logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działać

zegnallo 09 Lut 2017 09:54 20424 22
  • #1 16264256
    zegnallo
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam.
    Mam problem z piekarnikiem Samsung BT62TDBCT, przestał działać...
    Wczoraj wieczorem był użytkowany, nic się z nim nie działo. Rano zauważyłem, że nie świeci się wyświetlacz i w ogóle nie działa... Gdzie mogę szukać przyczyny problemu? Jest może jakiś schemat?
  • #4 16276593
    zegnallo
    Poziom 9  
    Kabel zasilający jest ok. Płytka też wygląda na dobrą, są przejścia.

Posprawdzałem kabelki...poruszałem czym się dało i podłączyłem piekarnik...działa, już się ucieszyłem ale po skręceniu wszystkiego i ponownym podłączeniu już nie działał...nie wiem gdzie może być problem. Zauważyłem też, że w jednym kabelku czuć delikatne mrowienie jakby prąd dochodził... chodzi o ten różowy kabelek na dole po prawej stronie
    Dodaje też inne foto, a może ktoś coś podpowie...
    Piekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działaćPiekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działaćPiekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działaćPiekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działaćPiekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działać
    Zastanowił też mnie jeden kabelek, który wygląda jakby był okopcony.
    Jeszcze jedno... kolega tod.1977 z forum napisał mi, że może być to filtr przeciwzakłóceniowy....
  • #5 16276675
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    zegnallo napisał:
    kolega tod.1977 z forum napisał mi, że może być to filtr przeciwzakłóceniowy....

Filtr przeciwzakłóceniowy to ten na zdjęciu u samej góry. Trzeba pomierzyć napięcie zasilania na wyjściu z filtra i na wejściu modułu głównego.
    A jeżeli myślisz,że winą może być ten okopcony kabelek - to lepiej będzie jak poprosisz do naprawy osobę kompetentną.
  • #6 16276843
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    zegnallo napisał:
    Zauważyłem też, że w jednym kabelku czuć delikatne mrowienie jakby prąd dochodził...
    Organoleptycznie nie da się sprawdzić. Multimetr w rączki i naprzód kolejno a pewnie będzie lepiej tak jak kolega wyżej zaproponował ( bo widać , że chyba nawet szczególny kolor nie jest znany). Przykro, że to piszę ale będzie bezpieczniej jak poprosisz nawet sąsiada z multimetrem.
  • #7 16276855
    zegnallo
    Poziom 9  
    Ja nie myślę, że to może być przyczyną tylko raczej czemu taki jest...fakt, że słabo na takich rzeczach się znam no ale właśnie dlatego napisałem ten temat.
    Na wyjściu filtra jest 240. Na wejściu modułu głównego? Tzn na tej płytce tak? Tylko gdzie co i jak jeśli możesz powiedzieć
  • #8 16276972
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Prąd płynie kabelkami, więc po tej drodze. L to zasilanie ( linia) N neutral. Na płycie masz bezpiecznik sprawdź rezystancję, obok niego jest nie widzę warystor, termistor? Sprawdzaj ciągłość, rezystancję obwodu nie rób pod napięciem bo coś uszkodzisz i jeszcze siebie. Płytka jest opisana i do tego z drugiej strony są ścieżki. Tyle na teraz. Powodzenia.
  • #9 16561274
    malolat
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć, mam podobny problem. Piekarnik po prostu się wyłączył i kaplica. Przejście 230v jest, przynajmniej dochodzi do przekaźnikow- do largeG, smallG, upperH.
    Brak przejścia do lowerH i bottomH. Brązowy dochodzi do przekaźnika gk-d-1a-120 a z niego wychodzi ok 70v? do pozostałych pięciu przekaznikow. Na płytce brak jest napięć 5 i 12v do panelu sterowania. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć co mierzyć i jak? :)
  • #10 17046350
    samsung2000
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Miałem podobny problem.
    Napiecie dochodziło do przekazników.
    Pierwsze co sprawdz termostat model PW-3V X241 N130 na mierniku om powinno być przejscie sa 3 szt ,(wyglada jak metalowa pastylka ) nastepnie to spalony przekaznik do wentylatorów AQG 22212 co spowodowało przegrzanie wentylatorów i stopienie .
    Po wymianie termostat koszt około 60 zł przekaznik 15 zł wentylator 170 zł .
    wszystko działa .
  • #11 17981000
    Citol77
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Witam mam podobny jak nie taki sam :) rozgrzałem piekarnik do 240°C i po chwili przestał pracować, potrzebuje podpowiedzi jak się zabrać za naprawę. Dziękuję ps. Zlokalizowałem ,ze jeden termostat jest martwy czy to może być jedyną przyczyną?
  • #12 17981005
    Citol77
    Poziom 8  
    Ocena: 23
    Dodam, że to model BT62TDBCT.

Dodano po 9 [godziny] 12 [minuty]:
  • #13 19212074
    podri
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć
    Czy udało się naprawić piekarnik ?
    Ja mam problem z przebiciem na obudowę. Jak jest włączony ten biały przewód do natural lower Heather robi się przebicie na całą obudowę. Jest to grzałka dolna na wiatraku. Jak odłącze wszystko jest ok oprócz tego że grzałka nie działa. Czy sam przekaźnik można wymienić czy całą płytkę ?
    Piekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działać Piekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działać Piekarnik Samsung BT62TDBCT - przestał działać
  • #14 19212125
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6884
    Wpierw sprawdź prawidłowość podłączenia gniazda zasilającego (zwłaszcza przewodu ochronnego), a następnie wyrzuć tą zabawkę i wykonaj porządnie pomiar multimetrem.
  • #15 19212170
    podri
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź
    1. Piekarnik działał bez zarzutu 11 lat.
    2. Ta zabawka spowodowała to że nie poraziło mojej rodziny.
    3. Przebicie jest ma całej odbudowie a zdjęcia miały pokazać tylko to że po odłączeniu białej wtyczki przebicie znikło
  • #16 19212188
    mrice
    Moderator AGD
    podri napisał:
    2. Ta zabawka spowodowała to że nie poraziło mój rodziny.

Cóż ta zabawka pomierzyła ? Jaka jest ta upływność ?
  • #17 19212413
    podri
    Poziom 9  
    Nic nie pomierzyla bo jest to detektor napięcia wskazał tylko że jest przebicie na obudowę
  • #18 19212441
    mrice
    Moderator AGD
    Taki urok urządzeń posiadających silniki, grzałki i inne ciekawe elementy, po jakiegoś grzyba producent sobie wymyślił, że urządzenie winno być podłączone do gniazda z bolcem.
    Detektor jak sama nazwa wskazuje służy do sprawdzenia i wykrycia napięcia, a w praktyce jedyne do czego się nadaje to do ustalenia przewodu fazowego, na pewno nie do sprawdzania przebić.

Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie

mrice napisał:
    podri napisał:
    2. Ta zabawka spowodowała to że nie poraziło mój rodziny.

Cóż ta zabawka pomierzyła ? Jaka jest ta upływność ?
  • #19 19212576
    podri
    Poziom 9  
    Nie powiem jaka jest upływność ;) prądu bo mój stary multimetr padł. Jutro posprawdzam dokładnie wiec więcej napiszę.
  • #20 19212634
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Jak dawno temu w domu robione były pomiary skuteczności zerowania gniazd sieciowych? Bo to że powinny być robione nie ulega żadnej wątpliwości, powie to każdy ubezpieczyciel nieruchomości. Lub prokurator. Z tego co tu widzę to kuchenka podłączona jest do gniazda bez bolca ochronnego lub ów bolec jeśli istnieje jest pusty- niepodłączony. Bądź na dwużyłowym przedłużaczu.
  • #21 19212675
    podri
    Poziom 9  
    machefi napisał:
    Jak dawno temu w domu robione były pomiary skuteczności zerowania gniazd sieciowych? Bo to że powinny być robione nie ulega żadnej wątpliwości, powie to każdy ubezpieczyciel nieruchomości. Lub prokurator. Z tego co tu widzę to kuchenka podłączona jest do gniazda bez bolca ochronnego lub ów bolec jeśli istnieje jest pusty- niepodłączony.

Hymmm ktoś mnie oskarża ??!! Proponuje zapoznać się z Art. 234 k.k.
    1. Zgodnie z prawem budowlanym pomiary są robione co 5 lat. W budynku z 2005 roku łatwo policzyć ile razy były robione i kiedy.
    2. Kuchenka?? Kto pisał o kuchence ? Gdzie jest zdjęcie gniazda lub kuchenki ?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Przy prawidłowo wykonanej instalacji elektrycznej ( potwierdzonej pomiarami ) w/w sytuacja nie ma prawa mieć miejsca - uwaga kół.machefi prawidłowa ( nie jest w tym przypadku istotne jakie urządzenie jest podłączone do danego obwodu piekarnik czy kuchenka).
    Detektory,neonówki i inne wskaźniki często wprowadzają niedoświadczone osoby w błąd bo do diagnozy w takich przypadkach służą całkiem inne przyrządy pomiarowe.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

[/mod]
  • #22 19212694
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    No właśnie, gdzie jest zdjęcie gniazda sieciowego? Nie zapodałeś. Ewidentnie u Ciebie blaszana obudowa piekarnika nie ma podłączenia ze sprawnym bolcem ochronnym.
  • #23 19212992
    mrice
    Moderator AGD
    podri napisał:
    Proponuje zapoznać się z Art. 234 k.k.

Z takimi sprawami proponuję tutaj:
    https://forumprawne.org/

I Życzę powodzenia w naprawie z detektorem w ręku...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem Samsung BT62TDBCT, który przestał działać, nie świecił się wyświetlacz. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabla zasilającego oraz małej płytki zasilającej z tyłu urządzenia. Po wstępnych testach, użytkownik zauważył, że piekarnik działał chwilowo po poruszeniu kabli, ale po ponownym podłączeniu przestał działać. Wskazano na możliwość uszkodzenia termostatu, przekaźników oraz okopconych kabli. Użytkownicy doradzili użycie multimetru do pomiaru napięcia oraz sprawdzenie ciągłości obwodu, a także zwrócenie uwagi na ewentualne przebicia na obudowie. Wskazano na konieczność skonsultowania się z osobą kompetentną w przypadku poważniejszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA