logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mastercook/zb-019IX - Błąd przelania F4, chociaż zbiornik pływakowy wyczyściłem

Ben_Jamin 31 Gru 2016 20:33 1935 3
REKLAMA
  • #1 16164176
    Ben_Jamin
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Taka sytuacja - zmywarka po kilku (do kilkudziesiąt minut, zależnie od przypadku) zgłaszała błąd przelania F4.

Po lekturze Elektrody doszedłem do wniosku, że sam wyczyszczę zbiornik pływakowy.
    Odpaliłem zmywarkę bez obudowy i faktycznie jakoś trochę wody przelewało się z tego zbiornika, choć generalnie pływak chodził, ale jakby reagował z opóźnieniem i przepływ wody był zamykany nieco za późno. Aż w końcu po którymś cyklu występował F4.

Wyjąłem go, wraz z tym głównym zbiornikiem z prawej strony, wszystko odmuliłem na błysk, przepłukałem. Wszystko na perłowo.
    Po złożeniu z powrotem okazało się, że jest jeszcze gorzej, bo woda nie jest zamykana w ogóle, choć pływam zamyka obwód mikroprzełącznikiem. Sprawdziłem, że sam mikroprzełącznik zwiera (zamyka obwód jak pływak idzie w górę). Dodatkowo napięcie na nim jakieś jest (ok. 10V). Zatem zarówno hydraulicznie ten element działa jak i - wydaje się - elektrycznie. Natomiast po "naprawie" jest gorzej niż było, bo jak woda zaczyna iść, to idzie na całego aż zadziała pływak w kuwecie zmywarki i zamyka temat ostatecznie.

Wydaje mi się, że złożone wszystko tak, jak było wcześniej. Dodatkowo główny zbiornik wody poprzednio jakby kumulował (nie wypuszczał wody) i stała tam taka zasyfiała nawet po skończonym cyklu mycia. Teraz wydaje się w pełni drożny.

Co może dolegać i co sprawdzić? Chciałem zaoszczędzić na specu, a obawiam się, że sprawę pogorszyłem, choć przynajmniej jestem troszkę mądrzejszy jak to działa.

Aha, rura odpływowa za zbiornikiem pływakowym jest mocno zamulona, ale jakiś przepływ ma - nie gorszy niż przed naprawą. Trochę tego mułu z niej wyciągnąłem, ale nie chciałem już całej czyścić, bo wymagałoby to większej woltyżerki z całą zmywarką.

Pozdrawiam
    Beniamin

PS. Poza tym wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
    PS. Tak, skończyłem "naprawę", kończę posta i zaczynam sylwestrową zabawę ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16164277
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Ben_Jamin napisał:
    rura odpływowa za zbiornikiem pływakowym jest mocno zamulona
    To ją wyczyść.
  • REKLAMA
  • #3 16166307
    Ben_Jamin
    Poziom 9  
    zhudomel napisał:
    Ben_Jamin napisał:
    To ją wyczyść.

Jest to jakiś pomysł, ale chciałbym wziąć się za to mając pewność, że tylko to jest problemem, albo wiedzieć, co jeszcze i gdzie przy tej okazji sprawdzić, udrożnić, wymienić, naprawić. Jakieś rady? Uważasz, że sama rura zrobiła się problemem po poprawieniu pracy pływaka ?
  • #4 16202842
    Ben_Jamin
    Poziom 9  
    zhudomel napisał:
    Ben_Jamin napisał:
    To ją wyczyść.

No dobra. Nie znalazłem dodatkowych informacji i postanowiłem zaryzykować. Okazało się, że rura była i zamulona i zakamieniona, a dodatkowo chyba naruszyłem w niej jakiś syf przy naprawie zbiorniczka pływakowego i przytkała się jeszcze bardziej. Rada dla wszystkich, którzy trafią tu po mnie - albo nie ruszać nic w przytkanych rurach, albo czyścić porządnie - nie ma opcji, że "zabiorę trochę muły z wlotu :-)

No więc dobrałem się tak do tej rurki, żeby nie przewracać i rozkręcać całej zmywarki - udało się ją wyjąć i wyczyścić ze wszystkiego. Teraz zmywarka działa jak należy.

Zrozumiałem też o co chodzi z tym przelewaniem, mimo, że mikrostyk dużo wcześniej był załączany. On nie odpowiada za przelewanie, tylko za regulację poziomu wody przy normalnej pracy. Jeśli przepływ jak zablokowany, to dosyć szybko przelewa się woda ze zbiorniczka pływakowego w podłogę zmywarki, ale to nie to ostateczne zabezpieczenie wyłączało mi zmywarkę po tej pierwszej "naprawie". U góry zbiornika pływakowego jest to coś, co chyba nazywa się hydrostatem - okrągły, membranowy pojemniczek, który - jak mi się wydaje - napełnia się powietrzem gdy poziom wody w zbiorniczku pływakowym nadmiernie rośnie. Ten pojemniczek po nadęciu się, wyłącza wodę w zmywarce dokładnie tym samym mikroprzełącznikiem co styropian z podłogi zmywarki.

Nie wiem czy napisałem dosyć jasno, ale może ktoś to zrozumie :-)
REKLAMA