logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać ciepło z urządzeń chłodniczych 800W do podgrzewania wody?

mgservice 26 Mar 2006 20:17 6030 9
REKLAMA
  • #1 2460503
    mgservice
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam na FORUM

Czy jest jakiś sposób na odzysk ciepła z drobnych urządzeń chłodniczych?.

,, Gra jest warta świeczki'' ponieważ w pomieszczeniu stoi 5 urządzeń o mocy 800W i 4 zamrażarki.
    Jest to sklep moich rodziców, który stoi w bezpośrednim sąsiedztwie z ich domem dlatego myślę o podgrzewaniu wody użytkowej.
  • REKLAMA
  • #2 2460532
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Teoretycznie tak, ale nie wiem czy opłacalne. trzeba by zamienić skraplacze na chłodzone wodą. Do tego pompa wody, automatyka itp.
  • #3 2460549
    rj166
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    witam kolege Mirka -miałoby to sens gdyby wszystkie urządzenia były zasilane jedną jednostką zewnętrzną :D
  • REKLAMA
  • #4 2461040
    mgservice
    Poziom 2  
    Niestety, realia są inne myślę o zasobniku z dużą kryzą, w któtej zamontowałbym kilka wężownic z rurki miedzianej.

Pozdrawiam Roberta :D
  • #5 2464662
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Mam wrażenie, że przy normalnej pracy radiatory dość mocno się nagrzewają. Niewątpliwie można by to ciepło wykorzystać,
    byleby układ, przy użyciu którego to się uzyska, nie powodował pogorszenia ich chłodzenia, bo to zwiększyłoby pobór prądu
    przez urządzenie chłodnicze, i mogłoby być nieopłacalne, a i ryzyko uszkodzenia tego urządzenia byłoby większe.

Może wypadałoby zacząć od obejrzenia tego urządzenia - głównie połączenia agregatu z radiatorem. Jeśli jest tam kawałek rury,
    który jest gorący, to najlepiej byłoby stamtąd odbierać ciepło. Z dwóch powodów: (1) nawet jeśli nie będzie akurat potrzebne, to
    nieodbieranie ciepła, lub nawet podgrzanie tego odcinka rury przez system odzysku ciepła nagrzany od innych urządzeń nie będzie
    znacząco wpływał na chłodzenie - i tak jest ono zapewnione przez radiator;
    (2) w tym miejscu jest najcieplej, więc najwyższa jest temperatura wody, jaką będzie można uzyskać.

Metoda musiałaby chyba być taka, żeby wokół tego kawałka rury zamocować coś, przez co płynąłby np. olej, żeby przenosić ciepło
    do zbiornika, w którym ogrzewa się wodę, lub wręcz sama woda, która ma być ogrzewana.

Można by się jeszcze zastanowić nad kierunkiem przepływu - przeciwbieżny zapewnia większą skuteczność, pozwalając uzyskać
    temperaturę wody wyższą od temperatury, jaką będzie miał czynnik chłodzący w urządzeniu chłodniczym po tym, jak ją ogrzeje.
  • REKLAMA
  • #6 3188964
    Eugeniusz G.
    Poziom 2  
    Moim zdaniem najprostszym sposobem odzysku ciepła w pomieszczeniu jest zastosowanie pompy ciepła typu powietrze-woda .Nie ma potrzeby stosowania żadnych wymienników , węży itp. Dodatkowo pompa ciepła obniży o kilka stopni temperaturę w pomieszczeniu (efekt klimatyzacji ,zależny od poboru ciepłej wody). Osobiście mam w domu zamontowaną taką taką pompę .Na lato rewelacja c.w.u. taniej niż ogrzewając gazem i "mini klima". Pompa współpracuje z 300 litrowym zasobnikiem CWU. Zużycie energii to 1.2kWh ,max.1.4kWh na dobę . Ja użytkuje pompę ciepła przez 6 -7 miesięcy w roku ,lecz w sklepie gdzie jest kilka chłodziarek na pewno będzie można użytkować cały rok.
    Wadą tego rozwiązania jest wysoki koszt pompy ciepła .Niemniej jednak pompę ciepła typu powietrze-woda dobry chłodnik powinien dać radę zbudować we własnym zakresie .Najlepiej podpatrując oryginalne rozwiązania.Wyjdzie dużo taniej .
  • #7 3189669
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    rj166 napisał:
    witam kolege Mirka -miałoby to sens gdyby wszystkie urządzenia były zasilane jedną jednostką zewnętrzną :D

Dokładnie. Jednak kokosów z tego nie uzyskasz ok. 45 - 50 stopni.

Przy twojej sytuacji myśle że "gra jest warta świeczki". musiał byś jakoś skraplacze wszystkich urządzeń chłodniczyh "obudować" cos na wzór płaszcza wodnego jak przy kominku. Połączyć wszystkie z zasobnikiem cwu; do tego pompka jednak myśle że niewielkie temperatury z tego uzyskasz.
  • #8 3394808
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam.
    Mam podobny problem jak mgservice, tylko że w moim przypadku chcę odzyskać ciepło z 5 agregatów chłodniczych (jeden "zasila" chłodnie, trzy kolejne zasilają regały chłodnicze i na koniec pozostały 2 lady; czyli trochę energii/ciepła jest).
    Podobnie jak główny autor postu, zastanawiałem się właśnie nad jakimś zbiornikiem (wymiennikiem, bojlerem itp.) z 5 wężownicami.
    Szukałem trochę na internecie i znalazłem firmę ARKTON, która produkuje specjalnie przygotowane Ekologiczne Podgrzewacze Wody wykorzystujące w/o metodę przeze mnie.
    Niestety w ich cenniku nie znalazłem żadnych informacji na temat kosztów.
    Będę musiał do nich napisać i przy okazji się spytać czy posiadają EPW z 5 wężownicami)
    PS.
    Myślę jeszcze nad pozostawieniem bądź zrobieniem jeszcze jednej chłodnicy(parownika), która byłaby podłączona szeregowo do projektowanej instalacji, w celu odbierania ciepła, gdyby w razie ze zbiornika nie byłaby pobierana woda, a co za tym idzie nie byłaby odbierana energia.

PS2.
    Jeżeli ktoś zna albo wie, która firma produkuje/posiada jeszcze takie EPW to niech pisze.

PS3.
    Aha. Mam jeszcze pytanie do mgservice.
    Czy zastosowałeś już jakiś sposób?
  • REKLAMA
  • #9 3395086
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Witam

Myślę, że idealnym rozwiązaniem było by gdybyś stworzył coś w rodzaju
    maszynowni, najlepiej przy ścianie zewnętrznej budynku. Tu myślę o możliwości kierowania ciepła odpadowego(na pewno takie będzie)do pomieszczenie lub na zewnątrz budynku.

Zrób bilans zapotrzebowania na ciepłą wodę, bo może się okazać, że wystarczy odzyskać ciepło tylko z jednego agregatu.

Odzysk możesz zrealizować poprzez wymiennik płytowy i zwykły zasobnik ciepłej wody.
    Dodatkowy parownik???
    Zacznij może od bilansu, ile tej ciepłej wody zużywasz?
    Pozdrawiam
  • #10 7047573
    martius
    Poziom 11  
    Jest możliwość wykorzystania ciepła z urządzeń chłodniczych do ogrzewania pomieszczeń użytkowych- polega ona na zainstalowaniu dodatkowego skraplacza w pomieszczeniu oraz sterownika,który odcina elektrozaworami ten skraplacz na zewnątrz. Zajmuję się czymś takim i wykonałem już kilka takich instalacji - jeżeli jest ktoś ciekawy to zapraszam na stronkę www.systemyenergetyki.pl. Dzięki takiemu rozwiązaniu w jednym ze sklepów (150 m2) oszczędność w jednym sezonie grzewczym wyniosła około 3000 zł (mam faktury).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odzysku ciepła z urządzeń chłodniczych o mocy około 800W, wykorzystywanego do podgrzewania wody użytkowej w sklepie. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę skraplaczy na chłodzone wodą oraz zastosowanie pompy wody i automatyki, co jednak może być kosztowne i skomplikowane. Alternatywnie sugerowano wykorzystanie zasobnika z kilkoma wężownicami miedzianymi, które odbierałyby ciepło z rur łączących agregat z radiatorem, przy czym ważne jest, aby nie pogorszyć efektywności chłodzenia urządzeń. Inna propozycja to zastosowanie pompy ciepła typu powietrze-woda, która może obniżyć temperaturę w pomieszczeniu i efektywnie podgrzewać wodę, choć wiąże się z wysokim kosztem inwestycji. Wskazano również na możliwość obudowania skraplaczy płaszczem wodnym i połączenia ich z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej. W praktyce stosuje się dodatkowe skraplacze w pomieszczeniu z systemem sterowania elektrozaworami, co pozwala na efektywne wykorzystanie ciepła odpadowego i znaczące oszczędności energetyczne. Firma ARKTON oferuje ekologiczne podgrzewacze wody z wieloma wężownicami, dedykowane do takich zastosowań. Zaleca się wykonanie bilansu zapotrzebowania na ciepłą wodę oraz rozważenie instalacji wymiennika płytowego i zasobnika CWU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA