logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225?

juniorK123 05 Lut 2017 14:19 1071 8
REKLAMA
  • #1 16254626
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Witam. Kupiem oscyloskop jak w temacie za smieszne pieniadze. Oscyloskop byl w nie najlepszym stanie technicznym jak i wizualnym.

Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225? Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225?

Z przyciskami sobie poradziem, elektronika tez, oscyloskop dziala. Problem mam z obudowa :

Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225? Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225? Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225?

Moze maja koledzy pomysl na dorobienie ubytku? Myslalem o zrobieniu formy i odlaniu kawalka obudowy zywica nastepnie skleic calosc, wyrownac troche i pomalowac.

Przepraszam za pisownie, nie mam polskich znakow.
  • REKLAMA
  • #2 16254658
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    W dzisiejszych czasach można też dodrukować!
  • #3 16254665
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Tylko klej epoksydowy. Jak da się rozebrać ramkę to ja robiłem z taśmy malarskiej pseudo formę i zalałem a potem szlifowanie ściernym i kolejne zalewanie. Nie chce mi się robić fotki ale dziury załatane by wiatr nie hulał po środku.

A druga opcja to olać to i tyle. Tylko te zadziory wyrównać.
  • REKLAMA
  • #4 16254696
    juniorK123
    Poziom 18  
    Nie mam dostepu do drukarki. Ramke da sie rozdzielic od obudowy, chciabym to jakos zatkac drazni mnie taka dziura.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16254947
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Na chust ci drukarka.

Wymontuj ją połóż na czymś równym wykonaj wstępną formę z taśmy by był zarys kształtu i urób epoksyd i wypełnij. Warstwa po warstwie bo będzie się rozpływać.
    Roboty na kilka dni. Nic za dużo po trochu.
    Jak wylejesz zarys ścianki to potem tylko nadlewaj tak by jak najmniej szlifowania było.
    Zrobi się tylko trzeba cierpliwość.

Z początku nie zmuszaj się do idealnego kształtu tylko do zarysu i powoli.
  • #6 16255003
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ok dzięki spróbuję zrobić tak jak mówisz
    Jaki klej epoksydowy polecasz?
  • Pomocny post
    #7 16255070
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Używałem technicolu czy jakoś tak dwie tubki w blisterze ok 10zł jak pamiętam.

Usztywnij ramkę na wymiar zrób z taśmy zarys ramki i uzupełniaj.
    Podgrzany suszarką robi się bardziej płynny ale szybciej schnie.

Urabiaj mało. Z szlifuj lekko krawędzie by klej miał większa zakładkę na plastiku.

Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225? tu akurat panel ale obudowa miała ubytek i załatwiłem to jak pisze forma z taśmy i wypełniałem. Wyszlifowałem by mieć punkt odniesienia i znów nakładałem i odbudowałem. Akurat nie byłem ograniczony grubością to stosowałem włókno.
    A tutaj ubytek obudowy.
    Jak naprawić uszkodzoną obudowę oscyloskopu Hitachi V-225?
  • REKLAMA
  • #8 16255177
    juniorK123
    Poziom 18  
    Ok dzięki wielkie. Będe próbował
  • #9 16255806
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Możesz użyć kitu/masy epoksydowej, np. Poxiliny, będzie łatwiej niż z płynnym klejem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na naprawę uszkodzonej obudowy oscyloskopu Hitachi V-225. Proponowane rozwiązania obejmują użycie kleju epoksydowego, wykonanie formy z taśmy malarskiej i wypełnienie ubytku żywicą epoksydową. Wskazówki sugerują, aby pracować warstwami, aby uniknąć nadmiernego szlifowania, oraz używać kitu epoksydowego, takiego jak Poxilina, co może ułatwić proces naprawy. Użytkownik planuje zastosować te metody, aby zlikwidować widoczne ubytki w obudowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA