logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe - niska temperatura na górnej belce

jaaaaca 22 Sty 2025 06:28 735 11
  • #1 21404196
    jaaaaca
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z różnymi zaworami i pompą. Dzień dobry. Panowie, ręce już mi opadają, nie mam pomysłu, na logikę też nic się nie klei. Mam ogrzewanie podłogowe w domu trzy kondygnacyjnym. Dom wybudowany przez dewelopera 5 lat temu. Firma nie istnieje już. Jestem ze Świnoujścia i fachowca, który mógłby pomóc, nie ma. Na każdym piętrze mam zainstalowany rozdzielacz jak na foto. Zasilane wszystko piecem Vaillant. Problem w tym, że podłogówka grzeje jak chce, a nie jak ją ustawię. Jeśli chodzi o ustawienia pieca, to 45 °C na grzanie. Zasilanie rozdzielacza - rurka wchodząca przed zaworem termostatycznym gorąca - widać, że piec podaje prawidłową temperaturę na zasilaniu rozdzielacza. Temperatura za pompą mizerna 30-32 °C. Temperatura korpusu pompy i górnej belki rozdzielacza letnia. Pompka ustawiona na maxa - słychać, kręci. Myślałem, że zawór termostatyczny nie puszcza temperatury - zdjąłem głowicę termostatu - zawór sprawny, przymyka i odmyka :). Zaory elektryczne otwierają się i zamykają zgodnie z ustawieniem termostatów, pompa startuje i kończy bieg tak samo.
    Najlepsze jest to, że czasem jest co ięplej, a czasem zimniej i nie zależy to ode mnie. Nie mam pojęcia, o co chodzi i jak nie pomożecie, to już nie mam gdzie szukać. Jestem niestety bez wiedzy na temat ogrzewania. Dodam tylko, że piec huczy i rachunki za gaz to około 1000 zł za miesiąc. :(

Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z pompą i zaworami termostatycznymi.
  • #2 21404239
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Witam. Temperatura na podłogówkę rzędu 30 - 32 stopni powinna być wystarczająca dla nowego budynku. Co rozumiesz ze "grzeje jak chce" . Przegrzewa pomieszczenia? Nie dogrzewa pomieszczeń? Bo to kluczową informacja by coś doradzić. Czy problemy pojawiły się nagle czy są od samego początku?.
    Pozdrawiam.
  • #3 21404313
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    Wspaniały przykład jak można skomplikować i spierniczyć najprostszą instalację. Po prostu w Twoim przypadku wykorzystano już wszystkie, możliwe błędy jakie można było popełnić budując instalację centralnego ogrzewania podłogowego.

Opisz dokładnie dom i instalację: powierzchnia grzewcza, gęstość ułożenia rur, długości poszczeólnych pętli, jak są podłaczone rozdzielacze fo kotła (czy do każdego z nich dochodzą oddzielne rury spod kotła, czy też gdzieś rura jest rozgałeziona), pokaż zdjęcia kotła i pod kotłem jak masz to zrobione.
    Czy masz przy kotle zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej?
    Zapewne sprzęgła hydraulicznego przy kotle także nie ma?
  • #4 21404440
    jaaaaca
    Poziom 10  
    >>21404239

Problemy są praktycznie od wprowadzenia się. "Grzeje jak chce" oznacza że temperatura na górnej belce czasem wzrasta i podłoga robi się ciepła lecz nie zauważyłem mojego wpływu na to :) tzn. bez zmiany nastaw termoregulatorów.
  • #5 21404477
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Jeśli piecyk ryczy i grzeje tak jak chce, trzeba go oddać do specjalisty. Jeśli jednak kocioł nie grzeje tak jak chce, lecz grzeje np. według określonego cyklu, to trzeba znaleźć urządzenia korygujące ten cykl.
    Na zdjęciu widoczne są ślady przecieków, dlatego możliwe, że w instalacji ogrzewania podłogowego znajduje się nadmierna ilość pęcherzyków, co wpływa na efektywność ogrzewania podłogowego.
    Efektywność ogrzewania podłogowego może mieć wpływ na długość cyklu grzewczego kotła.
  • #6 21404510
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. Tak poza tym grupy mieszające z zaworem rtl kapilarnym to do kotła gazowego w ogóle się nie nadają. Średnio to działa a tym bardziej mając pogodówkę podpiętą do samego kotła.
    Pozdrawiam.
  • #7 21404988
    jaaaaca
    Poziom 10  
    >>21404477

Tak jak pisałem niestety jest to dla mnie czarna magia której sie jednak ucze. Piec ma sterownik Salusa i ogarniam go. Załącza sie i wyłącza przy zadanych temperaturach w określonym w programatorze czasie. Piec dostarcza gorącą wode ( jest teraz ustawiony na 42 stopnie C ) do rozdzielacza. Rura zasilająca z piecyka jest gorąca. Zawór termostatyczny jest otwarty na maxa - zdjąłem głowice nawet. Niestety gorąca woda nie dostaje się na górną belkę rozdzielacza. Jest ona nieco letnia. Termostaty w pokojach wskazują 19stC dając sygnał "grzej". Automatyka otwiera zawory elektryczne, załącza pompę oraz piec gazowy. Piec pracuje doprowadza wode do temperatury 42stC i doprowadza ją do rozdzielacza. Niestety woda ta nie dostaje sie do pętli w podłodze. Zawór termostatyczny (trzpień w nim) jest ruchomy. Nie wiem dlaczego ciepło nie idzie na górną belkę. Identyczna sprawa jest na dwóch kondygnacjach. Na pierwszej jest łącznie 5 pętli. Po dwie na pokój i łazienkę + jedna na pokoik. Na drugiej kondygnacji są 4 pętle - po dwie na pokój. Z pieca wychodzi jedna rura zasilająca na CO. Co mnie zaskakuje czasem na rozdzielaczach jest wyższa temperatura - 38 - 40 stopnie ale nie wiem od czego to zależy i nie jest związane ze zmianą czegokolwiek. Poprostu zazwyczaj jest letnie a czasami wyraźnie ciepłe. Niestety nie umiem powiedzieć jaka jest długość pętli. Powierzchnia grzania to około 45 mkw na pierwszej i drugiel kondygnacji.

Rury i zawory instalacji grzewczej z kolorowymi pokrętłami.
  • #8 21405058
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Witam. A filtr na powrocie c.o. pod kotłem był czyszczony?
    Pozdrawiam.
  • #9 21405078
    jaaaaca
    Poziom 10  
    >>21405058
    Tak :)
  • #10 21405093
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2597
    Napisałeś, że dom ma 3 kondygnacje. Czy są to: piwnica bez ogrzewania, parter i pięto?
    Czy te 45m2 to mają razem parter i piętro czy też każda z tych kondygnacji ma tyle?
    Posiadasz suwmiarkę lub choćby nawet miarkę?
    Zmierz średnice rur miedzianych na zasilaniu i powrocie CO przy kotle. Prawdopodobnie są to rury 22mm, ale zmierz je.
    Po lewej stronie, zaraz za odcinkiem rury miedzianej widać złączkę PEX. Rozetnij tę czerwoną otulinę i zmierz średnicę rury. Tam powinna być biała rura PEX. Czy ta średnica to 20mm czy też 25 lub 26mm?
    Jak daleko są te rozdzielacze od kotła?
    Gdzie znajduje się kocioł?

Ogólnie rzecz ujmując w tej instalacji spierniczono wszystko co tylko dało się spierniczyć.
    Tak jak napisał kolega W0jtek92 ten typ grupy pompowej w ogóle nie nadaje się do takiego kotła. To jest grupa pompowa do kotła węglowego, a do tego do instalacji w której podłogówka ma być tylko i wyłącznie dodatkiem do ogrzewania grzejnikowego.
    Kolejna rzecz jaka jest tu spierniczona to sterowanie.
    Masz do kotła podłączony sterownik pokojowy + listwy z siłownikami sterownymi kolejnymi sterownikami pokojowymi.

Taki sposób sterowania świadczy o tym, że ten kto robił tę instalację kompletnie nie miał o tym pojęcia.
    Poza tym tak wykonana instalacja grozi uszkodzeniem kotła. Kocioł huczy, bo dochodzi do jego przegrzewania. Kocioł ma duży przepał gazu, a w domu jest zimno.

Najprostszy sposób naprawy tej instalacji to byłoby wywalenie tych dodatkowych pomp, zaworów RTL i całego tego sterowania tzn. listew sterujących, siłowników i regulatorów pokojowych, które sterują tymi siłownikami.
    Następnie trzeba zamontować do kotła czujnik temperatury zewnętrznej oraz sterownik pogodowy.
    Napisz jaki to jest model kotła.

Problemem natomiast jest zbyt cienkie rury od kotła do rozdzielaczy.

Czy masz możliwość poprowadzenia oddzielnych rur zasilania i powrotu od kotła do któregoś z tych rozdzielaczy?
    Obojętnie do którego, byle jak najprościej było doprowadzić.

Obecna instalacja odchodzi od kotła. Miejmy nadzieję, że są tam rury PEX 25 lub 26 mm.
    Gdzieś po drodze są trójniki i rozgałęzienia na dwa rozdzielacze.
    Najlepiej byłoby od aktualnej instalacji odłączyć jeden z rozdzielaczy. To odgałęzienie zaślepić przy rozdzielaczu i poprowadzić nowe rury do tego rozdzielacza bezpośrednio od kotła.
    Pod kotłem trzeba zrobić rozgałęzienia na tych rurach miedzianych.

Jeżeli poprowadzenie dodatkowych rur jest problemem to można zaryzykować uruchomić całość na istniejącej instalacji. Jest szansa, że może działać, jeżeli odległości od kotła do rozdzielaczy nie są duże.
  • #11 21405655
    jaaaaca
    Poziom 10  
    Plumpi, bardzo Tobie dziękuję za zainteresowanie.... naprawdę doceniam, że poświęciłeś mi czas.
    Odpowiadam:
    Dom ma trzy kondygnacje:
    1. parter - 66 m²
    2. piętro - 45 m²
    3. piętro ze skosami - 45 m²

Rozdzielacze są oddalone odpowiednio:
    - na parterze oddalony o 3 m od pieca i około 1 m poniżej pieca
    - na pierwszym piętrze rozdzielacz jest wyżej o około 2 m od pieca i oddalony o 6 m;
    - na drugim piętrze rozdzielacz jest nad piecem, tyle że w pionie dzieli je około 5 metrów.

Rura miedziana na wyjściu z pieca to 22 mm. Za pomocą złączki przechodzi ona w PEX 25 mm.

Woda do rozdzielaczy na parterze, piętrze i II piętrze dochodzi rurami PEX 25 mm.

Powroty z rozdzielaczy również 25 mm.

Rozgałęźnik z 1 rury wychodzącej z pieca na 3 rury do rozdzielaczy jest poniżej pieca - niestety pod tynkiem.

Piec to Vaillant ecoTEC plus VC 206/5-5.

Dom kupiłem jako nowy :) Deweloper jednej budowy - nie istnieje.

Jeśli chodzi o zawory RTL, czy mogę je zamknąć? (pozycja Closed, w tej chwili są w pozycji Standard)

Salus do pieca jest na parterze wraz z termostatem Uponor'a. (Foto)

Termostat na ścianie pokazujący temperaturę 21,1 stopni Celsjusza oraz programator z wyświetlonym czasem 0:31.

Na piętrach są termostaty w pomieszczeniach.
    Termostaty na piętrach działają niezależnie i nie są skorelowane z Salusem.

Zdarzało się, że temperatura na dole osiągnęła zadaną, termostat Uponor rozłączał pompę i zawory na rozdzielaczu, a Salus odłączał piec. Tyle że na piętrach I i II temperatura nie była osiągnięta i termostaty nie rozłączały pomp i zaworów na rozdzielaczach i mieliły zimną wodę (bo piec nie pracował).

Z niemocy znalazłem na to "chłopski rozum" i zamontowałem wyłączniki czasowe na piętrach, które są ustawione jak sterownik Salus i tylko w godzinach pracy pieca załączają piętra. W godzinach, w których Salus nie załącza pieca, napięcie nie dochodzi do rozdzielaczy.

O i tyle :)
  • #12 21405789
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Odłącz sterownik Salus, użyj mostka. Zainstaluj czujnik pogodowy. Dopóki nie pojawi się czujnik pogodowy, możesz go zastąpić ręką, regulując temperaturę na kotle.
    Zapoznaj się z instrukcją kotła, znajdziesz tam taką tabelkę, która pozwoli Ci zrozumieć regulację pogodową.

Tabela regulacji czasu blokady palnika na podstawie temperatury zadanej.
    Dwa wykresy przedstawiające krzywe grzewcze i przesunięcie krzywej ogrzewania.
    Następnie musisz zrównoważyć instalację hydrauliczną, aby dom ogrzewał się równomiernie. A gdy już to osiągniesz, możesz włączyć sterowanie Uponor.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem podłogowym w trzy kondygnacyjnym domu, gdzie temperatura na górnej belce rozdzielacza wynosi 30-32 °C, mimo ustawienia pieca Vaillant na 45 °C. Problemy z ogrzewaniem występują od momentu wprowadzenia się, a temperatura podłogi zmienia się niezależnie od ustawień termoregulatorów. Użytkownik podejrzewa, że zawór termostatyczny nie działa prawidłowo, mimo że został sprawdzony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że instalacja mogła być źle zaprojektowana, a także wskazują na możliwość obecności pęcherzyków powietrza w systemie. Rekomendacje obejmują sprawdzenie filtrów, zainstalowanie czujnika pogodowego oraz zrównoważenie hydrauliczne instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA