logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skleić kawałek oprawki okularów, aby były stabilne?

stanislaw0504 16 Lip 2019 23:44 12312 6
REKLAMA
  • #1 18064888
    stanislaw0504
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    Córce podczas wycierania szkieł odlamal się mały kawałek oprawki (na zal. zdjęciu widać jego brak a na kolejnym co w wyniku tego zachodzi) teoretycznie nie przeszkadza to w ich noszeniu lecz sprawia dyskomfort i niekiedy rozchodzą się na nosie, ja ze swojej strony mam pytanie odnośnie klejenia, jak uważacie czym można to skleic aby nie przeszkadzało w dalszym użytkowaniu?
    Chcielibyśmy uniknąć wymiany oprawek ze względu że zostały zakupione w tym roku.
    Jak skleić kawałek oprawki okularów, aby były stabilne?Jak skleić kawałek oprawki okularów, aby były stabilne?
  • REKLAMA
  • #2 18064948
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18064958
    stanislaw0504
    Poziom 2  
    Tak też chcemy zrobić tylko bardziej się obawiamy, że oni stwierdza że jest to uszkodzenie mechaniczne co nie obejmuje gwarancji więc szukamy już czegoś alternatywnego
  • REKLAMA
  • #4 18064963
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Jeśli nie uznają gwarancji to optyk powinien dać radę to zlutować używając palnika (twardy lut).
    Żadne kleje przy tak małych powierzchniach w przypadku okularów się nie sprawdzają.

Kiedyś dla testów polutowałem oprawki domowych okularów spoiwem lutowniczym do elektroniki jakiś czas trzymało ale była to nieestetyczna duża kropla cyny aniżeli w przypadku lutowania twardego u optyka.
  • #5 18064979
    stanislaw0504
    Poziom 2  
    Na szczęście mamy brakujący kawałek, może uda się zrobić coś tak by jak najmniej się rzucalo w oczy.
  • REKLAMA
  • #6 18065361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18065467
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1461
    Oprawki nie wyglądają na metalowe. Lutowanie palnikiem tu nie pomoże. Wymiana na nowe albo dobry klej dwu-składniowy typu "plastic welder".
    Kleje te rozgrzewają się podczas wiązania i są zadziwiająco mocne. Co się namęczyłem żeby zeskrobać to z końcówki śrubokręta, to moje.
    Mocowanie noża kosiarki tym skleiłem - trzyma.
    Sklejona prowadnica w lewarku zmiany biegów także pracuje już któryś rok.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób naprawy uszkodzonej oprawki okularów, która odłamała się podczas czyszczenia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym oddanie okularów do optyka, który może wymienić oprawki lub zlutować je. W przypadku braku uznania gwarancji, proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak użycie twardego lutu lub kleju dwu-składnikowego typu "plastic welder", który jest mocny i skuteczny. Użytkownicy podkreślają, że kleje nie sprawdzają się przy małych powierzchniach, a lutowanie może być bardziej efektywne, zwłaszcza jeśli oprawki nie są metalowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA