Witam,
Mój dysk przenośny usb 3.0 we Elements po odłączeniu traci literę i nie jest wykrywany przez eksplorator. Po nadaniu mu litery w zarządzaniu dyskami dysk wyświetla się w eksploratorze lecz partycja nie posiada auto startu . Po odłączeniu dysku pozostaje ślad partycji w postaci dysku lokalnego o tej samej literze.
Gdy dysk podpinam ponownie już nie jest wykrywany.
Dysk był używany w dekoderze polsatu być może coś się stało. Smart dysku ok sprawdzony.
Proszę o pomoc i propozycje.
Na innym komputerze występuje ten sam problem z tym dyskiem? Czy na tym komputerze pozostałe pamięci zewnętrzne tzn. ewentualnie inne dyski zewnętrzne i pendrivy działają ok?
Litera dysku jest tymczasowa. Jeśli podepniesz dysk zewnętrzny do komputera pojawi się z litera najbliższą wolną.
daniello1704 napisał:
po odłączeniu traci literę
Skąd wiesz jak go odłączasz?
A jeżeli po podłączeniu jak masz dysk np d i ten podłączany tez jest d to może stracić literę. Najbardziej jednak prawdopodobne jest że jest na nim sektor rozruchowy a system nie toleruje drugiego.
Wiem, że litera jest tymczasowa ale dysk nie dostaje litery po ponownym uruchomieniu. Inny dysk wd działa na tym komputerze ok. Ten felerny dysk nie jest wykrywany na innych komputerach. Nawiasem mówiąc jest nowy ma kilkanaście godzin przepracowanych.
Zrobiłem tak jak opisałeś. Niestety skutek żaden. W menadżerze dysków usunąłem partycję i stworzyłem nową.
Chyba ostatnia deska ratunku to PM z live cd
MB: LENOVO (INVALID)
CPU: Intel(R) Core(TM) i7-3632QM CPU @ 2.20GHz
RAM -> [Total : 8061 Mo | Free : 1129 Mo]
Bios: LENOVO
Boot: Normal boot
OS: Microsoft™ Windows 7 Professional (6.1.7601 64-Bit) Service Pack 1
WB: Internet Explorer : 11.00.9600.16428
WB: Google Chrome : 55.0.2883.87
WB: Mozilla Firefox : 51.0.1
################## | Security Information |
AS: Windows Defender [(!) Disabled |Updated]
AS: Malwarebytes Anti-Malware : 2.2.1.1043
FW: Windows Firewall [(!) Disabled]
SC: Security Center [Enabled]
WU: Windows Update [Enabled]
Wstaw w załączeniu sektor 0 tego dysku. Spróbuj jeszcze wyzerować co najmniej sektor 0 tego dysku, następnie utwórz nową partycję, lub przywróć poprzednią w DMDE i sprawdź jaka sytuacja. Ponadto na komputerze są jakieś szkodliwe pliki, załącz też logi z FRST.
hmm Wirusy to wirusy. Drugi dysk wd WD śmiga aż miło.
Mam już pierwszy problem. Pod windowsem próba zerowania dysku w dmde DMDE napotyka błędy. Spróbuję w mhdd MHDD.
EDIT
Nie wiem w czym tkwił problem. Pomogło wyzerowanie dysku programem dmde.
Dysk przenośny WD Elements USB 3.0 traci literę po odłączeniu i nie jest wykrywany przez system. Użytkownik zauważył, że po nadaniu litery w zarządzaniu dyskami, dysk pojawia się w eksploratorze, ale po odłączeniu pozostaje ślad partycji. Dysk był używany w dekoderze Polsatu, co mogło spowodować jego sformatowanie. Użytkownik próbował usunąć i ponownie utworzyć partycję, ale problem nie został rozwiązany. Wskazówki obejmowały sprawdzenie SMART, skanowanie w UsbFix oraz zerowanie dysku za pomocą DMDE lub MHDD. Ostatecznie, wyzerowanie dysku programem DMDE pomogło rozwiązać problem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.