logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkłada się energia z fotowoltaiki oddawana do sieci?

smook81 09 Sty 2017 09:41 16560 101
Najlepsze odpowiedzi

Jak przepływa nadwyżka energii z instalacji fotowoltaicznej do sieci i co się z nią dzieje, gdy lokalnie nie ma odbioru?

W Twoim przykładzie 3 kW nadwyżki najpierw zasili lokalne odbiory, a jeśli zostanie jeszcze 1 kW, popłynie on dalej przez transformator do sieci SN [#16184836][#16184859][#19406917] Transformator rozdzielczy działa dwukierunkowo, więc może przekazywać moc zarówno z SN do NN, jak i z NN do SN [#19406442][#19406447] Gdy produkcja PV przewyższa lokalny pobór, napięcie w sieci rośnie i przy zbliżaniu się do granicy dopuszczalnej falownik ogranicza moc albo się wyłącza, więc nie zawsze wykorzystasz pełny potencjał paneli [#19405090][#19406917] Energia nie „zostaje” u Ciebie ani nie znika — jest zużywana przez innych odbiorców, ewentualnie pokrywa straty sieci, albo trafia dalej do systemu [#16184859][#19406917]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 16184821
    smook81
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Nurtuje mnie pytanie jak rozkłada się energia wytworzona w fotowoltaice. Tzn. rozumiem, że część którą zużyję na swoje potrzeby to moje ale co z częścią, która idzie do sieci? czy wszystko tzn. całą nadwyżkę "połknie" sieć energetyczna? Przykład może by rozjaśnić trochę o co mi chodzi. Mam instalację fotowoltaiczną, która wytworzy przykładowo 5kW ja z tego zużyję 2kW i czy całe 3 kW pójdzie w sieć? Bo jeśli na moim obwodzie niskiego napięcia jest oprócz mnie 2 odbiorców i oni razem zużyją 2kW to co z tym 1kW, który ja wyprodukowałem? pójdzie przez transformator gdzieś dalej? czy po prostu przepadnie?
    pozdrawiam
  • #2 16184836
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16184859
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 308
    Koledze chodzi o coś innego.
    Dajmy na to jest sobie transformator Sn/nn.
    Do niego podłączone tylko dwa domy, w tym jeden z instalacją fotowoltaiczną, instalacja w przeciągu dnia będzie miała nadwyżkę 5kW i odda to w sieć - no właśnie, odda komu? skoro nie ma komu, bo akurat ten drugi sąsiad też jest w pracy.
    Wiadomo, transformator działa w 2 strony ale czy w tym wypadku ma to znaczenie?, energii pewnie ledwo starczy na pokrycie strat transformatora, więc mamy odpowiedź ;), energia się nie zmarnuje ale też nikogo nie zasili, skompensuje straty transformatora(najprawdopodobniej tzn. pi razy oko). Oczywiście gdyby to były większe moce, energia poszła by w sieć 15kV (po transformacji).
    Transformatory działają w 2 strony, dzięki temu można łatwo synchronizować generatory w elektrowni(ach), raz jest silnikiem a raz generatorem, tylko kierunek energii się zmienia.

Sytuacja raczej z tych które nie występują, gdyż nie opłaca się podłączać tylko 2 domostw pod transformator.
  • #4 16184894
    smook81
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Czyli rozumiem, że nie ma znaczenia ile jest elektrowni fotowoltaicznych na obwodzie to moja nadwyżka i tak "pójdzie" w sieć nie ważne czy w nN czy w SN czy tylko w sam transformator :) mój licznik dwukierunkowy i tak powinien wskazać, że oddałem do sieci jakąś nadwyżkę (jeśli taka oczywiście wystąpi).
    Ogólnie rzecz biorąc właśnie o to mi chodziło. Bo wiem, że wytwarzana przeze mnie moc będzie zbyt mała żeby ją pchać w SN tylko się zastanawiałem czy na pewno cała moja nadwyżka zostanie wypchnięta na zewnątrz a nie zostanie u mnie i nie będę miał z niej żadnego pożytku :)
  • #5 16184900
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Zostanie wypchnięta cała energia.
  • #6 16184911
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2951
    Nie ma czegoś takiego, że nadwyżka pozostanie u ciebie. Cala wytworzona energia elektryczna musi być zużyta.
    Dla porównania przyjmijmy samochód. Generator produkuje energie (a raczej przetwarza ja z energii mechanicznej) która jest zużywana na zasilanie układów pokładowych, świateł ORAZ na reakcje chemiczne w baterii powodującej jej ładowanie. W przypadku gdy bateria jest w pełni naładowana wzrasta napięcie w instalacji samochodu, co powoduje spadek prądu wzbudzenia, w związku z tym alternator ma mniejsze opory podczas pracy i przetwarza mniej energii. A wtedy silnik spalinowy nie musi pokonywać takich oporów, jego obroty wzrastają i regulator wolnych obrotów zmniejsza dawkę paliwa.

W przypadku paneli (proszę o poprawę jeśli bladze) gdy urządzenia w sieci nie są w stanie zużyć całej energii (z rożnych przyczyn) to sterownik paneli nie dopuści do wzrostu napięcia w sieci i po prostu przerwie obwód paneli. A one wtedy staną się bardziej cieple.
  • #7 16184946
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    sanfran napisał:
    Nie ma czegoś takiego, że nadwyżka pozostanie u ciebie. Cala wytworzona energia elektryczna musi być zużyta.

Wszystko jest możliwe, a co jeśli inwerter będzie słabszy jak maksymalna moc paneli? ;)

Dobra, bo robimy wodę z mózgu autorowi.

Proponuję autorowi zapoznać się z tematem : elektrownia szczytowo pompowa. (nawet jest film na YT, z naszej rodzimej elektrowni).
    Idealnie pasuje do tematu pchania i pompowania ;)
  • #8 16184965
    sanfran
    A.Gieronimo napisał:
    Wszystko jest możliwe, a co jeśli inwerter będzie słabszy jak maksymalna moc paneli? ;)

A po prostu panele nie będą wtedy cieplejsze?
    Energia pozostanie ale jako cieplna, a autorowi chodzi o elektryczną.
  • #9 16184993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16185048
    sanfran
    Uczono mnie na fizyce ze w zgodzie z zasadą zachowania energii takowej wytworzyć nie można. Panele przetwarzają promieniowanie świetlne na energie elektryczna. W przypadku gdy prąd nie popłynie nadwyżka zostanie przekształcona na ciepło.
  • #12 16189122
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2926
    Oprócz odbijania światła kazda substancja o temp. wyższej niż zero bezwzględne pomieniuje. Im wyższa temp. tym większe promieniowanie i krotsze fale, w zakresie do jakiego może sie ogrzać PV emitowana jest podczerwień. Ilość emitowanego promieniowania bezpośrednio zależy od temp, a od koloru tylko pośrednio. Czarny może emitować 90% jaki i 10%, wszystko zależy od współczynnika emisji. Nie wiem jak dokładnie jest w przypadku PV ale nie wykluczam, że zjawiska fizyczne odpowiedzialne za efekt fotowoltaiczny mogą zmieniać wsp. emisji, a wtedy niższa temperatura niepracującej PV byłaby zgodna z zasadą zachowania energii.

Wracając do watku: moc zużywana przez konsumentów zawsze jest równa mocy elektrowni. Jeżeli właściciel PV nie zużyje jej w domu dokładnie w tym momencie gdy powstała to "pójdzie ona" do sieci energetycznej. Taki prosty przykład: dzień z przesuwającymi sie chmurami i raz jest pełne Słońce, raz pochmurno. Masz 2 kW i w chwili gdy jest pochmurno włączasz czajnik 2 kW. Jeżeli do czasu zagotowania wody nie wyjrzy Słońce ok. 90% energii pobierzesz z sieci. Jak po wyłaczeniu czajnika pojawi się Słońce i nie będzie włączony żaden odbiornik w domu to 100% energii z PV pójdzie do sieci. W systemie opustu możesz odebrać 80% oddanej energi czyli netto do zagotowania wody musiałeś oddać ok. 10% energii z PV "dla elektryków". Inaczej mówiąc jak ktoś ma panele i podłaczy je do sieci to powinien pilnować aby sprzęt w domu obciążał je w sposób optymalny. W przeciwnym wypadku oddaje energetykom 20% energii w zamian za jej "przechowanie" na czas gdy nasza PV nie pracuje. Ona nigdzie nie przepadnie bo to byłoby wbrew zasadzie zachowania energii, zuzyja ją ktoś inny i jednoczesnie jakaś elektrownia nieco obniży moc lub nieco wzrośnie napięcie w sieci oraz czestotliwość.
  • #13 19405029
    scalak4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Minęło już wiele czasu od ostatniego wpisu na tym poście.
    Dużo się zmieniło i panele słoneczne stały się bardzo popularne. Wiadomo w wielu domach zakłada się panele często w obrębie jednego transformatora. Więc co tak naprawdę dzieje się z nadwyżką energii? Ja to przemyślałem po swojemu i proszę o komentarze czy dobrze myślę. Załóżmy że mamy 6 domów na jednym trafo. 3 z nich mają panele. Jest słoneczne południe. Falowniki ładują energie w sieć ale nie ma poboru bo mieszkańcy domów są w pracy/szkole. Więc napięcie w sieci rośnie. Teraz są dwa warianty: 1: Transformator ma ustawione napięcie niższe z niż 253v, bo jest blisko domów więc energia przedostanie się przez niego w drugą stronę, do średniego napięcia i wszyscy są zadowoleni. 2 wariant: Transformator jest oddalony od domów i w związku z tym napięcie na nim jest wyższe niż 253v aby zniwelować spadki napięcia. W takim przypadku napięcie za falownikami domów zbliża się do 253V i falowniki zmniejszają wydajność aby nie przekroczyć napięcia sieciowego. Cały potencjał zamontowanych paneli nie jest wykorzystany i inwestor się denerwuje że jego inwestycja nie przynosi oczekiwanych zysków. Czy mam rację?
  • #14 19405088
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1125
    scalak4 napisał:
    ... Czy mam rację?

Tak.
  • #15 19405090
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    scalak4 napisał:
    Cały potencjał zamontowanych paneli nie jest wykorzystany i inwestor się denerwuje że jego inwestycja nie przynosi oczekiwanych zysków. Czy mam rację?

Tak się właśnie dzieje, w chwilach większego nasłonecznienia falowniki wyłączają się i instalacje pv wtedy nic nie produkują.
    Ale energetyka nie ustawia transformatorów na napięcie wyższe niż 253V, bo musi zapewnić prawidłowe napięcie zawsze, także w chwilach minimalnego poboru (a wtedy napięcie na początku linii i na końcu jest takie same).
  • #16 19405096
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19405156
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    scalak4 napisał:
    Minęło już wiele czasu od ostatniego wpisu na tym poście.
    Dużo się zmieniło i panele słoneczne stały się bardzo popularne. Wiadomo w wielu domach zakłada się panele często w obrębie jednego transformatora. Więc co tak naprawdę dzieje się z nadwyżką energii? Ja to przemyślałem po swojemu i proszę o komentarze czy dobrze myślę. Załóżmy że mamy 6 domów na jednym trafo. 3 z nich mają panele. Jest słoneczne południe. Falowniki ładują energie w sieć ale nie ma poboru bo mieszkańcy domów są w pracy/szkole. Więc napięcie w sieci rośnie. Teraz są dwa warianty: 1: Transformator ma ustawione napięcie niższe z niż 253v, bo jest blisko domów więc energia przedostanie się przez niego w drugą stronę, do średniego napięcia i wszyscy są zadowoleni. 2 wariant: Transformator jest oddalony od domów i w związku z tym napięcie na nim jest wyższe niż 253v aby zniwelować spadki napięcia. W takim przypadku napięcie za falownikami domów zbliża się do 253V i falowniki zmniejszają wydajność aby nie przekroczyć napięcia sieciowego. Cały potencjał zamontowanych paneli nie jest wykorzystany i inwestor się denerwuje że jego inwestycja nie przynosi oczekiwanych zysków. Czy mam rację?

Masz rację z jednym wyjątkiem, Nigdy nie ustawią więcej niż norma przewiduje a więc powyżej 253, są przecież domy, odbiory w bezpośrednim sąsiedztwie tego trafa a także gdy obciążenia nie będzie to i spadku nie będzie i nawet w tych odległych domach to napięcie byłoby za duże na co raczej żaden operator sobie nie pozwoli
  • #18 19405905
    scalak4
    Poziom 17  
    No tak racja. Nie mogą ustawić więcej niż 253V, bo jak nie popłynie duży prąd to nie wystąpi spadek na liniach i to napięcie pojawi się u odbiorców ale tu nie o tym.

Jeżeli sieć energetyczna nie jest rozległa i napięcie na trafo ustawione jest na niskim poziomie to praktycznie można oddawać energie przez transformator do SN?
  • #19 19406005
    romanewas
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    No ja tu słyszałem dziś od elektryka z Taurona, że trafo działa tylko w jedną stronę i nie ma opcji abyś przepuścił prąd z instalacji PV (sieć NN) do sieci SN... W efekcie znajomy ma niezły kibel bo jego falownik wyłącza się obecnie notorycznie gdyż prosumentów z instalacjami PV jest jak lodu i produkcja osiąga mu może 50% tego co by mogła! Tzn ma ustawione odcięcie na falowniku na 253V i to obecnie występuje nagminnie u niego w ciągu dnia w słoneczne dni...
  • #20 19406343
    scalak4
    Poziom 17  
    romanewas napisał:
    No ja tu słyszałem dziś od elektryka z Taurona, że trafo działa tylko w jedną stronę i nie ma opcji abyś przepuścił prąd z instalacji PV (sieć NN) do sieci SN... W efekcie znajomy ma niezły kibel bo jego falownik wyłącza się obecnie notorycznie gdyż prosumentów z instalacjami PV jest jak lodu i produkcja osiąga mu może 50% tego co by mogła! Tzn ma ustawione odcięcie na falowniku na 253V i to obecnie występuje nagminnie u niego w ciągu dnia w słoneczne dni...

A jeżeli odbiorca energii ma własny transformator blisko posesji. Oczywiście napięcie na nim będzie ustawione granicach 230v daleko od 253v. Co w takim przypadku kiedy napięcie na zaciskach trafo po stronie wtórnej urośnie powyżej napięcia nastawionego. Teoretycznie transformator powinien zacząć pracować w drugą stronę. Niech ktoś się wypowie.
  • #21 19406442
    slawo12311
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    Transformator przetransformuje moc na stronę SN, elektrycy którzy mówią że trafo działa tylko w jedną stronę nie powinni się nazywać elektrykami, to podstawowa wiedza z zakresu elektrotechniki.
  • #22 19406447
    Tomkii
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Transformator to proste urządzenie, pracuje w obydwie strony.
  • #24 19406834
    romanewas
    Poziom 12  
    Tak jak pisałem - w praktyce nie istnieje oddawanie mocy do sieci SN. Trafo ma ustawione napięcie na np 253V w sieci i do widzenia. Rozwiązanie jednak tego problemu znalazł prof. dr hab. inż. Zbigniew Krzemińsk który opisał tu metodę z zastosowaniem energoelektronicznego regulatora napięcia - jednak wymaga to inwestycji po stronie dystrybutora energii (nie wiem ile taki sprzęt może kosztować?):
    http://pe.org.pl/articles/2020/5/6.pdf
  • #25 19406898
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    sanfran napisał:
    Tomkii napisał:
    Transformator to proste urządzenie, pracuje w obydwie strony.

Ale z diodą już tylko w jedną.

Spoiler:
    to był żart

Tylko po diodzie przydał by się falownik.
    Znajomy kierownik z ZE potwierdzał to ,że im transformatory pchają w drugą stronę.
  • #26 19406917
    Tomkii
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Nie mam danych, więc mogę się mylić ale na moje wygląda to tak:
    - problem z za wysokim napięciem będzie głównie na długich liniach napowietrznych. A to dlatego, że zwykle mają one mniejszy przekrój i są długie (więc mają duże spadki napięcia).
    - energetyka ustawia napięcie na trafo tak, żeby na końcu linii jeszcze mieściło się w normie (dlatego może się wydawać, że najgorzej jest przy transformatorze) tyle, że zwykle nie jest to aż 253V a np 240V.
    - dopóki odbieramy moc z transformatora (produkcja z PV mniejsza niż lokalne zużycie) to napięcia w sieci będą w pobliżu stacji trafo najwyższe i będą maleć wraz z oddalaniem się.
    - jak wysyłamy moc do SN (produkcja z PV większa niż lokalne zużycie) to sytuacja się odwraca. Napięcia w sieci będą najniższe przy transformatorze! Co więcej, sieć przy transformatorze będzie "sztywniejsza' - czyli produkcja PV będzie w mniejszym stopniu wpływać na wzrost napięcia.
  • #27 19406927
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19407332
    romanewas
    Poziom 12  
    Kolego napisałem w praktyce a nie w teorii badanej językiem :) Napisałem Ci jaka jest sytuacja w konkretnych przypadkach przy trafo ustawionym na 253V albo lepiej i to co elektryk robiący dla Taurona wypowiedział swoimi ustami. Może są inne przypadki w innych sieciach ale nie w tych dwóch które poruszyłem.
    ps. tu wykres z wczoraj - zobacz co się dzieje jak falownik odcina się przy wzroście produkcji w tej odnodze NN i jak napięcie leci w górę:

Jak rozkłada się energia z fotowoltaiki oddawana do sieci?
  • #29 19407382
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    romanewas napisał:
    Kolego napisałem w praktyce a nie w teorii badanej językiem

Przykład praktyczny:
    https://www.cire.pl/pliki/2/2018/ograniczenie...stu_napiecia____p__kacejko_p__pijarski_zm.pdf
    Proszę zerknąć na rys. 2 z niniejszej publikacji. Artykuł cytowałem już w pokrewnym temacie. Widać gołym okiem, że są momenty, w których moc generowana w danej sieci przez instalację PV wielokrotnie przewyższa moc odbieraną przez odbiorców. Moc ewidentnie przesyłana jest na stronę SN. Nie ma żadnych przeciwwskazań co do tego.
    romanewas napisał:
    Napisałem Ci jaka jest sytuacja w konkretnych przypadkach przy trafo ustawionym na 253V

No jak tyle jest ustawione to o czym tu rozmawiać... Ma Kolega rację, to jest konkretny przypadek, w dodatku patologiczny. Są jednak przypadki, i to o wiele częstsze, że sieć funkcjonuje prawidłowo i energię z SN można pobierać, jak też oddawać bez przekroczenia wartości dopuszczalnych napięcia.
  • #30 19407685
    romanewas
    Poziom 12  
    Właśnie rozmawiałem z profesorem Zbigniewem Krzemińskim który ma rozwiązanie na takie przypadki - wkleiłem wcześniej tu jego artykuł i zakłady energetyczne w tych sytuacjach powinny go wpuścić na linię i problem rozwiązać tym regulatorem. Koszt dla zakładu nie aż tak wielki a zapewni po pierwsze obniżenie napięcia na trafo oraz w tej ostatniej milii i w tym momencie będzie możliwość oddawania energii do sieci SN realnie! Teraz kwestia pewnie natężenia reklamacji od klientów w danej lokalizacji :) Powiedział mi, że w maju mają zacząć pierwsze testy u uperatora ENERGA Dystrybucja gdyż takich przypadków patologicznych jak to określiłeś jest w skali kraju sporo i coraz więcej w miarę przyrostu instalacji PV...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące oddawania nadwyżki energii z instalacji fotowoltaicznych do sieci energetycznej. Użytkownicy wyjaśnili, że energia wytworzona przez panele słoneczne, która nie jest zużywana na własne potrzeby, jest oddawana do sieci. W przypadku, gdy lokalne zużycie energii jest mniejsze niż produkcja, nadwyżka energii jest przesyłana do transformatora, a następnie do sieci wyższego napięcia (SN). Wskazano, że transformator działa w obie strony, co pozwala na synchronizację energii. W przypadku zbyt wysokiego napięcia, falowniki mogą się wyłączać, co prowadzi do problemów z oddawaniem energii. Uczestnicy dyskusji podkreślili również, że zmiany w przepisach dotyczących rozliczeń za energię mogą wpłynąć na opłacalność instalacji PV, co może prowadzić do przewymiarowania systemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA