logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz KOSPEL PPH2- 21 KW - KOSP - Nie grzeje przy odkręconej wodzie na max

agauby 29 Sty 2017 18:02 12177 6
REKLAMA
  • #1 16237707
    agauby
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Kupiliśmy nowy podgrzewacz KOSPEL PPH2- 21 KW i mamy problem. Otóż grzeje tylko na minimalnym odkręceniu wody. Natomiast w momencie jak mocniej odkręcę wodę to przestaje podgrzewać. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 16237738
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    agauby napisał:
    może być przyczyną?
    Obecnie tylko Wróżka. Nawet nie wiemy czy ten grzejnik pracuje poprawnie w całym zakresie przepływu (lampka kontrolna - status !) Jeżeli jest prawidłowo zasilony (trójfazowo), to przyczyną może być zbyt zimna woda na wejściu podgrzewacza.
  • REKLAMA
  • #3 16237770
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    agauby napisał:
    co może być przyczyną?

Wszystkie możliwe przyczyny są opisane w instrukcji, zgadzam się z Panem Krzysztofem w chwili obecnej to tylko wróżka wie.
    My co najwyżej możemy powróżyć z fusów!
  • REKLAMA
  • #4 16237885
    agauby
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Ok idę do wróżki w takim razie...a myślałam,że ktoś miał podobnie...
  • REKLAMA
  • #5 16576705
    Marcin Pindral
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam
    Podgrzewacze kospel PPH-2 są podgrzewaczami z sterowaniem hydraulicznym, gdzie temperatura wody zagrzanej jest zależna od wielu czynników. Po pierwsze przyrost temperatury o 30 stopni dla mocy 21 kW wynosi przy przepływie ok 6-7 litrów wody na minute.
  • #6 16997781
    elveez
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Siemanko. Mam podobny problem z podgrzewaczem KOSPEL PPH-2 kocioł ma rok. Na początku grzał wodę całkiem spoko, (sprawa dotyczy także 3 innych podgrzewaczy) po 6 miesiącach zaczął występować problem - albo leciała woda wrzątek albo zimna - nie szło wyregulować temp wody. Po roku w 3 dni przestał grzać wodę - max temp to 25 stopni.

Instalacja wyczyszczona, w podgrzewaczu i nie stwierdziłem większych zanieczyszczeń czy kamienia, po przedmuchaniu instalacji kompresorem pojawił się drobny czarny pył wiele drobniejszy niż ziarna piasku. Po złożeniu wszystkiego do kupy, jak odkręcę kran obok w umywalce i wannie naraz i zakręcę w umywalce ciśnienie powinno skoczyć gwałtownie a wraca do normy po ok 2 sek, idzie to zaobserwować. Jednak nie widać jakiegoś spadku ciśnienia jak odkręci się dowolny kran. Wyczyściłem sitka w kranie i zespole kryzy także nie było większych zanieczyszczeń. Zanim podgrzewacz przestał całkowicie pracować odkręcałem dwa krany na raz i zaczynał lecieć wrzątek, po 3 mieś. ta metoda przestała działać. Podmieniam 2 i 3 podgrzewacz po max roku jest to samo z każdym podgrzewaczem. Możliwe że tak szybko padła membrana ? Mam prośbę o pomoc, o co chodzi z wyłącznikiem WC-3 ??

Podgrzewacz KOSPEL PPH2- 21 KW - KOSP - Nie grzeje przy odkręconej wodzie na max20180129_1..246.jpg (956.61 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17002994
    elveez
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Więc serwis spisał się szybko, usterka okazała się banalna, opiłek przebił membranę zespołu zasilania, to wystarczyło żeby roczny podgrzewacz przestał pracować. Serwisant powiedział że taka sytuacja zdarza się 1 na 10 lat, w serwisie nie pamiętają takiego uszkodzenia, zespół kryzy posiada przecież filtr.

Co do wyłącznika WC-3 podłączona jest do niego kapibara, w razie gdyby przepływ wody ustał a prąd nie został odłączony, WC odłączy prąd automatycznie.

W innym temacie o grzaniu wody tym podgrzewaczem czytałem ze temp. wody wejściowej nie może być za niska. Jest to bujda, podgrzewacz nie podgrzeje jej wtedy z 5C do 55C tylko np do 45C ( mowa o 21kW) co jest zawarte w księżeczce

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z podgrzewaczem KOSPEL PPH2-21 kW, który grzeje tylko przy minimalnym przepływie wody, a przy większym przestaje działać. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być zbyt zimna woda na wejściu, problemy z ciśnieniem wody, a także zanieczyszczenia w instalacji. Inny użytkownik opisał podobne doświadczenia, gdzie po pewnym czasie podgrzewacz przestał grzać, a serwis zidentyfikował uszkodzenie membrany w zespole zasilania jako przyczynę. Wskazano również, że temperatura wody wejściowej nie powinna być zbyt niska, aby podgrzewacz mógł efektywnie działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA