Witam
Mam taką zagwozdkę z mocą przyłączeniową. Planuję podłączyć w mieszkaniu ogrzewanie elektryczne poprzez kocioł elektryczny.
Kocioł nad jakim myślę to EKCO.LN2 o mocy 4KW lub 6KW 230V na mieszkanie 43m2 na parterze w starym budownictwie (grube mury), 6 grzejników 600x1000.
Moc według umowy mam 5KW i teraz proszę o podpowiedź czy ta moc będzie wystarczająca do podpięcia kotła 6KW? Czy może wystarczy gdy zamontuję te 4KW na 43m2 mieszkania?
Znalazłem coś takiego
Główny kabel zasilający z licznika do mieszkania to 3x4 (nowy miedziany), zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A.
Biorąc pod uwagę najbardziej prądożerne urządzenia dodatkowe:
Piekarnik elektryczny 2–2,5 kW
Pralka automatyczna 2 kW
Zmywarka 1–1,5 kW
Odkurzacz 1,5 kW
Mam taką zagwozdkę z mocą przyłączeniową. Planuję podłączyć w mieszkaniu ogrzewanie elektryczne poprzez kocioł elektryczny.
Kocioł nad jakim myślę to EKCO.LN2 o mocy 4KW lub 6KW 230V na mieszkanie 43m2 na parterze w starym budownictwie (grube mury), 6 grzejników 600x1000.
Moc według umowy mam 5KW i teraz proszę o podpowiedź czy ta moc będzie wystarczająca do podpięcia kotła 6KW? Czy może wystarczy gdy zamontuję te 4KW na 43m2 mieszkania?
Znalazłem coś takiego
Cytat:Rzeczywista moc przyłączeniowa jest mniejsza od mocy przez nas obliczonej, gdyż nigdy wszystkie urządzenia nie pracują jednocześnie. Liczbę działających jednocześnie urządzeń określa tzw. współczynnik jednoczesności. Zakłada się, że wynosi on 0,5-0,6, czyli rzeczywista moc przyłączeniowa może być w przybliżeniu o połowę niższa od tej, którą wyliczyliśmy.
Główny kabel zasilający z licznika do mieszkania to 3x4 (nowy miedziany), zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A.
Biorąc pod uwagę najbardziej prądożerne urządzenia dodatkowe:
Piekarnik elektryczny 2–2,5 kW
Pralka automatyczna 2 kW
Zmywarka 1–1,5 kW
Odkurzacz 1,5 kW