logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2,5dci - programowanie wtryskiwaczy

milosz1 13 Lut 2017 22:01 18888 9
REKLAMA
  • #1 16276954
    milosz1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Szanowni użytkownicy, aktualnie przerabiam zagadnienie wtryskiwaczy w Renault master II 2,5 dci 2002r. , wtryskiwacze po regeneracji 3szt. (0445110141 i 8200146357) oraz 1szt. (H82146357). Pompa po regeneracji, świece żarowe nowe, głowica po splanowaniu i sprawdzeniu zaworów, wymienione pierścienie, brak błędów w ECU. Auto generalnie pracuje dość ładnie, jednak podczas zapalania (zimny silnik) musi obrócić min. 3 razy, następnie przez ok. 5-8sek. pracuje nierówno , zadymi na chwilę jasnym dymem. Nie jestem pewien czy wtryskiwacze nie powinny być kodowane, a jeśli to jak, skoro na cewkach oprócz numerów producenta nie widzę kodów lub choćby klasy wtryskiwacza. Dodam , że wtryskiwacz H82146357 posiada dodatkowo napis 549063 oraz 8807197168908 natomiast pozostałe 3 nie posiadają. Czy ktoś spotkał się dokładnie z tym rodzajem wtryskiwaczy i ma jakieś sugestie dotyczące ich kodowania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16277631
    marekwodniak
    Poziom 17  
    Ocena: 194
    Na wielu forach ludzie opisują falowanie w renówkach .I tylko w zimie .Ale nikt tego nie rozwiązał .Ja też to mam .W lecie nie ma tego problemu .Co było możliwe to sprawdzone.
  • REKLAMA
  • #4 16281633
    milosz1
    Poziom 11  
    Auto zrobiło 900km. Odnośnie świec - bosch i działają na 100%. W 2,5 dci znamienną usterką jest falowanie obrotów za które odpowiedzialny jest najczęściej zawór regulacji ciśnienia. Jednak moje pytanie nie dotyczy falowania obrotów a kodowania wtryskiwaczy, bo mam wrażenie, że oprócz nie odpalania "na dotyk" a 3 obroty któryś wtrysk nierówno pracuje - słychać lekki hałas na zimnym silniku oraz na ciepłym przy przyśpieszaniu. Może to moje zbytnie wyczulenie i nacisk na komfort, ale raczej oczekuje, że po takim nakładzie silnik będzie pracował bardzo płynnie i cicho, tym bardziej, że to dci.
    Dodam jeszcze, że korekcje wtrysków w zakresie 0,5-0,9.
  • #5 16281781
    jenusz11
    Poziom 20  
    Ocena: 196
    jak masz czym to je zakoduj przy połączeniu z kompem napewno wyświetla nr wtryskiwacza jaki jest dopisany obecnie
  • REKLAMA
  • #6 16281916
    milosz1
    Poziom 11  
    Wtryskiwacze są te same, przeszły tylko gruntowną regeneracje. Nie wiem tylko czy przyszły dokładnie w te same miejsca. Zobaczymy po podłączeniu komputera co jest w pamięci ECU i jak się to ma do tych wtryskiwaczy. Dziwne tylko, że nic co by przypominało kod lub klasę nie ma na wtryskiwaczu. Nawiasem mówiąc, prawdą jest , że po takim remoncie auto spokojnie musi się dotrzeć i wtryskiwacze ułożyć. Po 900 km przebiegu silnik pracuje ciszej, jest bardziej dynamiczny jednak jeszcze brakuje tzw. wisienki na torcie. Moje odczucie jest takie, że komputer steruje zbyt "szybko" jednym z wtrysków.
  • #7 16290996
    grzegorz22lowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wtryskiwacze w dci na 99,9% nie sa programowane do 2002r w 2.2 dci na 100% nie odpalal by gdyby byly programowane! a to czy sa w tym samym miejscu czy nie to nie ma znaczenia! a masz pewnasc ze swiece grzeja?? sprawdz
  • #8 16299304
    milosz1
    Poziom 11  
    Tak jak grzekorz22lowicz napisał. W tym roczniku (2002,2003) 2,5dci wtryskiwacze nie były kodowane. Miałem okazje własnie u kolegi widzieć prawie to samo auto tylko, że z silnikiem 2,2 dci 2004r i tam już na wtryskiwaczach są kody. Dodatkowo wspomnę, że własnie w tym aucie 2,2dci silnik przeszedł gruntowny remont a wtryskiwacze zostały zmieniona na używane. Auto pali i pracuje na 5+ bez kodowania wtryskiwaczy!
    W moim przypadku, po przejechani prawie 1500km wszytko się ustabilizowało a silnik pracuje ciszej i dynamiczniej.
  • #9 16302728
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4176
    grzegorz22lowicz napisał:
    nie odpalal by gdyby byly programowane!

A to niby dlaczego? Jakieś konkretne uzasadnienie? Czy tylko teoria?
  • #10 18300880
    krzychuzg
    Poziom 1  
    Temat stary, ale info dla potomnych, bo jako ,że ostatnio na forach więcej głupiomądrych wszytskowiedzących niż pomocnych ( bez odnośnika do tego temu ).

Nie będzie odpalał bo kodowane wtryski commonrail to druga generacja systemu, pracująca na wyższym ciśnieniu roboczym niż pierwsza, siłą rzeczy wtryskiwacze nie będą się otwierać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem z wtryskiwaczami w Renault Master II 2,5 dci z 2002 roku, które po regeneracji nie działają optymalnie. Auto ma problemy z uruchamianiem na zimno oraz nierówną pracą silnika, co może sugerować konieczność kodowania wtryskiwaczy. W odpowiedziach użytkownicy wskazują, że wtryskiwacze w modelach z 2002 roku nie są kodowane, a problemy mogą wynikać z innych usterek, takich jak uszkodzone świece żarowe czy zawór regulacji ciśnienia. Po przejechaniu 900 km silnik pracuje ciszej, ale nadal występują nieprawidłowości. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu świec oraz ewentualne podłączenie do komputera w celu diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA