logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jakich latach produkowano kolumny TONSIL Fenix I 100W?

Aldordan 09 Lut 2017 14:37 4137 10
REKLAMA
  • #1 16264938
    Aldordan
    Poziom 9  
    Witam Wszystkich,

Czy ktos mi moze pomoc i zabic wkoncu moją ciekawość, 2 dni szperam po necie i nie moge nigdzie znalezc informacji na temat roku ( w jakich latach ) produkcji kolumn TONSIL FENIX I .

Bardzo Dziekuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 16264970
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Znajomy miał, z tego co kojarzę nabył je w 2005/6roku,(zestaw kina domowego, dodatkowo Tonsil Sub100).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16264981
    Aldordan
    Poziom 9  
    ale to jak nowe to chyba fenixy 3 , mi chodzi o pierwsza produkcje fenixow I bez bass reflexu i z dwoma glośnikami wysokotonowymi :) mogę sie domyślać ,ze to były lata 90, ale..nie chce strzelać
  • REKLAMA
  • #4 16264989
    sosarek

Poziom 43  
    Aldordan napisał:
    mi chodzi o pierwsza produkcje fenixow I bez bass reflexu i z dwoma glośnikami wysokotonowymi

Wiem o które Ci chodzi, sam wtedy planowałem ich zakup - i bynajmniej nie była to 3 generacja.
    Aldordan napisał:
    mogę sie domyślać ,ze to były lata 90

To żeś strzelił...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16265050
    Aldordan
    Poziom 9  
    mam przyjemność poświecic im troszke czasu, ponieważ dostałem zlecenie na odrestaurowanie owych frotnów i polakierowanie ich na bialy-wysoki połysk. Powiem szczerze iz pracując przy polskim zabytku zżera mnie ciekawość ile lat one maja :)
  • #6 16265064
    sosarek

Poziom 43  
    Aldordan napisał:
    dostałem zlecenie na odrestaurowanie owych frotnów i polakierowanie ich na bialy-wysoki połysk.

Czyli musisz zedrzeć okleinę, uzupełnić ubytki, wyszlifować wszystko na gładko itd. - robota trochę pozbawiona sensu, tym bardziej jak to cały zestaw(fronty, center i tyły).
    Aldordan napisał:
    pracując przy polskim zabytku

To nie żaden zabytek - zabytkiem możesz nazwać jakieś Zgc które mają 40lat.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16265158
    Aldordan
    Poziom 9  
    Dokładnie taka prace wykonuje i na wszelkie zlecenia wkładam swoje serce; oddająć kolumny w rece właściciela widze jego zachwyt. Sa ludzie którzy sądza ,iż to jest bez sensu, alem sa tez nie liczni którzy pamiatkowo sa zwiazani z owymi rzeczami i wlaśnie W TAKI SPOSÓB TEZ PODCHODZE DO SPRAWY. A myślisz ze pierwsza produkcja Fenixów o których juz nie ma śladu na intwernecie i nie idzie uzyskac żadnych informacji na owy produkt , to był produkowane po 2000 roku ? napewno nie.
    Sa jeszcze aukcje nie liczne na internecie z owymi FENIXAMI I no i niestety ludzie którzy maja pojęcie co w rękach posiadają wywalaja cene z kosmosu; sęk w tym ,że maja racje bo jest część historii polskiej produkcji DIY.

Dodano po 6 [minuty]:

DODAM jeszcze ,iż wystarczy włożyć troszke wiedzy w te fronty dodac bass reflex i oddzielic niskotonówke i mała przeróbke w kondensatorkach , to napewno będą grały lepiej niz nie jedne produkty TONSILA, zważywszy na to że jest pewna grupa ludzi w polsce co uważa po co był wkladany ten drugi głośnik wysokotonowy ( przeciez to sie mija z celem ) moim zdaniem nie mają pojecia do konca o czym mówia. Po drobnej przeróbce tych feniksów postawiłbym do tesów pod fenixy III które sa produkowane do teraz.
  • REKLAMA
  • #8 16265183
    sosarek

Poziom 43  
    Aldordan napisał:
    myślisz ze pierwsza produkcja Fenixów o których juz nie ma śladu na intwernecie i nie idzie uzyskac żadnych informacji na owy produkt , to był produkowane po 2000 roku ?

Informacje techniczne można znaleźć, oferty sprzedaży także, i tak - były produkowane na pewno po 2000roku.
    Aldordan napisał:
    niestety ludzie którzy maja pojęcie co w rękach posiadają wywalaja cene z kosmosu;

To są realne ceny za zestaw kolumn do kina domowego.
    Aldordan napisał:
    jest część historii polskiej produkcji DIY.

JAKIEJ??? Wiesz co oznacza to pojęcie??? To była masowa produkcja zakładów Tonsila we Wrześni(czy już nawet ProTonsil) który rozwiązano w 2009roku.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16265255
    Aldordan
    Poziom 9  
    Co TY mówisz , jakie realne ceny zestawu kina domowego z 2000 roku ?? to realne zestawy marek produkcyjnych sa w podobnych cenach wiec o czym my tu rozmawiamy, A Ty chyba cały czas mylisz poojecie fenixów wlasnie które bytly produkowane na PRO TONSIL. Nie wazne czy produkcja masowa czy nie , wszsytkie produkty byly projektowane na skale masową . Mysl co chcesz , ale moim zdaniem do tematu powinnes podejść troszke z innej perspektywy.

Dodano po 2 [minuty]:

Druga strona medalu nie powinienes oceniach Starych TONSILOWSKICH FRONTÓW jeżeli sam nie masz pojecia kiedy zostały wyprodukowane. NIE MA NA INTERNECIE INFORMACJI O FENIXACH jedynkach chopieee.

Dodano po 1 [minuty]:

jedynie co mogę zrobic to zadzwonie do producenta i z miła checia porozmawiam na ten temat , a dla Twojej jasności podam info na temat tych kolumn ;) za bardzo mnie ten temat ciekawi ;)
  • #10 16265281
    sosarek

Poziom 43  
    Aldordan napisał:
    to realne zestawy marek produkcyjnych sa w podobnych cenach

To nie była marka produkcyjna?
    Poczytaj, nabądź wiedzę i dopiero się wypowiadaj.
    Aldordan napisał:
    Ty chyba cały czas mylisz poojecie fenixów wlasnie które bytly produkowane na PRO TONSIL.

Były Fenixy i Fenixy II.
    Aldordan napisał:
    wazne czy produkcja masowa czy nie , wszsytkie produkty byly projektowane na skale masową

Więc jak to się ma do DIY?
    Poczytaj - internet jest skarbnicą wiedzy, trzeba tylko umieć z niego korzystać(wystarczy chociażby spojrzeć na daty postów na forach dotyczących tych zestawów głośnikowych by wydedukować że na pewno nie pochodzą z lat 90 zeszłego wieku...).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #11 16269839
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    Aldordan napisał:
    A myślisz ze pierwsza produkcja Fenixów o których juz nie ma śladu na intwernecie i nie idzie uzyskac żadnych informacji na owy produkt , to był produkowane po 2000 roku ? napewno nie.
    Jak najbardziej. To była produkcja z początku 21 wieku.
    Aldordan napisał:
    ludzie którzy maja pojęcie co w rękach posiadają wywalaja cene z kosmosu
    Najgorsze zestawy produkowane na Daszyńskiego w 21 wieku. Nic gorszego nie było.
    Aldordan napisał:
    NIE MA NA INTERNECIE INFORMACJI O FENIXACH jedynkach chopieee.
    Ja nie potrzebuję ten informacji, bo pamiętam jak na Daszyńskiego były produkowane pierwsze Fenixy. Poza tym informacje o Fenixach są dostępne w sieci.
    Aldordan napisał:

jedynie co mogę zrobic to zadzwonie do producenta i z miła checia porozmawiam na ten temat , a dla Twojej jasności podam info na temat tych kolumn
    W nowym Tonsilu pracuje masa starych inżynierów. Dostaniesz odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny TONSIL Fenix I były produkowane na początku XXI wieku, z pewnymi wskazaniami, że ich produkcja mogła rozpocząć się w latach 90-tych. Użytkownicy dyskutują o różnicach między Fenix I a Fenix III, podkreślając, że Fenix I nie miał bass reflexu i był wyposażony w dwa głośniki wysokotonowe. Wiele osób ma trudności ze znalezieniem dokładnych informacji na temat daty produkcji, co sugeruje, że dokumentacja może być ograniczona. Wspomniano również o renowacji tych kolumn, co wskazuje na ich wartość sentymentalną i historyczną w kontekście polskiej produkcji audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA