logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć enkoder LINE DRIVER do sterownika z wejściem SINK?

camthal 27 Sty 2017 07:12 2346 7
REKLAMA
  • #1 16231437
    camthal
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Mam pytanie, bo już się sam zakręciłem.
    Mam sterownik z wejściem sink (wejście załączane zwarciem do masy) i enkoder z wyjściem line driver.
    Z tego co znalazłem to takie połączenie powinno zadziałać ale nie rozumiem czemu.
    Line driver "na wyjściu dla sygnału 1 podawane jest napięcie zasilające, w przypadku sygnału 0 na wyjście nie jest podawane napięcie http://www.plcs.net.pl/index.php/enkodery/enkodery/enkodery-typy-wyjsc.html
    Czyli enkoder w stanie wysokim zwiera do napięcia zasilania, a w niskim nic (ale nie zwiera do masy). I jak to ma działać skoro wejście sterownika wymaga zwarcia do masy?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16231509
    camthal
    Poziom 9  
    A z jakimi wyjściami byłby potrzebny by nic dodatkowego nie dokładać?
    Czy jeśli miałby to line driver różnicowe, to mógłbym się do tego zanegowanego podpiąć ?
  • REKLAMA
  • #4 16231832
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    camthal napisał:
    Cześć,
    mam pytanie bo już się sam zakręciłem.
    Mam sterownik z wejściem sink (wejście załączane zwarciem do masy) i enkoder z wyjściem line driver.
    Z tego co znalazłem to takie połączenie powinno zadziałać ale nie rozumiem czemu.
    Line driver "na wyjściu dla sygnału 1 podawane jest napięcie zasilające , w przypadku sygnału 0 na wyjście nie jest podawane napięcie (http://www.plcs.net.pl/index.php/enkodery/enkodery/enkodery-typy-wyjsc.html)"
    Czyli enkoder w stanie wysokim zwiera do napięcia zasilania, a w niskim nic(ale nie zwiera do masy). I jak to ma działać skoro wejście sterownika wymaga zwarcia do masy?

Tak nie powinno być podłączone i nigdy tak nie sprawdzałem enkodera.... Chociaż jeśli jest impuls to masz 1 a nie to masz 0. Więc sterownik będzie zera zliczał:) Jak pojawi się jedynka to sterownik nie zlicza jak pojawi się 0 to sterownik zliczy.
  • REKLAMA
  • #5 16244474
    michalgbb123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Wyjście typy Nadajnik Linii zbudowane jest tak jak wyjście typu Push Pull lecz poza wyjściami A i B występują dodatkowe sygnały zanegowane (/A, /B), pozwalające na różnicowe przesyłanie sygnałów. Dzięki takiemu rozwiązaniu zwiększany jest maksymalny zasięg transmisji.

Warto sprawdzić czy wejścia twojego sterownika będą w stanie obsłużyć częstotliwość sygnału wyjściowego enkodera (ta zależy od prędkości obrotowej oraz rozdzielczości samego enkodera). Pamiętaj, że czas trwania impulsu nie może trwać krócej niż czas trwania cyklu programu sterującego.

Zobacz tutaj
  • #6 16244548
    camthal
    Poziom 9  
    prędkość obrotowa to min 30obr/min a maksymalnie 50 więc tu nawet chyba szybkie liczniki nie są potrzebne.
    Czy jeśli enkoder byłby push-pull z wyjściami A,/A,B/B,Z,/Z i korzystałbym tylko z tych zanegowanych to będę miał akurat 0VDC na wyjściu enkodera gdy ten będzie w stanie wysokim ?
  • #7 16244879
    michalgbb123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Chciałbym ci pomóc ale piszesz o konfiguracji sink i chcesz podciągać mase... Konfiguracja Sink to taka w której na porcie COM masz (-) natomiast (+) podciągamy. Mogę cie teraz wprowadzać w błąd, jeżeli posiadasz sterownik marki Mitsubishi, bo tam konfiguracja opisywana jest na odwrót.

"prędkość obrotowa to min 30obr/min a maksymalnie 50 więc tu nawet chyba szybkie liczniki nie są potrzebne."
    -W takim wypadku będzie to zależeć od rozdzielczości enkodera.

"Czy jeśli enkoder byłby push-pull z wyjściami A,/A,B/B,Z,/Z i korzystałbym tylko z tych zanegowanych to będę miał akurat 0VDC na wyjściu enkodera gdy ten będzie w stanie wysokim ?"
    -Będzie dokładnie tak jak napisałeś. Ale.. Przyjmując, że na COM masz (+) i podciągasz (-) bo pisałeś, że podciągasz mase. Enkoder generuje sygnał kwadratury, zatem oprócz tego, że podciągniesz (-) przy stanie wysokim, to przy stanie niskim podciągniesz również (+). I mamy krach. Taka konfiguracja jest niepoprawna. Podciągnij masę za pomocą transoptora. Instrukcja poniżej.

Polecam enkodery ze sklepu sklep-enkodery.pl
  • #8 16246702
    camthal
    Poziom 9  
    Mitsubishi to nie jest ale Fatek i sink według nich wygląda tak:
    Jak podłączyć enkoder LINE DRIVER do sterownika z wejściem SINK?fatek.png (43.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    czyli do com(s/s) idzie +.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć enkoder z wyjściem line driver do sterownika z wejściem sink, które wymaga zwarcia do masy. Odpowiedzi sugerują użycie transoptora do konwersji sygnału oraz zwracają uwagę na różnice w konfiguracji sygnałów. W przypadku enkodera push-pull, korzystanie z sygnałów zanegowanych może umożliwić uzyskanie 0VDC przy stanie wysokim. Ważne jest, aby upewnić się, że wejścia sterownika obsługują częstotliwość sygnału wyjściowego enkodera, a także zrozumieć, że konfiguracja sink wymaga podciągania masy, co może prowadzić do błędów, jeśli nie jest poprawnie zrealizowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA