logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac Sprint 05 - Brama zatrzymuje się podczas otwierania/zamykania, co sprawdzić?

matik185 12 Sty 2017 18:44 2748 14
REKLAMA
  • #1 16194706
    matik185
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Witam serdecznie. Mam mały problem ze swoją centralką, mianowicie problem pojawił się kilka dni temu, objawiając się tym, że brama podczas otwierania/zamykania sama się zatrzymuje w miejscu. Nieraz od razu, nieraz po przejechaniu kilkunastu centymetrów. Fotokomórki chyba są ok, gdyż na płycie diody informujące o stanie komórek działają ( po wejściu w obszar fotokomórek dioda sygnalizuje, iż znajduje się przeszkoda). Wyjąłem centralkę i moje obserwacje i pomiary są następujące:
    a) Kondensator C1 35v 1000uF - Zmierzone 1062 uF oraz Vloss - 1.2%
    Czy są to wartości do przyjęcia ?

Faac Sprint 05 - Brama zatrzymuje się podczas otwierania/zamykania, co sprawdzić?

b) Powierzchniowy rezystor 105 - zmierzone 0.3M Ohm a powinien mieć 1M Ohm
    Ten powierzchniowy rezystor 105 znajduje się między nóżkami potencjometru ( prawdopodobnie potencjometr od mocy silnika )

Co jeszcze mógłbym sprawdzić ? Dlaczego napęd zachowuje się tak ? Przesunie się o kilka cm i stoi w miejscu, albo szarpnie tylko lekko bramą i wyłącza się. Proszę o jakiekolwiek porady. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16194986
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 949
    Sprawdź kondensator rozruchowy przy silniku.
    Przelutuj płytkę drukowaną w celu usunięcia potencjalnych zimnych lutów.
    Sprawdź dokładnie dławik. Razem z rdzeniem trochę waży a wisi tylko na 4 drutach. Potrafi się czasem naderwać/oderwać z powodu drgań w czasie ruchu.
  • #3 16194994
    matik185
    Poziom 15  
    Kondensator rozruchu silnika wymieniony, lecz bez efektu.
    Poprawie luty, dławik. A co sądzisz o tym kondensatorze i rezystorze SMD ? Kwalifikują się do wymiany?
  • #4 16195091
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Elektrolity jako nowe maja rozrzuty rzędu 20% wiec jest OK. Rezystor mierzyłeś wylutowany? Bo jeśli nie to pewnie wszystko jest OK.
    Sprawdź , czy przekaźniki sa wysterowane w czasie , gdy silnik staje i gdzie ginie napięcie zasilające.
  • REKLAMA
  • #5 16195161
    matik185
    Poziom 15  
    Ten elektrolit nie jest nowy, ma juz ponad 8 lat.. Sprawdze jak bedzie cieplej, moze jutro bo dzis zimno na dworze na prace i kleczenie z miernikiem.. ;)
  • #6 16195168
    Marek J.
    Sprint nie jest zbyt mocnym napędem. Co do wartości o których piszesz to kondensator ok, natomiast rezystor nie za bardzo, aczkolwiek nie piszesz czy wylutowałeś go do pomiaru. Ponadto nie zdarzyło mi się aby rezystor miał "skrót" sam w sobie...
    Czy aby na pewno centrala rozłącza napęd jak pisałeś, czy po prostu nie ma siły iść dalej?
    Jeżeli rozłącza się, to raczej szukałbym uszkodzenia po stronie zasilania począwszy od zasilania 230V~ dostarczanego do automatu. Wszystko wskazuje na to, że pod obciążeniem siada napięcie i puszczają przekaźniki. Ta centrala nie posiada amperometryki rozłączającej pod zbyt dużym obciążeniem, lecz tylko regulację siły na przewodzie wspólnym silnika (działa coś jak ściemniacz...
    Skoro elektrolit ma tyle lat, to wymieniaj "w ciemno". Nawet jeżeli nie on jest winien, to na pewno parę mikro już stracił...
    Jeszcze jedną przyczyną mogą być nadpalone styki przekaźników. Kosztują niewiele a po 8 latach też warto je wymienić skoro centrala jest już "na warsztacie".
  • #7 16195177
    matik185
    Poziom 15  
    Nie chodzi na pewno o obciazenie.. Moge odblokowac przekladnie do recznego sterowania tak, bym mogl ją sterować ręką i jest to samo. Przekładnia pracuje kilka sekund i po prostu sie zatrzymuje - nie ginie zasilanie, nie załączają się zabezpieczenie fotokomórki ani krańcówki otwarte/zamknięte. Brama po prostu idzie idzie i cyk - stoi sobie w miejscu tak, jakby myslala że ukonczyla cykl otwierania czy zamykania.
  • REKLAMA
  • #8 16195205
    Marek J.
    Silnik sam w sobie też jest obciążeniem...
    Może to przekaźniki jak pisałem wcześniej.
    Przeprowadź test bez obciążenia, czyli bez lampy (która też może być powodem zamieszania...) i silnika.
  • #9 16195300
    matik185
    Poziom 15  
    Sprawdzę to jutro :)
  • #10 16195607
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    jeśli masz oryginalne radio na złączu szpilkowym to sprawdź centralkę bez niego - może ma zwarcie na wyjściu.
  • #11 16195616
    matik185
    Poziom 15  
    Bralem to tez pod uwage ale jak moge zasterowac napedem bez radia ??
  • REKLAMA
  • #13 16196781
    matik185
    Poziom 15  
    Sprawdzę i jutro i dam znać!
  • #14 16230337
    matik185
    Poziom 15  
    Witam. Dopiero dziś aura pozwoliła pracować na dworze. Sprawa ma się tak - po przelutowaniu kondensatora, który zdawało mi się , że ma zimne luty brama pracuje ok.. odłączoną ma zew. antenę i jest ok narazie! Poczekam kilka dni jeszcze i sprawdzę z podłączoną anteną, ale zdaje się, że zimne luty na tym kondensatorze o którym mowa na początku tematu rozwiązała mój problem.
  • #15 20142307
    aclotin
    Poziom 1  
    Miałem podobny problem , brama zatrzymywała się raz tu raz tam . Posprawdzałem kable , styki przeczyściłem, luty sprawdziłem , fotokomórki odłączyłem i ciagle nic . Aż w końcu bez pomiarów tego elementu wymieniłem na nowy kondensator 35V 1000uF i sprawa się rozwiązała .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralą Faac Sprint 05, polegający na zatrzymywaniu się bramy podczas otwierania i zamykania. Po wstępnych pomiarach kondensatora C1 oraz rezystora SMD, użytkownik zasięgnął rady dotyczącej dalszej diagnostyki. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie kondensatora rozruchowego silnika, przekaźników oraz lutów na płytce. Po wymianie kondensatora i przelutowaniu podejrzanych połączeń, problem został rozwiązany. Inny uczestnik dyskusji również potwierdził, że wymiana kondensatora 35V 1000uF rozwiązała podobny problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA