logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy internet w lokalizacji 51°01'58.9N 23°31'03.4E - jaki router wybrać?

Mikołaj29 29 Gru 2016 13:39 1269 10
REKLAMA
  • #1 16157768
    Mikołaj29
    Poziom 7  
    Witam.Chciałbym sprawdzić z jakiej sieci będzie chodził u mnie internet moje współrzędne to :51°01'58.9"N 23°31'03.4"E,dodam do tego że mieszkam w tzw."rozdołku",i jaki ruter będzie najlepszy w moim terenie.
  • REKLAMA
  • #2 16158150
    nodeb3
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Najlepszy wybór to internet w play, bo play korzysta ze stacji operatorow T-Mobile/Orange, Plus. Tak więc Play ma zasięg wszystkich operatorów.
  • REKLAMA
  • #4 16158451
    matibu06
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    nodeb3 napisał:
    Najlepszy wybór to internet w play, bo play korzysta ze stacji operatorow T-Mobile/Orange, Plus. Tak więc Play ma zasięg wszystkich operatorów.

Roaming krajowy nie działa w ofertach internetu w Play. W ofertach na kartę prędkość w roamingu jest ograniczona do 3mb/s.
  • REKLAMA
  • #5 16158511
    nodeb3
    Poziom 12  
    ale mozesz sie logowac do stacji innych operatorow, chyba ??
  • #7 16159449
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Nie ma jak "fachowe" podpowiedzi. Zanim wybierze się operatora konieczne sa testy wszystkich o ile jest szansa na 3G/LTE od nich. Lokalizcja bardzo trudna, w Orange i T-mobile zasięg 3G z BTS-a KumówUMTS900 z HSPA+ NetWorks Kumów Plebański lub Majdan Leśniowski. Na nich też pozwolenia na LTE800 Orange ale na razie nie działają. Jest szans, ze Orange je wkrótce uruchomi. W Plusie zasięg z BTS-a UMTS900 Aero2 w Sielcu. Tak "polecany" tu Play nie ma w ogóle zasięgu sieci macierzystej 3g a tym bardziej LTE. Zrób na telefonie LTE/3GZtesty Orange i Plusa . Zainstaluj na nim Network Cell Info, aplikacja pokaże parametry sygnału oraz dane BTS-a. Pokaż screeny. Użyj karty Orange za 5 zł. Po jej rejestracji dostaniesz bonus 100GB a jak podasz adres to kolejne 100GB. W Plusie kup starter za 5 zł, bonus za rejestracje to 50GB. Dla kazdego operatora speedtest. Testy u siebie na zewnątrz, a Orange pod BTS-ami Majdan L. i Kumów P. Plus pod BTS-em Sielec. sprawdź który operator działa lepiej. Stawiałbym na Orange i to przyszłościowe LTE800 od nich. Maja dobra ofertę Internet LTE dla domu za 59,90 a ze sprzętu router MF286 z LTE-A. w Plusie na 3G limity, oferta dużo gorsza i póki co bez szans na LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 16159466
    nodeb3
    Poziom 12  
    W play manualnie mozesz wybrac operatora do ktorego sie zalogujesz czy juz tak nie jest? Bo nie jestem nabiezaco. A te pozwolenia i ich terminy w bts search sa z du.. nieaktualne sa rowniez konfiguracje, bo projekt np byl na wszystkie systemy to zrobili pozwolenia na caly komplet a zrealizowany moze byc tylko U800. Niesugerowalbym sie tymi danymi.

Dodano po 2 [minuty]:

Kolega matek pracuje w terenie czy za biurkiem?
  • #9 16159516
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    Masz pojęcie jakie bzdury wypisujesz? Rozróżniasz karty głosowe Play od kart internetowych? raczej nie. Karty głosowe posiadają pakiety internetowe działające na 3G i LTE sieci macierzystej Play, roaming krajowy działa na nich z T-mobile i Plusa oraz na życzenie z Orange ale tylko na 3G, na dodatek z ograniczonym DL do 3Mb/s. Na roamingu krajowym nie ma dostępu do LTE partnerów roamingowych. Pakiety internetu w Play nawet te no limit to tylko 10GB a potem lejek 1Mb/s. Autor pyta o taryfę internetowa a ta w Play u niego nie ma zasięgu, działa bowiem tylko na sieci macierzystej Play 3G i LTE. BTSearch na 3G ma zweryfikowane BTS-y i akurat w jego okolicy są to dwa wymienione UMTS900 w ramach Networks i UMTS900Aero2 dla Plusa. Te BTS-y działają i są potwierdzone co pokrywa się z mapą zasięgu Orange i Plusa dla tego rejonu. Testy na telefonie z kartami Orange i Plusa pokażą w NCI ECI , eNB co pozwala zweryfikować połaczenia z konkretnymi BTS-ami. Ale do tego trzeba posiadać wiedzę i umieć się posługiwać konkretnymi danymi. Na BTS-ach Orange w ramach NetWorks, na których teraz działa 3G UMTS900 dla NetWorks czyli Kumów P. i Majdan P. jest komplet pozwoleń na LTE1800, LTE2600 i LTE800 ale Orange uruchamia teraz tylko LTE800 w celu pokrycia jak największego obszaru technologią LTE. Stąd jest szansa na LTE w Orange z tych BTS-ów po uruchomieniu na nich LTE800 Orange. Nie ma gwarancji, ze kiedykolwiek Orange uruchomi na nich własne LTE2600 czy LTE1800 w ramach NetWorks. Jest też szansa że na tych BTS-ach Orange T-Mobile uruchomi własne pasmo LTE800. Plus ma tylko UMTS900aero2 w Sielcu, póki co nie ma tam pozwolenia na LTE1800aero2 a najbliższe pozwolenie na LTE800Sferii działa w Kamieniu, 10 km od niego i zasięg jest szczątkowy. LTE800sferii z pasmem 5MHz w MIMO działa wolno, szczególnie na terenie na którym brak innych BTS-ów LTE dla Plusa. Reasumując na dzień dzisiejszy Orange z 3G i UMTS900 jest pewne a w przyszłości LTE800. Plus z UMTS900 na 3G też działa a LTE z Kamienia na LTE800Sferii jest problematyczny. A co to jest U800? Kolega matek451 ma ponad 8000 postów na ten temat, do tego pomaga na PW. Zapoznaj się z nimi to nie będziesz zadawał dziwnych pytań.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 16159551
    nodeb3
    Poziom 12  
    Ile lat pracujesz w branzy? Ile lat doswiadczenia masz? 1rok?2?Nie jestem na biezaco napisalem. Jak robilem swapa pierwszych stacji playa na "4G"gdy jeszcze nikt nie wiedzial co to LTE to bylo inaczej i majac karte do transmisji danych z playa obslugujaca 3G bedac przy stacji orange logowalem sie do orange i internet fruwal tak jak mialbys karte orange. Nie bylo roznicy w predkosci pomiedzy karta sim orange a play. Nie wiem jak jest teraz mozliwe ze sie pozmienialo. Tak. Znam zasade dzialania poszczegolnych systemow i wiem jakie funkcje realizuja. Twoja wypowiedz i jej arogancki ton swiadczy o tobie smieszny czlowieku. Wpisales sobie specjalista sieci, internet. To co ty, sprzedajesz internet na karte do tabletow??

Dodano po 6 [minuty]:

Nie wiedzialem, ze az tak wycieli playa z tym DL do 3mb/s. 2-3 lata temu play byl najbardziej uprzywilejowany. Nie wiem jak to teraz wyglDa, bo nie jestem w temacie.
  • #11 16160906
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    Mikołaj29 napisał:
    Chciałbym sprawdzić z jakiej sieci będzie chodził u mnie internet moje współrzędne to :51°01'58.9"N 23°31'03.4"E,dodam do tego że mieszkam w tzw."rozdołku",i jaki ruter będzie najlepszy w moim terenie.

Tak, jak już wspomniał Kolega @matek451 - kupić karty prepaid od netu wszystkich operatorów GSM (mających taką usługę), jakiś modem LTE i testować - co zadziała najlepiej pokażą własne testy.

Musisz się określić, czy chcesz tylko internet na jednym komputerze (wtedy wystarczy jakiś modem LTE na USB), czy chcesz to też mieć na większej liczbie sprzętów, a wtedy musisz zakupić już router (cena wyższa niż za sam modem LTE).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje najlepszego dostawcy internetu oraz routera w lokalizacji 51°01'58.9"N 23°31'03.4"E, gdzie zasięg jest ograniczony. W odpowiedziach zasugerowano, że Play korzysta z infrastruktury T-Mobile, Orange i Plus, jednak roaming krajowy w Play ma ograniczenia prędkości. Użytkownicy zalecają przeprowadzenie testów z kartami prepaid różnych operatorów (Orange, Plus) oraz użycie aplikacji Network Cell Info do analizy sygnału. Wskazano również na potrzebę wyboru odpowiedniego modemu LTE lub routera, w zależności od liczby urządzeń, które mają korzystać z internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA