robertkudelka napisał: Ten regulator jest u mnie zamontowany w najchłodniejszym pomieszczeniu niby tak doradzali. Chodzi o to że jakby był w najcieplejszym to za wcześnie by się wyłączał nie dogrzewał by pomieszczeń które są chłodniejsze.
Moim zdaniem jest to błąd, ponieważ zawsze będą wtedy przegrzewane pomieszczenia pozostałe, a przecież przy ogrzewaniu chodzi nam też i o oszczędności. Pamiętaj, że przegrzanie domu o każdy 1'C generuje nam zwiększe koszty ogrzewania o ok. 5-6%.
Regulację powinno się projektować w taki sposób, że regulator pokojowy powinien nam prowadzić temperaturę tam, gdzie przebywamy najdłużej w ciągu dnia. Zazwyczaj jest to salon lub jakaś pracownia jeżeli ktoś ma pracę w domu zwłaszcza siedzącą. W pozostałych pomieszczeniach redukuje się temperaturę zmniejszeniem przepływu w podłogówce lub zaworem termostatycznym przy grzejniku.
Prawdopodobnie instalatorom chodziło o to, że paląc w kominku najchłodniejsze miejsca byłyby niedogrzane. Tak by było gdybyś miał kominek bez płaszcza wodnego, bo wtedy mocno nagrzewałby się salon w którym znajduje się kominek, a do pozostałych pomieszczeń nie docierałoby ciepło ani z kominka, ani z kotła gazowego.
Ale masz kominek z płaszczem wodnym, który oddaje ciepło do obiegu CO. Czyli ciepło wytworzone w kominku trafia do każego z pomieszczeń.
Problemem jest tylko umiejscowienie regulatora pokojowego blisko kominka, którego promieniowanie cieplne szyby zakłóca pomiar temperatury w pomieszczeniu.
U ciebie masz 2 niezalezne strefy grzewcze, dlatego powinieneś mieć w układzie 2 regulatory, które powinny prowadzić oddzielnie każdą ze stref.
robertkudelka napisał:
Na dole mam podlogowke a na gorze grzejniki (tylko w lazience podlogowka). Mimo tego że temperatury są ustawione takie same tu i tu i 21°, To odczuwalna się zupełnie inna. Jak w takim razie wyłączyć w nim funkcję regulatora pokojowego?
Jesteś w stanie wejść w ustawienia serwisowe i sprawdzić jaki masz tam ustawiony schemat układu?
Menu → Poziom instalatora → Konfiguracja systemu [System ----] → Schemat układu
robertkudelka napisał:
Jeśli chodzi o te krzywa Grzewcza to rozumiem żeby ustawić w parametrach obiegow „brak” i wtedy on sugeruje sie temperatura na zewnatrz? A nie tak jak nam teraz ustawienie „termostat”?
Zasadniczo to działa nieco inaczej. Wybierając dany schemat układu, należy zainstalować odpowiednie oprzyrządowanie. Każda strefa grzewcza powinna mieć swój regulator pokojowy - wtedy działa to tak jak trzeba. Każdy z regulatotów mierzy temperaturę danej strefy. Z tym, ze jednym z nich jest tzw. sterowanie zdalne np. VR81
Po wybraniu trybu pracy AUTO, regulatory same potrafią dobrać parametry krzywych grzewczych.
Poza tym z tego co pamietam wyłączenie wpływu regulatora pokojowego następuje po przeniesieniu i zamontowaniu go wprost w kotle. Niestety Vaillanty nie są moją mocną stroną i mam z nimi bardzo sporadyczną styczność. Może tu pomoże ktoś bardziej obeznany w tej marce?
robertkudelka napisał:
Teraz trochę żałuję że nie zrobiłem w całym domu ogrzewania podłogowego ale tak nam doradzili że lepiej się śpi jak chłodniej itp. Człowiek się nie znał to zaufał ale teraz juz tego nie zmienie.
Oczywiście, że lepiej się śpi jak jest chłodniej, ale to się ogarnia mniejszą gęstością ułożenia podłogówki w sypialni + rotametrami.
robertkudelka napisał:
Podpowiesz jak wyłączyć tą automatykę z siłownikami? Ona chyba ma zasilanie w tym module rozszerzenia.
Tu Ci nie pomogę, bo to trzeba poszukać skąd jest zasilana.
robertkudelka napisał:
Zauważyłem jeszcze jedną zależność to czy palę kominkiem czy nie palę niewiele mi wprowadza Oszczędności a zważywszy na to że drzewo jeszcze muszę kupić to właściwie żadna oszczędność jedynie klimat wieczorem.
Dogrzewanie kupowanym drewnem jest nieopłacalne jak masz gaz.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.