logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić pilot radiowy do sterowania Arduino i gniazdkami?

tarzinio 29 Sty 2017 09:51 1050 6
REKLAMA
  • #1 16236461
    tarzinio
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Mam pilot radiowy który służył do sterowania gniazdkami. (zdjęcie w załączniku)
    Czy da się go wykorzystać do sterowania arduino? Chodzi o to że chce zrobić gniazdka sterowane radiowo (pilotem) i przez arduino. Mam gdzies jeszcze te gniazda które były z pilotem, ale byly wieeelkie a ja chce to wszystko włożyć do puszki od zamontowanego w ścianie gniazdka. Wiem, że bedzie potrzebne miejsce w tej puszcze, ale to nie problem bo jest miejsce na zamontowanie większej, także bez problemu jesli chodzi o to.

Czy ktoś może mi pomóc?
    Załączniki:
    • Jak przerobić pilot radiowy do sterowania Arduino i gniazdkami? WP_20170129_002.jpg (2.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić pilot radiowy do sterowania Arduino i gniazdkami? WP_20170129_003.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16236523
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6428
    tarzinio napisał:
    ale byly wieeelkie a ja chce to wszystko włożyć do puszki od zamontowanego w ścianie gniazdka.

Tak wyciągasz płytkę z tego ''gniazdka'' i wkładasz samą do puszki która musi być głęboka.
  • REKLAMA
  • #3 16236981
    tarzinio
    Poziom 9  
    To może inaczje. Jak zrobić to bez tych odbiorników ? Mam dwa a przycisków więcej a chce je wykorzystać.
  • #4 16236990
    Poziom 43  
    tarzinio napisał:
    Jak zrobić to bez tych odbiorników ?

Nie da się łatwo. Pilot jest przypisany do odbiornika tymi swichami obok baterii.
  • REKLAMA
  • #5 16236998
    tarzinio
    Poziom 9  
    A nie da się kupić odbiornika o danej częstotliwosci, ewentualnie przerobić jakiś by na takowych działał i sterować? Wiem, ze to nie będzie proste, ale jak takie coś zrobić? Wie ktoś?
  • REKLAMA
  • #6 16237006
    Poziom 43  
    Kolego w arduino zrobisz pilota bezprzewodowego bez problemu.

W ogóle jak chciałbyś sterować tym z arduino?
  • #7 17469518
    tarzinio
    Poziom 9  
    Bluetooth, Wi-Fi ręcznie przyciskami, to już dowolnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można przerobić pilot radiowy do gniazdek, aby sterować nim Arduino. Odpowiedzi sugerują, że można wyciągnąć płytkę z gniazdka i umieścić ją w puszce, ale nie jest łatwo zmienić przypisanie pilota do odbiornika. Istnieje możliwość zakupu odbiornika o odpowiedniej częstotliwości lub stworzenia własnego pilota bezprzewodowego z użyciem Arduino. Użytkownik rozważa różne metody sterowania, w tym Bluetooth i Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA