logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego?

pawel_przybyla 30 Sty 2017 20:47 1767 13
REKLAMA
  • #1 16240795
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    Dobry wieczor
    Uprzejmie prosze o pomoc w nastepujacej kwestii:
    Dom 2 pietrowy, na perterze piec jednofunkcyjny Vaillant - wszedzie grzejniki kaloryferowe (dzialaja prawidlowo, gorace), z kolei na pietrze ogrzewanie podlogowe w lazience - bardzo slabo wyczuwalne i to po paru godzinach grzania.
    Najwyzej usytuowany grzejnik w domu (zeberkowy w TEJ lazience na zdjeciu) odpowietrzony, przy napelnianiu woda systemu centralnego ogrzewania wszystkie pokretla grzejnikow ustawione byly na max (,,5") Na zdjeciach pokazana jest rewizja na II pietrze. Czy podlogowka jest zapowietrzona, jesli tak jak ja przywrocic do stanu normalnego.
    I tutaj moje dodatkowe zapytanie zwiazane z tzw. opcja cyrkulacji c.w.u. Poniewaz mieszkam sam, grzeje wode raz dziennie przed kapiela, jezeli dobrze rozumiem dzialanie pompy to ,,przesuwanie" goracej/cieplej wody z zasobnika na obwod dzieki czemu np czas oczekiwania na goraca wode w kranie w kuchni ulega skroceniu. Nigdy tej cyrkulacji nie ustawialem (jest wylaczona) ale dotyczy ona chyba wylacznie wody uzytkowej i nie moze miec nic wspolnego z podlogowka na pietrze? Zdaje sobie sprawe, ze to pytanie absurdalne - ale.. lepiej zapytac :)
    Bede bardzo wdzieczny za pomoc..
    Załączniki:
    • Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego? 20170130202350.jpg (582.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego? 20170130202600.jpg (447.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego? 20170130202433.jpg (700.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego? 20170130204234.jpg (318.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16240840
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    pawel_przybyla napisał:
    - bardzo slabo wyczuwalne i to po paru godzinach grzania.

Parę godzin to trochę za krótko podłogówka potrzebuje trochę więcej czasu nawet do dwóch dni.
    33 stopnie to trochę mało, cyrkulacja CWU nie ma wpływu na CO.
    Czy to jest pierwsze uruchomienie czy podłogówka wcześniej grzała?
  • #3 16240880
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale mam ogrzewanie podłogowe od kilku lat... Temperatura wody w układzie podłogówki jest u mnie w zakresie 22 do max 24 stopnie Celsjusza. Na początku było około 30 stopni, ale wtedy w domu robiła się "sauna", podłoga była milutko ciepła. Teraz przy 22, 24 stopniach podłoga po prostu nie jest lodowata, ale nie można powiedzieć żeby była ciepła, a temperatura w pomieszczeniach w zależności od pory dnia i temp. zewnętrznej wynosi pomiędzy 20,5 a 22,5 stopnia.
    Piec widoczny na zdjęciu jest raczej dwufunkcyjny, CWU + CO...
    U mnie po włączeniu ogrzewania na początku sezonu grzewczego podłoga rozgrzewa się około dwa dni.
  • #4 16240901
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Widzę miejscową głowicę od podłogówki? Czy to głowica z kapilara w podłodze? Dawanie głowicy termostatycznej w tak małym pudełku z rozdzielaczem podgrzewającym otoczenie to bezsens. Jeśli tak masz takie niskie temperatury na kotle to zdejmij ta głowicę ja nie mam wcale i jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 16240974
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    Dziekuje za blyskawiczne odpowiedzi. Juz precyzuje:
    Temperatura kotla na zdjeciu w fazie natywnej (niegrzewczej) - gdy woda na kaloryfery jest zagotowana dochodzi na kotle do 46-50 stopni.
    Kociol jednofunkcyjny z dolaczonym zasobnikiem cwu przynajmniej wg dokumentacji..
    Niestety nie wiem, jak podlogowka powinna grzac, gdyz gdy kupilem dom byla ona (sezon letni) skrecona do zera na pokretle widocznym w rewizji. Przed rozpoczeciem sezonu grzewczego w pazdzierniku oczywiscie odkrecilem ja na ,,5" - ale pomimo wielu tygodniu temperatura kafli w lazience jest ,,ledwo letnia". Przedzialy grzania budynku (temp na 20 stopni, temp podtrzymania 17 stopni) : 7:30 -8.00, 17:30-19:30 i 21:30-23:00.
    Na zdjeciu u spodu grzejnika lazienkowego widoczna jest grzalka elektryczna - do np. osuszania recznikow w sezonie letnim, gdy nie ma obiegu goracej wody w kaloryferze. Jedyny dostep do ukladu znajduje sie w w/w rewizji oddalonej okolo 3metry od tego grzejnika (zakladam, ze woda przechodzi najpierw przez grzejnik, a nastepnie na powrot do podlogowki). Dolaczam jeszcze zdjecie archiwalne pochodzace z czasu budowy budynku (2008r) - jakosc slaba, niemniej stanowi dowod na to, ze podlogowka w ogole zostala zamontowana ;) Vaillant 1f - Ogrzewanie podlogowe - zapowietrzenie czy cos innego?
  • #6 16240993
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Mam Junkersa i ustawiony podobnie. Zdejmij głowice.
  • #7 16241025
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Może się mylę, ale przy bezwładności cieplnej ogrzewania podłogowego stosowanie termoregulatora dla uzyskania "przedziałów grzania budynku" mija się chyba z celem.... Pisałem wyżej jak u mnie podłogówka się zachowuje i uważam, że jeżeli osiągniemy efekt "ciepłej podłogi" to wyzioniemy ducha z powodu nadmiernej temperatury w mieszkaniu. Może fachowiec jakiś mnie poprze?
    Ja też mam głowicę na obwodzie podłogówki i przy temp kotła dochodzącej do max 56 stopni podczas podgrzewania CO, mam w podłodze 22-24 stopnie (przy głowicy ustawionej na "3").
  • #8 16241267
    hemicznyali
    Poziom 15  
    pawel_przybyla napisał:
    (zakladam, ze woda przechodzi najpierw przez grzejnik, a nastepnie na powrot do podlogowki)

Jeżeli jest tak jak zakładasz to pierwsze zdejmij głowicę z zaworu grzejnikowego w łazience jeżeli ten zawór ma regulację przepływu to ustaw na maksymalny przepływ.
    Co to jest za zawór przy rozdzielaczu jeżeli jest to RTL to jet w to zostaw w takiej pozycji jak jest na zdjęciu. Przy tych ustawieniach czasowych to też trudno będzie o efekty.
    Podłogówką nie da się tak sterować i to prawdopodobnie jest główną przyczyną, po prostu nie ma kiedy się nagrzać.
  • #9 16241377
    pawel_przybyla
    Poziom 8  
    Zawor w rewizji to RTL - nie mialby innego zastosowania.

Zdemontowac glowice na rewizji czy w lazience pod grzejnikiem..? Dwie sprzeczne sugestie powyzej :)
  • REKLAMA
  • #10 16241642
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Cztery godziny na dobę grzania podłogówki to się mija z celem. Albo będziesz grzał dłużej albo będziesz dalej narzekał.
  • #11 16241665
    hemicznyali
    Poziom 15  
    pawel_przybyla napisał:
    Zdemontowac glowice na rewizji czy w lazience pod grzejnikiem..? Dwie sprzeczne sugestie powyzej

Oczywiście że tylko zawór przy grzejniku łazienkowym on tam jest zbędny.
    nowackahelena napisał:
    Dawanie głowicy termostatycznej w tak małym pudełku z rozdzielaczem podgrzewającym otoczenie to bezsens. Jeśli tak masz takie niskie temperatury na kotle to zdejmij ta głowicę ja nie mam wcale i jest ok.

Ogranicznik temperatury powrotu RTL składa się z zaworu o specjalnej konstrukcji i głowicy z czujnikiem. Głowicy RTL nie stosuje się do zaworów termostatycznych.Ogranicznik temperatury powrotu RTL jest samoczynnym regulatorem temperatury czynnika. Temperatura przepływającego medium przenoszona jest na czujnik. Utrzymuje on zadaną wartość temperatury czynnika w wymaganym zakresie proporcjonalności. Zawór otwiera się dopiero wówczas, gdy nie zostanie przekroczona nastawiona wartość zadana.
    Reaguje na temperaturę przepływającego medium nie na temperaturę otoczenia.
  • #12 16242963
    wsjoanna222
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam
    Spróbuje pomóc otwórz zawór RTL na max zakręć wszystkie grzejniki w domu sprawdź jaka jest różnica temperatur miedzy zasilaniem a powrotem
    podłogówki jeśli zacznie grzać to należy kryzować grzejniki
    jeśli nie to odpowietrz a przy tym rozdzielaczu to już inna bajka
  • #13 16243727
    hemicznyali
    Poziom 15  
    wsjoanna222 napisał:
    zakręć wszystkie grzejniki w domu

Nie wszystkie łazienkowy musi być otwarty jeżeli jest w szeregu z podłogówką w łazience a podobno tak jest.
    pawel_przybyla napisał:
    (zakladam, ze woda przechodzi najpierw przez grzejnik, a nastepnie na powrot do podlogowki)
  • REKLAMA
  • #14 16245950
    nowackahelena
    Poziom 17  
    Podłogówka szeregowo z grzejnikiem? A no to wynalazek ci dopiero.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem podłogowym w łazience na piętrze domu, gdzie temperatura podłogi jest niewystarczająca mimo prawidłowego działania grzejników na parterze. Wskazuje na możliwe zapowietrzenie systemu oraz zadaje pytania dotyczące ustawień cyrkulacji c.w.u. Odpowiedzi sugerują, że podłogówka potrzebuje więcej czasu na nagrzanie, a temperatura wody w systemie powinna być wyższa. Użytkownicy radzą, aby zdjąć głowice termostatyczne z zaworów oraz sprawdzić ustawienia zaworów przy rozdzielaczu. Wskazują również na konieczność dłuższego grzania podłogówki oraz na problemy z jej sterowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA