logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pismo do energetyki w sprawie zmniejszenia napięcia.

Osman7 08 Maj 2022 10:37 11073 35
REKLAMA
  • #1 20010834
    Osman7
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.

Potrzebuje napisać pismo do Taurona w sprawie obniżenia napięcia w sieci. Problemem jest ciagle wyłączanie się instalacji fotowoltaicznej. Posiada może ktoś takie pismo. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20010864
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.
    A masz zawyżone napięcie niż 230-24V i to po zainstalowaniu instalacji fotowoltaicznej ?
  • REKLAMA
  • #3 20010868
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    Ja, niżej podpisany Osman Siódmy, zwracam się z prośbą o obniżenie napięcia w sieci bo mi się panele wyłączają.
  • #4 20010877
    Osman7
    Poziom 2  
    W słoneczna pogodę napięcie wzrasta do 253V i wtedy instalacja się wyłącza.
  • #5 20010942
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 214
    Możesz sobie pisać.
    To polityka energetyków nastawiona na zmniejszenie produkcji z instalacji PV - podnoszenie napięcia właśnie po to, żeby falowniki się wyłączały.
    Nic nie dadzą prośby, ani groźby.

Znam to z autopsji.
  • #6 20010948
    Osman7
    Poziom 2  
    e-sparks napisał:
    Możesz sobie pisać.
    To polityka energetyków nastawiona na zmniejszenie produkcji z instalacji PV - podnoszenie napięcia właśnie po to, żeby falowniki się wyłączały.
    Nic nie dadzą prośby, ani groźby.

Znam to z autopsji.

To co radzisz w takim razie ?
  • REKLAMA
  • #7 20011110
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Osman7 napisał:
    co radzisz w takim razie ?

Zejść na ziemię, odżałować zainwestowane pieniądze i zapomnieć o darmowym prądzie. Albo wyprodukowaną energię zużywać na bieżąco. Niestety sieć to nie magazyn. A do tego jest absolutnie nie gotowa na przyjęcie prądu z PV. A energetyka ma to w głębokim poważaniu bo modernizacja sieci to koszty i to potężne. A energetyka chce zarabiać a nie wydawać.
  • #8 20011126
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20011210
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 214
    Dokładnie tak,
    jedyne co możesz zrobić to złożyć reklamację na zbyt wysokie napięcie w sieci.
    Możesz też poszukać w necie urządzeń do oszukania falownika i cieszyć się trochę mniejszą, ale stabilną produkcją.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Kol. się zastanowił nad skutkiem, gdy użytkownicy zastosują się do takiej porady?
    3.1.1. Nie udostępniaj nielegalnych materiałów bądź innych informacji naruszających prawo.

• REKLAMA
  • #10 20011260
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    e-sparks napisał:
    Dokładnie tak,
    jedyne co możesz zrobić to złożyć reklamację na zbyt wysokie napięcie w sieci.
    Możesz też poszukać w necie urządzeń do oszukania falownika i cieszyć się trochę mniejszą, ale stabilną produkcją.

A czy czasem to oszustwo falownika nie polega na tym że jeszcze bardziej się napięcie w sieci podnosi? Falownik "widzi" mniejsze napięcie niż jest w rzeczywistości? Dziś woltomierz jest w co dziesiątym domu. Jak ktoś zmierzy napięcie i zgłosi to tam gdzie trzeba to może być niewesoło.
    Wiesz może jaka jest kara za takie oszustwo? No chyba że chodzi tobie o wpinanie dodatkowego obciążenia gdy napięcie się podnosi. To jest legalne.

Ogólnie zamiast oszukiwanie albo wojny z energetyką zacząłbym od sprawdzenia przewodu od falownika do zacisków licznika czy czasem nie są za cieńkie.
  • #11 20011276
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    1. Zgłoś reklamację na jakość dostarczanej energii elektrycznej, wskazując zbyt wysokie napięcie.
    2. Jeśli jesteś pewien i chcesz iść tą drogą, to załatw zamontowanie rejestratora parametrów. Sprawdzanie zamontowanym rejestratorem wiązało się kiedyś z opłatą zwracaną w przypadku słuszności zgłoszenia, nie znam obecnego stanu i o to musisz Sam dokładnie dopytać. Mając tą drogą w 100% wiarygodne dane można już dużo zdziałać w przypadku faktycznej winy po stronie dostawcy energii elektrycznej, również od strony uzyskania jakiegoś typu rekompensaty itp..
  • #12 20011293
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    Osman7 napisał:
    To co radzisz w takim razie ?
    Teraz już nic. Przed montażem było zmierzyć IPZ w kierunku stacji i wtedy byś wiedział czy możesz montować czy nie. Wbij sobie do głowy zasadę, że ty masz prąd zużywać, a nie produkować i wszyscy będą zadowoleni. Ty zużyjesz wyprodukowaną przez siebie energię i będziesz miał niższe rachunki i napięcie w sieci nie będzie się podnosić.
  • #13 20011312
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Cytat:
    Składający:
    Osman7
    ul. Elektrodowa 7
    77-777 Elektrodowo

Do:
    Tauron Elektrodowo

Reklamacja
    Składam reklamację na zawyżone napięcie w sieci. Jest to sytuacja stale się powtarzająca, wywołująca bezpośrednio negatywne i niepożądane dla mnie skutki w postaci zaprzestawania oddawania energii elektrycznej do sieci wbrew naszej umowie i generująca po mojej stronie systematyczne braki wpływów środków pieniężnych. Numer umowy: 777.
    Wasz Osman7
  • #15 20011356
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Norma napięcia w sieci mówi 230 V +- 10%. Czyli od 207V do 253V przez ileś tam czasu w ciągu doby. Trzeba by dokładnie postudiować normy ale jest coś koło tego, że 98% czasu w dobie ma być właśnie w tych granicach ale czasem mogą się pojawić skoki i spadki poniżej tej wartości jednak nie dłużej niż 2% czasu w ciągu doby tak to mniej więcej wygląda.
  • #17 20011510
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20011529
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    SzukamRoutera2 napisał:
    Główną ideą mikroinstalacji PV było, że latem produkujemy energii ile wlezie i "magazynujemy" ją w sieci
    To jest bez sensu. Sieć nie była i nigdy nie będzie magazynem energii. Niech to w końcu dotrze do wszystkich niereformowalnych właścicieli PV. A główną ideą instalacji PV jest to, że jak produkujemy energię to ktoś tą energię musi zużyć, a gdy chcemy "odebrać" energię ktoś musi ją nam wyprodukować. Jak już oswoją się z tą myślą i zaczną zużywać wyprodukowaną energię, wtedy przestaną robić problemy tam gdzie ich nie ma.
  • #19 20011538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20011558
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2944
    Grzegorz_madera napisał:
    A główną ideą instalacji PV jest to, że jak produkujemy energię to ktoś tą energię musi zużyć, a gdy chcemy "odebrać" energię ktoś musi ją nam wyprodukować. Jak już oswoją się z tą myślą i zaczną zużywać wyprodukowaną energię, wtedy przestaną robić problemy tam gdzie ich nie ma.

I właśnie o słowo "ktoś" wszystko się rozbija. Od pewnego czasu w słoneczne dni PV dostarcza ok. 5 GW, a popyt jest różny. W ciepłe niedzielne południe może nie przekraczać 15 GW, a w dni świateczne nawet 13 GW. Do 5 GW z PV trzeba dodać wiatraki których moc zainstalowana sięga 8 GW i mamy skalę problemu. Coraz częściej są dni gdy 1/3 energii elektrycznej pochodzi z OZE, a do końca roku normą może być 1/2. Nie ma takich praw fizyki które pozwolą wepchnąć w sieć więcej energii niż potrzeba. Jak szanowni prosumenci nie zaczną tego zużywać u siebie gdy tylko napięcie wzrośnie inwertery będą sie odłaczały. Coraz częściej.

Jak prosumenci uważają inaczej to niech pokażą mi "ktośów" co zużyją energię z PV, najlepiej po tej stronie trafa gdzie ją zainstalowano? Płacąc 80 gr za kWh bo taka jest cena w najpopularniejszej G11. Nie widzę chętnych. Za to coraz więcej chce zostać prosumentami i pchać energię w sieć więc każdego roku przybywa ponad 3 GW PV. Jeszcze raz - w dni wolne od pracy popyt na moc często nie przekracza 15GW podczas gdy obecnie moc zainstalowana wiatraków wynosi ok. 8 GW i kolejne 8 GW w PV. Tu pod koniec roku pęknie 10 GW, za rok 13 GW... kto to zużyje?
  • #21 20011583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20011593
    gaz4
    Poziom 34  
    SzukamRoutera2 napisał:
    My nie płacimy za 7kVA mocy biernej, ZE "płaci" nam za 7kW mocy czynnej :) A że nasz ustrój wygenerował bezsensowne straty na sieci przesyłowej, to nie nasz problem :)

Nie będę wnikał w szczegóły techniczne, zajmę się tylko tym kto płaci. Otóż nie jakiś mityczny ZE tylko jego klienci. Ktoś zrobi tak, że odda energie która ma tylko i wyłacznie "rozpłynąć się" w sieci ale licznik zarejestruje ją "w magazynie". Zimą ZE musi wyprodukować kWh co pochłonie kasę na zakup węgla, utrzymanie elektrowni itp. I swoje koszty podzieli na wszystkich z czego tzw "prosumenci" nie zapłacą ani złotówki bo mają prąd "z magazynu". Normalnie za tę "zmagazynowaną" energię płacą ci co ją zużyli latem. Skoro się "rozpłynęła" nikt nie zapłacił bo nikt jej nie zużył. Więc kto de facto płaci? Ano ja musiałbym zapłacić za takie sztuczki, a to mi się bardzo nie podoba...
  • #23 20011611
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20011613
    gaz4
    Poziom 34  
    SzukamRoutera2 napisał:
    gaz4 napisał:
    kto to zużyje?

Jak to kto? Skoro PV produkuje (nie "ma możliwość" - produkuje, czyli ktoś to zużywa) 5GW, wiatraki powiedzmy też 5GW, a popyt na moc nie przekracza 15GW czyli powiedzmy 12GW, to te 10GW z OZE wykorzystywać, a elektrowniom moc obciąć na 2GW.

Na razie można wyłączać węglówki ale to się bardzo szybko zmienia. Całkowita moc zainstalowana PV i wiatraków już przekracza15 GW, podczas ostatniej majówki popyt w dzień wynosił 13-15 GW. Na szczęście dla prosumentów rzadko jest tak, ze mocno wieje i jest słonecznie ale proszę dodawać po 3 GW co rok i kiedy będzie pierwsza pogodna majówka zasilana wyłącznie z PV? Może za 2 lata. A kiedy będzie tak, że w słoneczne niedziele PV zapewni 100% energii? Za góra 3 lata. A co robią prosumenci? Chcą pisać listy aby "ktoś" zużywał energię kosztującą 80 gr/kWh.

Ja mam off grid i nie muszę patrzyć na to co ktoś robi. Jak sam nie zużyję tego co wyprodukowało PV to tylko i wyłącznie mój problem. Radzę prosumentom zmienić sposób muślenia gdyż on grid idzie w tym samym kierunku. Jak nie zadbają o to aby w czasie małego popytu samemu zużyć część energii ich inwertery zostaną odłaczone. A że mały popyt = wysokie napięcie odbiór niepotrzebnej innym mocy można łatwo zautowamyzować.

Dodano po 1 [minuty]:

SzukamRoutera2 napisał:
    Jeżeli ja produkuję energię dzięki mojej instalacji PV, oddaję ją do sieci za darmo. Nie dostaję za to pieniędzy, jedynie ta energia jest zapisywana na karteczce, że tyle a tyle oddałem. Jak piszesz - ta energia nie jest magazynowana, tylko na bieżąco zużywana. Powiedzmy, że zużył ją mój sąsiad. Ja wyprodukowałem energię za darmo, sąsiad ją zużył a za energię pieniądze otrzymał ZE. Dostali pieniądze za to, że ja sprzedałem prąd sąsiadowi.

Sąsiad zużywa energię czynną, a nie bierną. I tylko za czynną płaci. Jak świadomie zaczniesz wpychać enrgię bierną tak, aby licznik rejestrował ją "w magazynie" nikt za nią nie zapłaci. Tylko o to mi chodziło.
  • #25 20011631
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    SzukamRoutera2 napisał:
    jak my wyprodukujemy energię dzięki PV, i oddamy ją do sieci, to gucio nas obchodzi co się z tą energią dzieje
    Otóż powinno obchodzić. Bo jak nikt jej nie zużyje to napięcie wzrasta i produkcji nie ma. Więc w interesie właścicieli PV jest aby produkowaną energię ktoś inny zużywał.
    SzukamRoutera2 napisał:
    a elektrowniami na węgiel jedynie uzupełniać braki. Ale nie, Bełchatów musi ciągle lecieć pełną mocą
    Tak, musi bo żeby niedouczonym właścicielom PV działały instalacje musi być odpowiednio sztywna sieć energetyczna z elektrowniami pracującymi w podstawie, by te nikomu nie potrzebne instalacje mogły się zsynchronizować z siecią
    SzukamRoutera2 napisał:
    Powiedzmy, że zużył ją mój sąsiad.
    A jak sąsiad też ma PV to co? I kolejny też i tak wszyscy w obrębie danej stacji. I co wtedy? Kto ma zużywać energię? Chcesz żeby instalacja produkowała to kup magazyn energii. Wtedy instalacja się nie wyłączy.
  • #26 20011635
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    SzukamRoutera2 napisał:
    @gaz4
    Otóż nie.
    Jeżeli ja produkuję energię dzięki mojej instalacji PV, oddaję ją do sieci za darmo. Nie dostaję za to pieniędzy, jedynie ta energia jest zapisywana na karteczce, że tyle a tyle oddałem. Jak piszesz - ta energia nie jest magazynowana, tylko na bieżąco zużywana. Powiedzmy, że zużył ją mój sąsiad. Ja wyprodukowałem energię za darmo, sąsiad ją zużył a za energię pieniądze otrzymał ZE. Dostali pieniądze za to, że ja sprzedałem prąd sąsiadowi. Czyli mają duży zysk.
    Zimą to ja zużywam prąd. Ja za niego nie płacę, bo korzystam z prądu "z karteczki", a za pieniądze które ZE dał mój sąsiad ZE kupuje węgiel do elektrowni, by wyprodukować prąd dla mnie. Oczywiście ceny są tak dobrane, by pokryte zostały wszelkie straty na sieci i pensje dla pracowników ZE, za co faktycznie płaci odbiorca końcowy, ale są to już kwoty dużo mniejsze niż za samą energię.

Proponuję abyś się odciął od tych "złodzieii" pośredników. Załóż sobie magazyn energii (jeszcze lepiej bez dopłaty aby większość się nie dokładała do twojego hobby) wtedy docenisz to że tylko 20% wyprodukowanej energii tracisz. Nawet z dopłatą nie będziesz miał tak korzystnych warunków.
  • #27 20011653
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    SzukamRoutera2 napisał:
    Jak piszesz - ta energia nie jest magazynowana, tylko na bieżąco zużywana. Powiedzmy, że zużył ją mój sąsiad.

Gdyby zużył ją twój sąsiad to napięcie w sieci nie wzrastałoby. Problem w tym że w tym momencie nikt nie chce tej energii, twój sąsiad też produkuje i chce komuś ją wcisnąć. Problem rozwiązałoby skrócenie czasu "magazynowania" energii do np. pół roku albo cztery miesiące, wtedy ludzie nie przewymiarowywali by instalacji i spełnione byłyby założenia prosumenta, to znaczy producent-konsument, produkuj tyle ile jesteś w stanie zużyć. Oczywiście zawsze pojawią się pewne NIEWIELKIE nadwyżki które można wysłać do sieci, ale chomikowanie energii na zimę to jest chory pomysł.
  • #28 20011706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20011786
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zbyt wysokiego napięcia w sieci, które powoduje wyłączanie instalacji fotowoltaicznych. Użytkownicy wskazują, że napięcie w słoneczne dni może wzrastać do 253V, co jest na granicy normy, ale prowadzi do problemów z działaniem falowników. Sugerowane są różne działania, takie jak składanie reklamacji do Taurona, montaż rejestratora parametrów sieci oraz zmiana sposobu użytkowania energii, aby zużywać ją na bieżąco. Wskazano również na problemy systemowe związane z przyjmowaniem energii z OZE przez sieć, co może prowadzić do dalszych wyłączeń instalacji. Użytkownicy podkreślają, że sieć nie jest magazynem energii, a inwestycje w PV mogą być nieopłacalne, jeśli nie zostaną odpowiednio dostosowane do warunków sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA