logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 3P - Jak podłączyć kontrolki na desce rozdzielczej?

przols 20 Lis 2016 17:11 24393 7
REKLAMA
  • #1 16074493
    przols
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    Mam duzy problem z elektryka w 3p. Ciagnik jest po remocie i malowaniu. Pierwsze pytanie czy ktos spotkal sie juz z tak duza iloscia kontrolek jak u mnie? jesli tak prosilbym o podpowiedzi po kolei ktora idzie od czego. w sieci nie znalazlem deski z taka iloscia kontrolek a ja od kad siegam pamiecia dzialaly tylko 2.. ta na srodku deski swiecila sie gdy wlozony zostal kluczyk i od prawej strony pierwsza czerwona od ladowania . Ojciec mowil ze obok byla kontrolka od oleju i na dobra sprawe tylko tych trzech kontrolek sie pilnowalo. ja doszedlem juz praktycznie ze wszystkimi konreolkami oprocz tych trzech po prawej wlasnie. wydaje mi sie ze kable ktore mi zostaly luzne zupelnie nie sa od tych kontrolek i wlasnie dlatego nie wydasje mi sie ze reszta jest dobrze podlaczona..Moze jakis kabelek zamienilem we wczesniejszych kontrolkach nie mam pojecia. Dodam jeszcze ze na te 3 kontrolki zostalo tylko 5 wsuwek w tym 3 ciagniete z jednego kabelka niebieskiego(2 wsuwki i jedna z oczkiem jak pod mase ?) i 2 kabelki czarne . A najlepsze jest to ze u mnie w okolicy Ci pseudo znawcy umywaja rece i doradzaja zeby odpuscic sobie ten temat... do tematu zalaczam zdjecie deski. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16074529
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4583
    Nie piszesz nic o kontrolkach świateł drogowych- kolor niebieski, kierunkowskazów- kolor pomarańczowy. Być może te kontrolki nie były do tej pory czynne, tylko z jakiego powodu? brak, spalona żarówka, czy wypięte przewody?
  • REKLAMA
  • #3 16074640
    przols
    Poziom 2  
    faktycznie..Otoz te kontrolki nie dzialaly od kad pamietam.. od kierunkow i awaryjnych problem byl w przerywaczu (chyba tak to sie nazywa) wymienilem i wszystko z tym ok.. tzn jedna konrolka nad deska rozdzielcza jest od awaryjnych(zolty kabel polaczony z kontrolka od kierunkow ) a druga obok swieci gdy wlaczam swiatla drogowe(kabel niebieski) razem z kontrolka od awaryjnych swieci kontrolka od kierunkowskazow czyli konrolka ktora jest juz na desce rozdzielczej z lewej strony. nie mam tez pojecia od czego jest kontrolka ktora jest tuz obok niej bo przy wlaczeniu kierunkow czy w lewo czy w prawo mryga tylko kontrolka ta pierwsza od lewej dalej jest kontrolka prawie na srodku deski blisko stacyjki i ona swieci zawsze gdy wloze kluczyk( kabel ze stacyjki 15 czarny z brazowym od pradnicy) i wlasnie nie wiem czy to te kable nie powinny byc do kontrolki od ladowania ale pewne jest ze kabel czarny ze stacyjki nie jest tak dlugi zeby dostal w miejsce gdzie oryginalnie byla od ladowania czyli z prawej strony deski. i wlasnie 3 kontrolka niebieska podobno byla od swiatel dlugich ale ja na tych kablach co zostaly podlaczyc tego nie moge. kombinowalem na 100 roznych sposobow.. a nawet nie mam sposobu zeby sprawdzic czy dziala kontrolka od oleju czy ladowania . posiadam jeszcze pradnice a i wywalilem stare akumulatowry i zastapilem jednym 12 . mozliwe ze pradnica moze nie doladowywac jednego? odnosze wrazenie ze wlasnie po tygodniu stania jakby dluzej krecil.. Ciagnik 6 lat stal nie odpalany a po remoncie silnika zaledwie 45 mth.
  • Pomocny post
    #4 16074646
    sewo.k
    Poziom 26  
    Ocena: 569

1- Kierunkowskazy
    2- Światła drogowe
    3- Spadek ciśnienia powietrza
    4- Ładowanie
    5- Ciśnienie oleju
    6- Powinno by gniazdo 12V
    A tych poza deska rozdzielczą koło guzika w oryginale nie ma w ogóle.
    Ursus C-360 3P - Jak podłączyć kontrolki na desce rozdzielczej? Ursus C-360 3P - Jak podłączyć kontrolki na desce rozdzielczej?
  • REKLAMA
  • #5 16074704
    przols
    Poziom 2  
    a spadek cisnienia powietrza powiesz mi jakimi kabelkami byl podpiety? i pytanie najwazniejsze od czego jest niebieski kabel z dwoma wsuwkami zwyklymi i zakonczony wsuwka okragla jakby gdzies do masy? idzie ze skrzynki bezpiecznikow.

Ps. te 2 kontrolki nad deska obok wlacznika ojciec idzie w zaparte ze byly od kad odebral perkinsa z fabryki ale nie pamieta od czego one byly. Dla mnie rowniez jest to dziwne bo nigdzie w sieci nie znalazlem kontrolek w tym miejscu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16074726
    sewo.k
    Poziom 26  
    Dorzucę ci jeszcze opisy kolorów szukaj po tym. Ogólnie lecieć po przewodach problemu też nie ma jest ich mało.
    Ursus C-360 3P - Jak podłączyć kontrolki na desce rozdzielczej? Ursus C-360 3P - Jak podłączyć kontrolki na desce rozdzielczej?

No własnie w instrukcji nie ma ich w ogóle, na necie już deski tak obładowane czym się da że o oryginał ciężko. Po kabelkach sobie leć. Nie wiadomo czy jest zgodnośc z kolorami w instrukcji.
  • #7 16074777
    przols
    Poziom 2  
    Oo czegos takiego mi brakowalo... Zauwazylem ze bardzo trudno o schemat do 3p w sieci a ludzie myla z instalacja od zwyklej 60 . Dzięki wielkie kolego!
  • Pomocny post
    #8 16074862
    sewo.k
    Poziom 26  
    Znalazłem coś co cię ucieszy. Strona w instrukcji 40-41
    Załączniki:
    • Instrukcja napraw URSUS c-360 c-360-3p sam naprawiam.pdf (34.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instrukcja obsługi Ursus C-360-3P.pdf (36.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kontrolek na desce rozdzielczej ciągnika Ursus C-360 3P po remoncie. Zauważa, że w jego modelu jest więcej kontrolek niż w standardowych wersjach, a niektóre z nich nie działały od lat. W dyskusji poruszane są różne kontrolki, takie jak kierunkowskazy, światła drogowe, ciśnienie oleju oraz ładowanie. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat kolorów przewodów oraz schematów podłączeń, wskazując na trudności w znalezieniu odpowiednich instrukcji. Wskazówki dotyczące podłączenia kabli oraz identyfikacji kontrolek są kluczowe dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA