Witam serdecznie. Mam mały problem ze swoją centralką, mianowicie problem pojawił się kilka dni temu, objawiając się tym, że brama podczas otwierania/zamykania sama się zatrzymuje w miejscu. Nieraz od razu, nieraz po przejechaniu kilkunastu centymetrów. Fotokomórki chyba są ok, gdyż na płycie diody informujące o stanie komórek działają ( po wejściu w obszar fotokomórek dioda sygnalizuje, iż znajduje się przeszkoda). Wyjąłem centralkę i moje obserwacje i pomiary są następujące:
a) Kondensator C1 35v 1000uF - Zmierzone 1062 uF oraz Vloss - 1.2%
Czy są to wartości do przyjęcia ?
b) Powierzchniowy rezystor 105 - zmierzone 0.3M Ohm a powinien mieć 1M Ohm
Ten powierzchniowy rezystor 105 znajduje się między nóżkami potencjometru ( prawdopodobnie potencjometr od mocy silnika )
Co jeszcze mógłbym sprawdzić ? Dlaczego napęd zachowuje się tak ? Przesunie się o kilka cm i stoi w miejscu, albo szarpnie tylko lekko bramą i wyłącza się. Proszę o jakiekolwiek porady. Pozdrawiam
a) Kondensator C1 35v 1000uF - Zmierzone 1062 uF oraz Vloss - 1.2%
Czy są to wartości do przyjęcia ?
b) Powierzchniowy rezystor 105 - zmierzone 0.3M Ohm a powinien mieć 1M Ohm
Ten powierzchniowy rezystor 105 znajduje się między nóżkami potencjometru ( prawdopodobnie potencjometr od mocy silnika )
Co jeszcze mógłbym sprawdzić ? Dlaczego napęd zachowuje się tak ? Przesunie się o kilka cm i stoi w miejscu, albo szarpnie tylko lekko bramą i wyłącza się. Proszę o jakiekolwiek porady. Pozdrawiam