logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Swift 1,3 benz. 2007 r. - Brak wspomagania układu kierowniczego.

artekn 28 Gru 2016 14:41 23766 13
REKLAMA
  • #1 16155093
    artekn
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Serdecznie,

Mam problem ze wspomaganiem w układzie kierowniczym w Suzuki Swift 1,3 (2007r). Po uruchomieniu silnika przez krótki okres jazdy wszystko jest ok. Po pewnym czasie zapala się kontrolka ESP i przestaje działać wspomaganie kierownicy. Z diagnostyki wyszły dwa błędy C1122 (obwód wyjściowy prędkości obrotowej silnika-usterka) oraz C1141 (usterka silnika). Po wyłączeniu silnika i odczekaniu krótkiego czasu wszystko wraca do normy na krótki okres (do drugiego, trzeciego zakrętu). To co jeszcze zauważyłem, na postoju przy próbie skrętu w lewo można usłyszeć delikatne "rzężenie" silnika. Proszę o pomoc w tym nietypowym temacie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16155337
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Moim zdaniem problem w sterowniku.
    Zazwyczaj sterownik nie widzi silnika i stąd problem.
    Można podłączyć silnik na krótko i jak będzie działał poprawnie to sterownik do wymiany/naprawy.
  • REKLAMA
  • #3 16169217
    artekn
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Faktycznie. Problem ze sterownikiem. Nie pobierał prądu.
    Dziękuję za pomoc.
  • #4 18898362
    franek1910
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Hej chłopaki a gdzie znajduje się ten sterownik....?
  • #5 18961222
    Swifciak1313
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Proszę o pomoc w zlokalizowaniu modułu wspomagania kierownicy
  • #6 18961234
    franek1910
    Poziom 2  
    Moduł za konsolą centralna za kieszonką. Silniczek na dole przy maglu. Czujnik polozenia pomiędzy stacyjką a kierownicą
  • #7 18961266
    Swifciak1313
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Dzięki za odpowiedź!

Ostatnio w moim Suzuki Swift zablokowała się kierownica podczas jazdy przy około 20km/h. Po podłączeniu do komputera pojawił się błąd C1122. Czy ktoś miał taki problem ?

Co tam najczęściej pada ? Wymieniać moduł czy silniczek? Używane czy nowe części ?
  • REKLAMA
  • #8 18961290
    franek1910
    Poziom 2  
    Najpierw Sprawdz połączenie od puszki pod maską Przez puszkę nad pedalami po wtyczki do modułu. U mnie ten sam błąd. Kupiłem moduł a okazało się że kostka nie stykała.
  • #9 19774368
    michalm94
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Cześć wszystkim,
    Mam tego samego Swifta MK6, ale z 2005 roku (165 tyś), i bardzo podobny problem.

Prowadzenie samochodu jest płynne i możliwe, ale kierownica w prawą stronę chodzi ciężej niż w lewą, oraz sama nie powraca (z obydwu kierunków). Opór jest identyczny i ten sam, na każdym biegu, przy każdej prędkości, a nawet na postoju.
    Żadna kontrolka się nie świeci. Silnik pracuje bardzo dobrze.
    2 duże warsztaty specjalizujące się w maglownicach powiedziały mi, że powodem jest na pewno wytarty elektryczny silniczek wspomagania (ten w przekładni). Znalazłem go gdzieś na szrocie w bardzo dobrym stanie, podmieniliśmy z mechanikiem, ale niestety efekt jest identyczny jak wcześniej.
    Macie pomysł co to może być ? Sterownik, moduł ? Jeśli tak to czy da się te elementy podmienić samemu w domowych warunkach ?
    Inny specjalista zalecił mi wyjęcie całej maglownicy i regenerowanie wszystkiego, co się da, za łączną kwotę 2 tyś zł, czego w pierwszych krokach chciałbym uniknąć.
    Z góry dzięki za porady.
  • #10 20651720
    morpheuss144233
    Poziom 11  
    Doszedłeś z tym wspomaganiem w jedną stronę?? U Mnie to samo może pomożesz??
  • REKLAMA
  • #11 20654774
    michalm94
    Poziom 2  
    Hej, tak. Podobno problem tkwił w samej przekładni a nie np w silniczku elektrycznym. Jakieś błędy elektroniczne + 1 lekki mechaniczny, tak mi powiedział majster od maglownic spod Warszawy. Może i robił mnie w balona, bo jaka tam elektryka w sumie....ale za 2 tyś zregenerował to dobrze i auto skręca jak trzeba już od ponad rok czasu. Mogę dać namiar do niego. Jako jeden z niewielu regeneruje obecną starą przekładnie w samochodzie. Większość chce wymieniać na nową lub jakiś zamiennik, ale znalezienie takiej do tego Suzuki jest bardzo trudne.
  • #12 20661303
    Tadek28
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, podaj kolego adres i telefon gdzie robiłeś tę maglownice. U mnie to samo w lewo chodzi normalnie a w prawo opór trzeba mocno kręcić.
  • #13 20672864
    michalm94
    Poziom 2  
    Nadmeńska 8r, 05-230 Kobyłka
  • #14 21232634
    krzysiekewah
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam kolegów. U mnie podczas jazdy nie wraca sama kierownica, pomoże ktoś rozwiązać problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wspomaganiem układu kierowniczego w Suzuki Swift 1,3 z 2007 roku. Po uruchomieniu silnika wspomaganie działa przez krótki czas, a następnie zapala się kontrolka ESP i wspomaganie przestaje działać. Diagnostyka wskazuje błędy C1122 i C1141. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w sterowniku lub w połączeniach elektrycznych. Wskazówki dotyczą lokalizacji modułu wspomagania oraz silniczka, a także możliwości regeneracji maglownicy. Inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi problemami, wskazując na wytarty silniczek wspomagania jako potencjalną przyczynę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA