Plumpi, bardzo Tobie dziękuję za zainteresowanie.... naprawdę doceniam, że poświęciłeś mi czas.
Odpowiadam:
Dom ma trzy kondygnacje:
1. parter - 66 m²
2. piętro - 45 m²
3. piętro ze skosami - 45 m²
Rozdzielacze są oddalone odpowiednio:
- na parterze oddalony o 3 m od pieca i około 1 m poniżej pieca
- na pierwszym piętrze rozdzielacz jest wyżej o około 2 m od pieca i oddalony o 6 m;
- na drugim piętrze rozdzielacz jest nad piecem, tyle że w pionie dzieli je około 5 metrów.
Rura miedziana na wyjściu z pieca to 22 mm. Za pomocą złączki przechodzi ona w PEX 25 mm.
Woda do rozdzielaczy na parterze, piętrze i II piętrze dochodzi rurami PEX 25 mm.
Powroty z rozdzielaczy również 25 mm.
Rozgałęźnik z 1 rury wychodzącej z pieca na 3 rury do rozdzielaczy jest poniżej pieca - niestety pod tynkiem.
Piec to Vaillant ecoTEC plus VC 206/5-5.
Dom kupiłem jako nowy

Deweloper jednej budowy - nie istnieje.
Jeśli chodzi o zawory RTL, czy mogę je zamknąć? (pozycja Closed, w tej chwili są w pozycji Standard)
Salus do pieca jest na parterze wraz z termostatem Uponor'a. (Foto)
Na piętrach są termostaty w pomieszczeniach.
Termostaty na piętrach działają niezależnie i nie są skorelowane z Salusem.
Zdarzało się, że temperatura na dole osiągnęła zadaną, termostat Uponor rozłączał pompę i zawory na rozdzielaczu, a Salus odłączał piec. Tyle że na piętrach I i II temperatura nie była osiągnięta i termostaty nie rozłączały pomp i zaworów na rozdzielaczach i mieliły zimną wodę (bo piec nie pracował).
Z niemocy znalazłem na to "chłopski rozum" i zamontowałem wyłączniki czasowe na piętrach, które są ustawione jak sterownik Salus i tylko w godzinach pracy pieca załączają piętra. W godzinach, w których Salus nie załącza pieca, napięcie nie dochodzi do rozdzielaczy.
O i tyle