logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki softstart do silnika 3-fazowego 3 kW z motoreduktorem do maszyny kamieniarskiej?

trooyniack 30 Sty 2017 21:45 1179 15
  • #1 16241026
    trooyniack
    Poziom 9  
    Ocena: 83
    Witam. Nie siedzę w temacie napędów a dostałem zapytanie o wykonanie sterowania i napędu do maszyny do obróbki kostki brukowej. Jest to wieeeeeelka beczka a'la pralka na 1,5 tony materiału mająca się obracać przez około 30-40 minut. Posiadam silnik 3-fazowy 3 kW z motoreduktorem. Pomóżcie dobrać lub polećcie jakiś softstart do tego silnika, biorąc pod uwagę że rozruchy będą ciężkie a obciążenie będzie skakać w zależności od tego jak materiał ułoży się w maszynie. Załączam zdjęcie tabliczki silnika.

Jaki softstart do silnika 3-fazowego 3 kW z motoreduktorem do maszyny kamieniarskiej?
  • #2 16241087
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16241183
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 713
    Opisany silnik jest przystosowany do zasilania 3x400V~ , jednak tylko w układzie Y. Przy mocy 3kW i motoreduktorze prąd rozruchu nie spowoduje zadziałania zabezpieczeń nadprądowych, o ile będą one dobrane z charakterystyką C. Czy jest taka możliwość zabezpieczeń, zależy to od pomiarów instalacji. Zauważ, że prąd ciągły każdej z faz to 6,5 A, co dla przeciętnej instalacji nie jest wartością ekstremalną.
  • #4 16241303
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Czy potrzeba sofstartu wynika z problemów z pracą maszyny, czy jest podyktowana indywidualnym widzimisię? 3kW silnik z motoreduktorem nie wydaje się być problematycznym do uruchomienia..
    Wprowadzając zmiany w konstrukcji maszyny, należy pamiętać o spełnieniu odpowiednich warunków zgodnie z przepisami.
  • #5 16241991
    trooyniack
    Poziom 9  
    Urządzenie jest nowo budowanym prototypem a zamawiający chce trochę mądrzejszych rozwiązań niż przełącznik gwiazda/trójkąt. Poprzedni silnik 1,5 kW działający na falowniku nie dał rady i mimo dość dobrej przekładni nie dawał rady już przy zasypie 200kg. Tym razem ma być silnik 3 kW z jeszcze wolniejszą przekładnią. Na temat instalacji w miejscu użytkowania nie mam danych ale podejrzewam że będą to warunki bardzo zmienne więc zakładam potrzebę automatycznej regulacji parametrów rozruchu..
  • #6 16242071
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    trooyniack napisał:
    zamawiający chce trochę mądrzejszych rozwiązań niż przełącznik gwiazda/trójkąt.
    O takim przełączniku nie ma mowy. Nie przy tym silniku.
  • #7 16242480
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Tak, silnik tylko w gwiazdę (50 Hz/ 380-415V/ 6,5A);
    do tego falownik np. SV040iG5-4 (4 kW) lub "przewymiarowany" SV055iG5-4 (5,5 kW) ...bo a nuż ten "silniczek 3 kW" okaże się za mały?.
    Generalnie - falownikiem można ODJĄĆ mocy lub obrotów, a DODAĆ się nie da (z pominięciem chwilowych nastaw forsowania momentu...itp.)
  • #8 16246323
    hubiwit
    Poziom 25  
    Naprawdę jest sens ładować falownik tylko z potrzeby soft startu? Po co soft-start dla silnika 3 kW i to z motoreduktorem? Dla przykładu: kompresor 4 kW startuje bez zaworu upustowego na zabezpieczeniu S303 C10 bez najmniejszych problemów.
  • #9 16246700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 16247003
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    trooyniack napisał:
    wieeeeeelka beczka

trooyniack napisał:
    1,5 tony materiału

Wielki to był Manitou, bóg indian. My na forum technicznym posługujemy się językiem liczb. Ale tak na szybko bez obliczeń powiem ci że powinieneś mieć przynajmniej dziesięciokrotnie większy moment. Przy tym wsadzie który podałeś. Znając wymiary i położenie pracy beczki można to wyliczyć
  • #11 16247192
    hubiwit
    Poziom 25  
    Może kolega chce po prostu opchnąć silnik który ma w garażu ;) Ładnie pomalowany, tylko na tabliczkę trochę się wyjechało..
    Chyba że soft start w mniemaniu kolegi ma ruszyć silnik który przy zasilaniu prądem znamionowym nie może ruszyć pod danym obciążeniem ? Lepiej dobrać odpowiedni silnik, niż kombinować z falownikiem.
  • #12 16247819
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 942
    Cytat:
    Poprzedni silnik 1,5 kW działający na falowniku nie dał rady i mimo dość dobrej przekładni nie dawał rady już przy zasypie 200kg.

No kolego prosty rachunek : chcesz mieć x 10 zasyp to i napęd x 10 czyli 15 kW i aby mieć możliwość manewru jeśli to prototyp. Jak przekazujesz napęd na bęben? Łańcuch z reduktora czy bezpośrednio?
  • #13 16249642
    trooyniack
    Poziom 9  
    motoredukor na tym silniku jest 1:32, dodatkowo jest przekładnia łańcuchowa 1:3 na bębnie. Bęben ma średnice około metra, jest napędzany w osi poziomej.
  • #14 16249746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16249883
    trooyniack
    Poziom 9  
    eurotips napisał:
    Taka betoniara wychodzi więc dobrze by było i napęd zmałpować jakoś nie widzi mi się łańcuch przy takich siłach, jak nie zerwie przy starcie to tak rozciągnie że zębatki będzie hełtać,
    w sumie to zlecenie to jedna wielka beka g...na ja bym w to nie wchodził.

Właśnie o to chodzi że ja nie wchodzę w całą maszynę tylko w sterowanie silnikiem i cyklem pracy. Zlecający sam sobie dobrał przełożenia, silnik itp, ja mam tylko zapewnić sterowanie od strony elektrycznej. Pomijając przełozenia potrzebuję się dowiedzieć czym startować silnik, nawet jeżeli w urządzeniu miałoby zadziałać jakieś zabezpieczenie przeciązeniowe. Reszta, czyli łańcuch, przeładowanie itp mnie nie interesuje. Dużo się dzięki Waszym postom dowiedziałem, ale niestety nadal nie wiem czego użyć do sterowania tym silnikiem.
  • #16 16249920
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Ty musisz zrozumieć że nie masz czym sterować. Potrzebujesz na oko 5-6 kN momentu. Dysponujesz koło 2 kN. To trzy razy za mało. Załóż dobrany termik na zasilanie silnika i przygladaj się jak odłącza zasilanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię doboru softstartu do silnika 3-fazowego 3 kW z motoreduktorem, który ma być użyty w nowo budowanej maszynie do obróbki kostki brukowej. Użytkownik wskazał na potrzebę automatycznej regulacji parametrów rozruchu z uwagi na zmienne obciążenie. Odpowiedzi sugerowały, że falowniki z funkcją softstartu mogą być odpowiednim rozwiązaniem, a także zwrócono uwagę na konieczność dobrania odpowiednich zabezpieczeń nadprądowych. Wskazano na modele falowników, takie jak SV040iG5-4 i SV055iG5-4, które mogą sprostać wymaganiom. Dyskutowano również o problemach związanych z momentem obrotowym oraz o konieczności przemyślenia konstrukcji maszyny, aby uniknąć problemów z uruchomieniem silnika pod dużym obciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA