logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańszy czujnik temperatury z modułem GSM do zdalnego monitorowania?

tomjey 15 Sty 2017 15:00 3480 6
REKLAMA
  • #1 16201191
    tomjey
    Poziom 16  
    Ocena: 94
    Witam
    Potrzebuje najtańsze rozwiązanie na pomiar temperatury w budynku i zdalne przesłanie go kilka km dalej.
    Myślałem o jakimś czujnikiu z wbudowanym od razu modułem gsm który by wysyłał wynik pomiaru np co godzinę ? Istnieje takie coś w normalnej cenie?
    Na razie znalazłem tylko takie coś jako składnik centralek alarmowych po kilka stówek... przerost formy dla mnie...
    Potrzebuje to tylko do pomiaru temperatury w niewykończonym budynku, żeby wiedzieć kiedy spada poniżej zera (wewnątrz są tam rury z wodą i musze jechać włączyć grzejnik elektryczny). Idealnie by było mieć jeszcze na miejscu jakiś moduł z wyjściem na przekaźnik, który by włączał grzejnik.
    Budżet do 150zł?
    Ewentualnie może istnieją jakieś czujniki temperatury które można podłączyć pod komórkę którą bym zostawiał na miejscu np przez microusb lub BT ? Pewnie są jakieś aplikacje na androida, ktore by się do tego nadawały?
  • REKLAMA
  • #2 16201478
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    tomjey napisał:
    Potrzebuje najtańsze rozwiązanie na pomiar temperatury w budynku i zdalne przesłanie go kilka km dalej

tomjey napisał:
    musze jechać włączyć grzejnik elektryczny

Zamiast kupować drogi sprzęt do pomiaru i przesyłu danych na dużą odległość, lepiej kupić odpowiedni termostat, który przy spadku temperatury, uruchomi grzejnik. Gdy temperatura wzrośnie do bezpiecznej wartości dla rur z wodą, to grzejnik się wyłączy. Nie trzeba czekać na wiadomość i odpadają dojazdy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16202156
    tomjey
    Poziom 16  
    Mam grzejnik z termostatem ale coż z tego skoro ma zakres od 13 stopni w górę :/
  • REKLAMA
  • #4 16202223
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Musisz kupić termostat zewnętrzny do którego podlaczysz grzejnik. Jeśli masz zacięcie do elektroniki to prosta aplikacja ds18b21 wystarczy. Są też gotowe kity lub na aukcjach zobacz.
  • #5 16221112
    Martzz
    Poziom 9  
    tomjey napisał:
    Witam
    Potrzebuje najtańsze rozwiązanie na pomiar temperatury w budynku i zdalne przesłanie go kilka km dalej.
    Myślałem o jakimś czujnikiu z wbudowanym od razu modułem gsm który by wysyłał wynik pomiaru np co godzinę ? Istnieje takie coś w normalnej cenie?
    Na razie znalazłem tylko takie coś jako składnik centralek alarmowych po kilka stówek... przerost formy dla mnie...
    Potrzebuje to tylko do pomiaru temperatury w niewykończonym budynku, żeby wiedzieć kiedy spada poniżej zera (wewnątrz są tam rury z wodą i musze jechać włączyć grzejnik elektryczny). Idealnie by było mieć jeszcze na miejscu jakiś moduł z wyjściem na przekaźnik, który by włączał grzejnik.
    Budżet do 150zł?
    Ewentualnie może istnieją jakieś czujniki temperatury które można podłączyć pod komórkę którą bym zostawiał na miejscu np przez microusb lub BT ? Pewnie są jakieś aplikacje na androida, ktore by się do tego nadawały?

Powiem szczerze, że budżet przeznaczyłeś na ten cel dość ograniczony i ciężko będzie coś znaleźć... Co do ostatniego pytania - jest aplikacja na android (e-thermostat), która steruje ogrzewaniem za pośrednictwem regulatorów WST, możesz się zabezpieczyć przed spadkiem temperatury, regulować histerezę, właściwie wszystko ustawiasz "po swojemu". Moim zdaniem to najwygodniejsze rozwiązanie w Twoim przypadku, musisz sie jednak przygotować na wydatek ok 500 pln (np regulator warmtec ).
    A jeśli Twój budżet jest nienaruszalny może warto pomyśleć o tradycyjnej poczciwej dmuchawie, tylko z szerszym zakresem regulacji temperatury?
  • REKLAMA
  • #6 16240416
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    tomjey napisał:
    Mam grzejnik z termostatem ale coż z tego skoro ma zakres od 13 stopni w górę :/

Praktycznie każdy termostat można przestroić o kilka stopni, elektroniczne posiadają potencjometr a bimetaliczne, mieszkowe bezpośrednie, mieszkowe z kapilarą posiadają śrubę regulacyjną.
    Tylko trochę odwagi i wszystko lub prawie wszystko da się zrobić, musisz tylko pamiętać że bezpieczną granicą jest ok 5 stopni powyżej 0. Jeszcze jedno czy ten grzejnik do radę jeżeli będzie się załączał przy tak niskiej temperaturze?
  • #7 16297884
    tomjey
    Poziom 16  
    Da radę bo pomieszczenie ma 2m2. Na najniższym stopniu grzejnika (15% mocy) w mrozy -15 było w pomieszczeniu +10C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najtańszego rozwiązania do pomiaru temperatury w budynku z możliwością zdalnego przesyłania danych. Zasugerowano zakup termostatu, który uruchomi grzejnik przy spadku temperatury, jednak użytkownik zauważył, że jego grzejnik ma zbyt wysoki zakres temperatury. Proponowane rozwiązania obejmują zewnętrzny termostat do podłączenia grzejnika oraz aplikację na Androida (e-thermostat) do sterowania ogrzewaniem, jednak przekraczają one budżet 150 zł. Wskazano również na możliwość regulacji termostatów oraz zastosowanie prostych czujników temperatury, takich jak ds18b21, dla osób z zacięciem do elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA