logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiller czy chłodnica powietrzna do maszyny do lodów 3 kW - co tańsze?

pinokio14 04 Lut 2017 08:28 1026 3
REKLAMA
  • #1 16251555
    pinokio14
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam .Mam maszynę do lodów mocy 3 kW chłodzoną wodą z wodociągu .Koszt sezonu za wodę i ścieki ponad 6000 zł , dlatego chcę zainstalować chiller do chodzenia wody obiegowej, lub skraplacz na zewnątrz budynku. Potrzebuję fachowej porady co w eksploatacji będzie tańsze:
    chłodzenie wody chillerem czy freonu w skraplaczu i jak wpłynie przeróbka na wydajność maszyny ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16251589
    pinokio14
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    W wodociągu mam 18 stopni, ale chillerem myślę chłodzić do 10 co powinno mi zwiększyć wydajność maszyny [są takie momenty że maszyna nie wyrabia ]
  • #4 16251677
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    Domyślam się, że masz układ chłodniczy ze skralaczem chłodzonym wodą. Pasowało by to potwierdzić. Zdjęcia konieczne.
    Przy powyższym założeniu, kupowanie chillera jest totalnie bez sensu, bo co chłodziło by skraplacz chillera???
    Czyżby znowu woda?
    Prościej i duuużo taniej jest zmienić skraplacz wodny na powietrzny wyniesiony na zewnątrz budynku.
    Super ekologicznym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie, nawet istniejącego skraplacza wodnego jako wstępny podgrzewacz CWU, ale wymaga to zastosowania zasobnika CWU lub zbiornika z kilkoma wężownicami (np. solarny).
    Optymalne rozwiązanie zależy od aktualnej sytuacji. Chodzi o rozkład przestrzeny urządzeń, ścian budynków, obecnego sposobu grzania CWU a przede wszystkim założonego budżetu na inwestycję.
    Weź rozsądną firmę chłodniczą niech na miejscu przedstawią propozycje rozwiązań a później oferty.
REKLAMA