logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie wiertło i wiertarkę wybrać do wiercenia otworów w płytce PCB?

foxik000000 19 Lip 2005 19:17 1391 12
REKLAMA
  • #1 1665588
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Mam pytanie czym mam wiercić dziurki w płytce drukowanej??:)

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1665613
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2309
    Witam
    Wiertłem od 0.5 do 1.5mm zależnie od potrzeby, ja używam wiertarki z zestawu PIKO 12V i drugą zrobioną z silniczka 12V (z regulacją obrotów), jako głowicę użyłem elementów z 2 takiej wiertarki PIKO.
    Większe i mocniejsze wiertarki łamią/skręcają wiertła.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1665914
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam!
    Ja zawsze wiercę dziurki zwykłą wiertarką i jeszcze nigdy nie złamałem wiertła wiercąc w płytce, (co innego jak źle odłożę wiertarkę na ziemię:)
    ale to inna sprawa. Tylko przy dużej ilości otworów trochę ręce bolą od jej trzymania :D
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 1665938
    _PREDATOR_

No właśnie, o te rączki chodzi, zmęczenie po kilkuset otworach :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 1672416
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    ja wierce celmą z regulacją obrotów w statywie i używam wierteł tzw.pokrytych tytanem;są bardzo trwałe.
  • #6 1672424
    bestler
    Ocena: 893
    ja uzywam wiertarki zrobionej z silniczka od jakiegos magnetofonu i głowicy (kupilem za 1 zł na wolumenie). Zrobilem sobie jeszcze układ dzieki ktoremu bez obciazenia wiwrtarka kreci sie bardzo wolno (widac wiertlo) natomiast po przylozeniu do płytki przyspiesza, po wywierceniu znowu wolno - bardzo dobry i prosty zarazem układzik. Nie raz silniczek kreci sie kilka godzin bez przerwy i nic mu nie jest, a na ełnych obrotach nie wiem czy by wytrzymal tyle :) Ponadto układ jest pozyteczny w przypadku gdy nie mozemy trafic w miejsce ktore chcemy przewiercic
  • REKLAMA
  • #7 1700984
    foxik000000
    Poziom 29  
    bestler napisał:
    ja uzywam wiertarki zrobionej z silniczka od jakiegos magnetofonu i głowicy (kupilem za 1 zł na wolumenie). Zrobilem sobie jeszcze układ dzieki ktoremu bez obciazenia wiwrtarka kreci się bardzo wolno (widac wiertlo) natomiast po przylozeniu do płytki przyspiesza, po wywierceniu znowu wolno - bardzo dobry i prosty zarazem układzik. Nie raz silniczek kreci się kilka godzin bez przerwy i nic mu nie jest, a na ełnych obrotach nie wiem czy by wytrzymal tyle :) Ponadto układ jest pozyteczny w przypadku gdy nie mozemy trafic w miejsce ktore chcemy przewiercic

Jaki to jest układ??
  • #8 1701006
    lziental
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    moim zdaniem najlepsze jest wiertło 1 mm
  • #9 1701609
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    lziental napisał:
    moim zdaniem najlepsze jest wiertło 1 mm

Witam!
    A jeżeli jest potrzeba zrobienia otworu o większej średnicy to też użyjesz wiertła 1mm?
    Pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #10 1701982
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Witam!
    Jeśli masz problemy z głowicą to możesz ze zwykłej listwy zaciskowej tzw.: LZ na przykład 2,5 mm² wykręcić jeden zacisk (tulejka z dwoma śrubkami). Z jednej strony wkładasz i przykręcasz ośkę silniczka, a z drugiej wiertło. Powinno mieć podobną średnicę co oś, żeby nie "biło". Podobny skutek będzie mieć niewyważenie takiej "głowicy". Nie uzyskasz więc tym sprzętem za dużych obrotów, ani nacisków, ale w sytuacjach awaryjnych może się przydać.
  • #12 1704926
    _PREDATOR_

tadziu47 napisał:
    Witam !
    Do wiercenia w płytkach używam wiertarki PIKO na 12V . Kilka lat temu kupiłem w Centrali Harcerskiej i jestem z niej zadowolony .
    Pozdr.

To fakt, tryby i inne elementy mechaniczne są nie do zajechania, choć w swojej po 15 latach musiałem wymienić silniczek, pracuje do dziś :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #13 1705088
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ok temat uwarzam za zamknięty.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Do wiercenia otworów w płytkach PCB zaleca się stosowanie wierteł o średnicy od 0,5 do 1,5 mm, najczęściej 1 mm, w zależności od potrzeb. Do tego celu używa się wiertarek o niskich obrotach i regulacji prędkości, aby uniknąć łamania wierteł. Popularne są wiertarki zasilane napięciem 12V, takie jak wiertarka PIKO, ceniona za trwałość mechanizmu i możliwość regulacji obrotów. Alternatywnie stosuje się samodzielnie wykonane wiertarki z silniczków 12V, często z układem elektronicznym umożliwiającym wolne obroty bez obciążenia i przyspieszenie po przyłożeniu do płytki, co ułatwia precyzyjne wiercenie. Wiertła pokryte tytanem są polecane ze względu na zwiększoną trwałość. Przy większych średnicach otworów można stosować odpowiednio większe wiertła, jednak najczęściej do PCB wystarcza 1 mm. W sytuacjach awaryjnych można wykorzystać proste rozwiązania mechaniczne, np. głowicę wykonaną z elementów listwy zaciskowej, jednak nie zapewniają one wysokich obrotów ani nacisku. Wiertarki PIKO dostępne były m.in. w Centrali Harcerskiej i są cenione za niezawodność i długą żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA