logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny

DanielElektronika 02 Lut 2017 21:31 2775 7
REKLAMA
  • #1 16248660
    DanielElektronika
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam, po rozebraniu drukarki, mam zasilacz 230V na 31V, foto:
    Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny
    Na wyjsciu jest ok. 30,46V
    I chcę z tego zrobic zasilacz laboratoryjny, w oparciu o układ LM317, PYTANIE: muszę dawać mostek prostowniczy?
    Pobór prądu max 1,5A, a regulacja 1,2V do 28V wyjdzie, licząc spadek na LM.
    Posiada ktoś jakies schematy, porady jak ulepszyc zasilacz w jakieś rózne "bajery", oraz jak stabilizować wachania się napięć, podczas gdy podłaczę pod niego jakieś urzadzenie.
    Będzie to działać? :)
  • REKLAMA
  • #2 16248692
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 610
    DanielElektronika napisał:
    muszę dawać mostek prostowniczy?

Nie, napięcie na wyjściu tego zasilacza jest stałe
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16249252
    coolrob
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Ze wzorów w datasheet LM317.
    Daj potencjometr 10[kOhm] A i rezystor 470[Ohm] między ADJ a wyjście i będzie ok.
  • #5 16249583
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16253997
    DanielElektronika
    Poziom 9  
    Czyli ten schemat byłby dobry^.
    Na nim jest tranzystor którego nie posiadam, a co on daje?

Ale, poszukałem troche i znalazłem 2 tranzystory KD502
    Wyczytałem ze na nich można tez zrobic zasilacz, i teraz pytanie, zamiast tranzystora na obrazku wyzej moge dac ten co mam^^?
  • REKLAMA
  • #7 16257815
    krzysztof723
    Poziom 30  
    Ocena: 313
    Witam, po rozebraniu drukarki, mam zasilacz 230V na 31V, foto:
    Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny
    Na wyjsciu jest ok. 30,46V
    I chcę z tego zrobic zasilacz laboratoryjny, w oparciu o układ LM317, PYTANIE: muszę dawać mostek prostowniczy?
    Pobór prądu max 1,5A, a regulacja 1,2V do 28V wyjdzie, licząc spadek na LM.
    Posiada ktoś jakies schematy, porady jak ulepszyc zasilacz w jakieś rózne "bajery", oraz jak stabilizować wachania się napięć, podczas gdy podłaczę pod niego jakieś urzadzenie.
    Będzie to działać? :)

Poniżej jest schemat zasilacza z regulacją płynną (potencjometr 5k liniowy A) napięcia wyjściowego i regulacją skokową (przełącznik wielopozycyjny) ograniczania prądu wyjściowego zbudowany w oparciu o dwa stabilizatory monolityczne LM317T.
    Zasilacz ten możesz kolego podłączyć do zasilacza z drukarki.
    Zasilacz posiada zabezpieczenie przeciwzwarciowe i przeciążeniowe.

Czyli ten schemat byłby dobry^.
    Na nim jest tranzystor którego nie posiadam, a co on daje?

Nie musisz budować zasilacz z LM317T i dodatkowym tranzystorem.
    Dodany tranzystor zwiększa wydajność zasilacza do 3...5A, ale żeby taki zasilacz pracował poprawnie - stabilizował napięcie przy maksymalnym obciążeniu (3...5A) to na wejściu takiego zasilacza powinno być podane źródło napięcia o dużej wydajności prądowej około 5...7A.
    Twój zasilacz z drukarki może mieć wydajność prądową od 1,5A do 2,5A więc budowa zasilacza z dodatkowym tranzystorem nie ma sensu.
    Po za tym zasilacz z dodatkowym tranzystorem jest pozbawiny zabezpieczenia przeciwzwarciowego i przeciążeniowego.
    Załączniki:
    • Zasilacz z drukarki 230V na 31V przeróbka na zasilacz laboratoryjny Schemat zasilacza 1,2...27,5V.jpg (68.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16258385
    DanielElektronika
    Poziom 9  
    Dzięki za schemat i wytłumaczenie :)
    Ostatecznie, wykorzystałem ATX z PC
    a ten zasilacz z drukarki bedzie sluzyl to wytworzenia napieca regulowanego wiekszego niz 12V

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik przerabia zasilacz 230V na 31V z drukarki na zasilacz laboratoryjny oparty na układzie LM317. Pytania dotyczą konieczności stosowania mostka prostowniczego oraz obliczeń wartości potencjometru do regulacji napięcia od 1,2V do 28V. Odpowiedzi wskazują, że napięcie wyjściowe jest stałe, a dobór potencjometru i rezystora powinien być zgodny z danymi z karty katalogowej LM317. Użytkownik rozważa również użycie tranzystora KD502 w schemacie zasilacza. Ostatecznie decyduje się na wykorzystanie zasilacza ATX z PC, a zasilacz z drukarki ma służyć do wytwarzania napięcia regulowanego powyżej 12V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA