logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG M2432 / 22LS5400 - Zwarcie na płycie juz na poziomie podłączenia 19V zasilacz

szczepulek 11 Lut 2017 02:52 2715 6
REKLAMA
  • #1 16269415
    szczepulek
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam, naprawiam Monitor Tv FullHD marki LG M2432.
    Jest to monitor zasilany 19V. Ogólnie nie reagował na nic, rozkręciłem i biorę się za napięcia wg schematu z Servis Manual, ( LG M2432 / 22LS5400 - Zwarcie na płycie juz na poziomie podłączenia 19V zasilaczkroki_s...png (23.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.zał. 1)
    co prawda jest dla innego modelu, ale płyta jest identyczna EAX64559005 (1.0). ( LG M2432 / 22LS5400 - Zwarcie na płycie juz na poziomie podłączenia 19V zasilaczeax.jpg (86.18 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. zał.2)
    Zasilacz sprawny.
    Następnie sprawdzałem wyjście 3.3V standby, okazało się że uład wogóle nie jest zasilany.
    Wpięty zasilacz do płyty nie wykazuje nigdzie napięcia 19v, tylko 0. Sprawdzając miernikiem okazuje się że wykazuje zwarcie między + a - 19V.
    ( LG M2432 / 22LS5400 - Zwarcie na płycie juz na poziomie podłączenia 19V zasilaczeax6455900...v_2432.png (103.98 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.zał. 3) na wycinku schematu jest kondensator C820 mający styk bezpośredni z GND i 19V. na nim tak samo "piska" miernik. Gniazdo wykluczam z grona podejrzanych.. Niestety takich kondensatorów jest sporo mogących mieś wpływ na tą awarię, Są to elementy lutowane napowierzchniowo. I nie chciał bym wszystkiego wylutowywać po omacku. Bardzo bym był wdzięczny za podanie kolejności sprawdzania elementów od tych które mogły się uszkodzić z największym prawdopodobieństwem.
    Dołączony Serwis Manual. Strona 30. 22ls540054...559005.pdf (5.46 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Będę wdzięczny za pomoc kolegów z większym stażem i doświadczeniem, Problem pewnie błahy dla osób złamujących się naprawą TV od długiego czasu
  • REKLAMA
  • #2 16270054
    fakuzdysi
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Do sprawdzenia na stronie 29 zasilanie IC700 i strona 32 zasilane IC!100, odłączaj
    19V na dławikach do ustąpienia zwarcia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16272128
    szczepulek
    Poziom 12  
    Zbyt wiele czasu nie miałem, teraz zasiadłem nad tą płytką, niestety bez stacji lutowniczej ciężko coś będzie wylutować. Może we wtorek uda mi się w pracy nad tym popracować. Na omomierzu przykładając do styków gniazda zasilania kable opór wynosi 8 Ohm. Podczas wkładania wtyczki słychać charakterystyczny trzask iskrzenia na stykach, na szczęście zasilacz ma zabezpieczenie i nie daje wysokiego prądu (tak myślę bo nic nie przypala się)

Ok, aktualizacja, Znalazłem winowajcę, może i nie jest to profesjonalny sposób ale płyta i tak była skazana na straty..
    Zasiliłem płytę inny zasilaczem 19V pod laptop, i jak to czysto amatorsko metodą "dotknij i sparz się" ;) nagrzewał sie kondensator oznaczony C800 10 uF SMD, Po wylutowaniu zwarcia brak. Zamykam temat. :D dzięki za uwagę i pomoc

LG M2432 / 22LS5400 - Zwarcie na płycie juz na poziomie podłączenia 19V zasilaczzwarcie_c8...tor_lg.png (56.35 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16274473
    szczepulek
    Poziom 12  
    Jednak muszę wznowić temat.. kot wskoczył na meble, strącił śrubokręt i ubiło nieszczęśnie tranzystor MOSFET-N AOD478. Pech chciał że akurat ten układ, w dodatku praktycznie nie dostępny w PL, na aliex.. są i w cenie 7x tańsze niż w polskich sklepach (znalazłem tylko w 2 i oczywiście bra asortymentu) ale nie mam czasu czekać miesiąc na poczte z chin.

AOD478 ; D478
    http://art2k.info/mosfet/transistor.php?transistor=20740&datasheet=AOD478

Typ: AOD478
    Technologia: MOSFET
    Rodzaj: N
    Dopuszczalne straty mocy (Pd): 45
    Dopuszczalne napięcie dren-źródło (Uds): 100
    Maksymalne dopuszczalne napięcie dren-bramka (Udg):
    Maksymalne dopuszczalne napięcie bramka-źródło (Ugs): 20
    Dopuszczalny prąd drenu (Id): 11
    Ograniczenie temperatury (Tj): 175
    Czas narastania (Fr): 3
    Pojemnośc drenu (Cd), pf: 29
    Rezystancja statyczna włączenia (Rds), Om: 0.14
    WYTWÓRCA:
    CIAŁO: TO-252

Obecnie posiadam luzem Tranzystory IRF540.
    W inne obudowie nie smd,
    Typ: IRF540

Technologia: MOSFET
    Rodzaj: N
    Dopuszczalne straty mocy (Pd): 150
    Dopuszczalne napięcie dren-źródło (Uds): 100
    Maksymalne dopuszczalne napięcie dren-bramka (Udg):
    Maksymalne dopuszczalne napięcie bramka-źródło (Ugs): 20
    Dopuszczalny prąd drenu (Id): 30
    Ograniczenie temperatury (Tj): 175
    Szukać zamiennik i pdf opis tranzystora IRF540 (Datasheet)
    Czas narastania (Fr):
    Pojemnośc drenu (Cd), pf: 2100
    Rezystancja statyczna włączenia (Rds), Om: 0.077
    WYTWÓRCA:
    CIAŁO: TO220

Pojemność drenu niepokojąco duża :{i przy działaniu impulsowym może to mie wpływ
  • REKLAMA
  • #7 16274741
    szczepulek
    Poziom 12  
    lisek napisał:
    Link_MEN1510

Mały błąd się wkradł. ME15N10
    Tylko ten jeden znalazłem w tej chwili w sklepie. No cena 7zł też przystępna. Dzięki wielkie za pomoc. PS.: Znacie jakieś dobre strony z bazą danych tranzystorów z naciskiem na zamienniki?
    Jeśli tak proszę o namiary na PW

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik naprawia monitor TV FullHD LG M2432, który nie reaguje na zasilanie 19V. Po rozkręceniu i sprawdzeniu napięć, stwierdzono zwarcie między + a - 19V, co wskazywało na uszkodzenie elementów na płycie EAX64559005 (1.0). Po dalszych testach, użytkownik zidentyfikował kondensator C800 10 uF SMD jako źródło problemu, który po wylutowaniu nie wykazywał zwarcia. Następnie, po przypadkowym uszkodzeniu tranzystora MOSFET-N AOD478, użytkownik poszukiwał zamienników, a także innych tranzystorów N-ch, takich jak ME15N10, które były dostępne w sklepach. Użytkownik prosił o rekomendacje dotyczące stron z bazą danych tranzystorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA