Witam Panowie.
Na wstępie powiem, że nie jestem elektrykiem. Jestem inwestorem budowy mojego domu. Zadałem już to pytanie mojemu elektrykowi i powiedział, że się nie da. Ja już takie rozwiązanie (podobne) widziałem, może elektryk kiepski, ale już go nie zmienię bo musi dokończyć instalację.
Mam pytanie, czy ktoś może podpowiedzieć (najlepiej schematem) jakimi łącznikami i jak zrealizować połączenie instalacji ze zdjęcia abym:
Łącznikiem 1 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 1
Łącznikiem 2 mógł włączyć obwód 1 jednocześnie wyłączając obwód 2
Łącznikiem 2 mógł wyłączyć obwód 1 jednocześnie włączając obwód 2
Łącznikiem 3 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 2
Łącznikiem 4 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 2
gdzie
Obwód 1 - Żarówki 1 i 2
Obwód 2 - Żarówki 3 i 4
Ideałem było by gdyby łącznik 2 jeśli chcę wyłączyć obwód 1 a obwód 2 jest już włączony nie wyłączał obwodu 2.
Jestem na etapie układania kabli, więc mogę jeszcze zrobić wszystko.
Z góry dziękuję.
Na wstępie powiem, że nie jestem elektrykiem. Jestem inwestorem budowy mojego domu. Zadałem już to pytanie mojemu elektrykowi i powiedział, że się nie da. Ja już takie rozwiązanie (podobne) widziałem, może elektryk kiepski, ale już go nie zmienię bo musi dokończyć instalację.
Mam pytanie, czy ktoś może podpowiedzieć (najlepiej schematem) jakimi łącznikami i jak zrealizować połączenie instalacji ze zdjęcia abym:
Łącznikiem 1 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 1
Łącznikiem 2 mógł włączyć obwód 1 jednocześnie wyłączając obwód 2
Łącznikiem 2 mógł wyłączyć obwód 1 jednocześnie włączając obwód 2
Łącznikiem 3 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 2
Łącznikiem 4 mógł włączyć lub wyłączyć obwód 2
gdzie
Obwód 1 - Żarówki 1 i 2
Obwód 2 - Żarówki 3 i 4
Ideałem było by gdyby łącznik 2 jeśli chcę wyłączyć obwód 1 a obwód 2 jest już włączony nie wyłączał obwodu 2.
Jestem na etapie układania kabli, więc mogę jeszcze zrobić wszystko.
Z góry dziękuję.