeba jeszcze dołożyć do modułu czujnika płomienia, symbol SD-MOD-CZ5
    http://automatyka.elstat.com.pl/p37854,modul-czujnika-plomienia-ognia.html

aby po wykryciu przez niego zgaśnięcia płomienia przerywał obwód zasilania elektrozaworu pracującego na 12 DVC?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15998801
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Coś takiego wystarczy.

http://automatyka.elstat.com.pl/p38630,modul-...5v-10a-zlacza-zaciskowe-sygnalizacja-led.html

Niestety z braku dokumentacji do tego modułu czujnika płomienia nie jestem pewien czy nie będziesz potrzebował jeszcze jakiegoś przycisku aby umożliwić zapalenie tego płomienia bo dopóki nie będzie płomienia układ będzie blokował jego zapalenie.
  • #3 15999340
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Dzięki za pomoc.
    Może banalne pytanie, ale jak poprawnie połączyć te dwa elementy, żeby prawidłowo działały?

Przycisk nie będzie mi potrzebny, bo płomień będę zapalał ręcznie.
    Dopiero jak zgaśnie ma być odcięty dopływ paliwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15999460
    wiertacz
    Poziom 35  
    Przycisk nie ma służyć do zapalania tylko do ręcznego chwilowego zmostkowania czujnika aby elektrozawór otworzył dopływ paliwa na palnik.
    Przypuszczam, że chodzi o gaz.
    Coś takiego jak we wszystkich nowych kuchenkach gazowych.
    Aby zapalić palnik trzeba wcisnąć pokrętło aby zawór się otworzył i umożliwił zapalenia płomienia. Po wykryciu płomienia przez termoparę zawór się podtrzymuje.
    Gdy zgaśnie płomień to za pośrednictwem termopary zawór się zamyka aby gaz się nie ulatniał.

O coś takiego mi chodziło.

Zakładając że ten czujnik płomienia daje na wyjściu stan wysoki gdy wykryje obecność płomienia to w module z przekaźnikiem ten przekaźnik się załączy i poda napięcie na elektrozawór.
    Po zaniku płomienia przekaźnik się wyłączy i przerwie zasilanie na elektrozawór i tym samym przerwie dopływ paliwa.
    W stanie początkowym brak jest płomienia i czujnik nie zezwoli na załączenie elektrozaworu.
    I tu potrzebny jest ten przycisk.

Połączenie modułów jest proste.
    Złącze + modułu czujnika łączysz ze złączem VCC modułu z przekaźnikiem i podłączasz do plusa zasilacza o napięciu 5V.
    Złącze G modułu czujnika łączysz ze złączem GND modułu z przekaźnikiem i podłączasz do masy tego zasilacza.
    Niestety potrzebujesz tu zasilacz o napięciu 5V bo moduły są zasilane napięciem 5V.
    Złącze DO modułu czujnika łączysz ze złączem IN modułu przekaźnika.
    Styki przekaźnika które są normalnie otwarte włączasz do obwodu elektrozaworu.
  • #5 16000014
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Właśnie o taką informację mi chodziło.
    Prosiłem sprzedawcę o pomoc, ale już tydzień minął i nie ma czasu.....
  • REKLAMA
  • #6 16008602
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Proszę o sprawdzenie czy poprawnie rozrysowałem połączenia.
    Nie wiem też czy zastosowany zasilacz podoła, czy nie jest za słaby?
    I nie wiem też jakiego, w miarę małego urządzenia użyć, aby otrzymać z 12 VDC, 5 VDC?
    Załączniki:
    • SD-MOD-CZ5 - Moduł czujnika płomienia - jak podłączyć? czujnik-plomienia.jpg (42.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 16009379
    wiertacz
    Poziom 35  
    Na "papierze" połączenia są prawidłowe.
    Zasilacz jest tak na "granicy". Ale czy wystarczy to mi trudno powiedzieć bo nie wiem ile prądu pobiera moduł przekaźnika. Dodatkowo cewka elektrozaworu na rozruchu może potrzebować więcej prądu i napięcie zasilacza może przysiadać.
    Jako stabilizator powinno wystarczyć coś takiego.

http://automatyka.elstat.com.pl/p37748,modul-stabilizatora-5v-0-8a-lm1117-led.html

I tak jak pisałem poprzednio jeśli moje rozważania teoretyczne są prawidłowe ( bo nie miałem tego czujnika płomienia w rękach) aby zapalić palnik będziesz potrzebował dodatkowego przycisku niestabilnego czyli takiego który zwiera styki tylko po naciśnięciu a po zwolnieniu rozwiera swoje styki. Przycisk podłączasz równolegle do styków przekaźnika.
  • #8 16009430
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Jakie urządzenie zastosować aby z 12 VDC otrzymać 5 VDC?
  • #9 16010680
    wiertacz
    Poziom 35  
    Właśnie to co podałem w powyższym linku.
  • #10 16010918
    qwazarpl
    Poziom 20  
    Dziękuje za informację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu modułu czujnika płomienia SD-MOD-CZ5, aby po wykryciu zgaśnięcia płomienia przerwał obwód zasilania elektrozaworu działającego na 12 VDC. Odpowiedzi sugerowały, że do prawidłowego działania potrzebny jest dodatkowy przycisk do chwilowego zmostkowania czujnika, co umożliwi otwarcie elektrozaworu. Wskazano również na konieczność użycia stabilizatora napięcia, aby uzyskać 5 VDC z 12 VDC. Użytkownik potwierdził, że nie potrzebuje przycisku do zapalania płomienia, ponieważ będzie to robił ręcznie. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zasilania i poboru prądu przez moduł przekaźnika oraz elektrozawór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA