logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - Windows 7 64-bit, dostępne tylko 3,99 GB RAM z 8 GB zainstalowanych

hgjlbdiil 15 Lut 2017 16:37 1179 20
REKLAMA
  • #1 16280978
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam, mam problem z pamięcią ram RAM. Na początku posiadałem tylko 4 GB. Dokupiłem kolejne 4 GB (taka sama firma ) i niestety gdy komputer uruchomi się w systemie pokazuje że pamięć zainstalowana wynosi 8 GB a jest dostępna 3,99GB. Czytałem różne informacje na ten temat ale niestety nic nie pomogło. Jedynie co zauważyłem to to że gdy mam jedną kość tylko ram RAM w slocie numer 1 komputer się nie uruchomi a tylko restartuje. Gdy są włożone dwie kości komputer normalnie uruchamia się. Podejrzewam że wina leży na slocie numer 1 ale znowu w Windowsie pokazuje mi 8GB ram RAM, wiec chyba jest ok. W biosie BIOS'ie tez pokazuje obydwie kości.

Poniżej specyfikacja PC:
    Zasilacz nówka Chieftec 500W
    Płyta główna ASROCK H55M-LE , wersja BIOS najwyższa jaka jest u producenta na stronie www czyli 1.80
    Procesor i5 CPU 750 @ 2,67 GHz
    Karta Graficzna NVIDIA Geforce GT 520
    Pamięć ram RAM: 2 x 4GB Kingston DDR3 Dimm 1333
    System operacyjny Windows 7 Professional 64 bit

Dziękuje z góry za podpowiedzi co można zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16281024
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    A czy w BIOS'ie podczas POST'u widziana jest całość pamięci. W msconfig nie masz ustawionego limitu? Jak komputer widzi poszczególne kości a całości nie widzi to kontroler pamieci może mieć jakiś problem (zczytywany jest tylko eeprom z SPD). Sprawdź czy piny w sockecie pogięte nie są.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16281358
    Dra98
    Ocena: 1072
    Proszę zamieścić screen z CPU-z, zakładka SPD dla każdego modułu pamięci.
  • REKLAMA
  • #4 16281497
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    A czy w BIOS'ie podczas POST'u widziana jest całość pamięci. W msconfig nie masz ustawionego limitu? Jak komputer widzi poszczególne kości a całości nie widzi to kontroler pamieci może mieć jakiś problem (zczytywany jest tylko eeprom z SPD). Sprawdź czy piny w sockecie pogięte nie są.

Podczas POST`u zauważyłem wartość 4088mb MB i raczej to jest ta wartość. Ciężko dobrze zauważyć bo szybko to znika. W msconfig żadnego limitu nie ma. Odnośnie styków sprawdzałem to dokładnie i nic tam nie widać. Jutro mogę wstawić zdjęcie.

Cytat:
    Proszę zamieścić screen z CPU-z, zakładka SPD dla każdego modułu pamięci.

PC - Windows 7 64-bit, dostępne tylko 3,99 GB RAM z 8 GB zainstalowanych PC - Windows 7 64-bit, dostępne tylko 3,99 GB RAM z 8 GB zainstalowanych
  • Pomocny post
    #5 16281502
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    > Ciężko dobrze zauważyć bo szybko to znika

Nacisnij Pause.
  • #6 16281612
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Ciężko dobrze zauważyć bo szybko to znika

Nacisnij Pause.

Dzięki łapka w górę poszła. Pokazało dual channel memory mode 4088mb MB ok.
  • Pomocny post
    #8 16281672
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Z zainstalowana jedna koscia wykrywa 2GB czy 4GB?
  • Pomocny post
    #9 16281877
    sylweksylwina
    Należało by sprawdzić teraz socket procesora, po sprawdzeniu tego co napisane wyżej.
  • #10 16282348
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Reset BIOS zrobiłeś?
    Płyta obsługuje maks 8GB RAM. Ale listy QVL nie widzę na asrocku. Może muszą być jednostronne?

Tak reset BIOS był robiony i nic to nie daje. A lista QVL podaje w linku. I na tej liście znajduje się moja pamięć.
    Link

Cytat:
    Z zainstalowana jedna koscia wykrywa 2GB czy 4GB?

Gdy zainstaluje jedną kość wykrywa ją normalnie. Ale jak pisałem gdy włożę jedna pamięć do slotu numer 1 komputer się włącza i resetuje.

Cytat:
    Należało by sprawdzić teraz socket procesora, po sprawdzeniu tego co napisane wyżej.

Jest to pojęcie względne. Więc proszę o dokładniej co mam sprawdzić. Dziękuje
  • Pomocny post
    #11 16282359
    sylweksylwina
    Sprawdź czy piny są proste, czy nie ma prztypaleń itp. Rozumiem że w działającym slocie działają obydwie kości?
  • Pomocny post
    #12 16282362
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Tak jak wyżej: w każdym slocie jest wykrywane 4GB (oczywiście jak podłączysz pojedyńczo).
  • #13 16282363
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Sprawdź czy piny są proste, czy nie ma prztypaleń itp. Rozumiem że w działającym slocie działają obydwie kości?

To było sprawdzane już. Była wymieniana pasta więc całe chłodzenie i procesor był wyjęty. I wszystko wyglądało na ok. Tak, każda pamięć działa w działającym slocie.
  • #14 16282369
    sylweksylwina
    To masz albo uszkodzone mobo albo CPU. Dla pewności możesz zrobić memtest obydwu kości na działającym slocie, by sprawdzić czy obie pamięci są w 100% sprawne.
  • #15 16282380
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    To masz albo uszkodzone mobo albo CPU. Dla pewności możesz zrobić memtest obydwu kości na działającym slocie, by sprawdzić czy obie pamięci są w 100% sprawne.

Pamięć RAM sprawdzę dziś po pracy. Procesor został wymieniony z i3 na obecny jakieś pół roku temu. Brat właśnie teraz mi powiedział ze kiedyś tez wkładał do i3 pamięć i był ten sam objaw. Ewentualnie poszukam płytę główną by to sprawdzić.

Ewentualnie czy moglibyście coś polecić z płyt głównych. Niestety pewnie będę musiał kupić jakaś używkę bo raczej u mnie na miejscu nie będzie jak pożyczyć.
  • Pomocny post
    #16 16282392
    Kasek21
    Poziom 43  
    hgjlbdiil napisał:
    Ewentualnie czy moglibyście coś polecić z płyt głównych. Niestety pewnie będę musiał kupić jakaś używkę bo raczej u mnie na miejscu nie będzie jak pożyczyć.

Nie w tym dziale - takie pytania w dziale Co kupić?
  • #17 16283498
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:

Witam, źle przeczytałem i sprawdzałem tylko sloty pamięci RAM. Rozebrałem komputer. Wyjąłem by sprawdzić procesor a tu piny w sockecie powyginanie a nawet ok. 5 urwane ;/. Więc może to być przyczyną. Pytanie czy można gdzieś kupić samo gniazdo?
  • REKLAMA
  • #18 16283505
    sylweksylwina
    Nie opłaca się wymieniać gniazda w tej płycie.
  • #19 16283587
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Cytat:
    Nie opłaca się wymieniać gniazda w tej płycie.

A więc i nie opłaca się wymienić płyty głównej. Najtańsza na allegro używana 150 złotych.
  • Pomocny post
    #20 16283620
    Kasek21
    Poziom 43  
    Opłaca, nie obłaca to pojęcia względne!

Jakiś Xeon + MOBO na lga1156 - to fajny sprzęt!
  • #21 16284802
    hgjlbdiil
    Poziom 8  
    Ok dziękuje wszystkim za pomoc. Brat doszedł do wniosku że zaoszczędzi coś i kupi coś lepszego. dla każdego poszła łapka w górę. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pamięcią RAM w komputerze z systemem Windows 7 64-bit, gdzie zainstalowane 8 GB RAM jest widoczne jako dostępne tylko 3,99 GB. Po dodaniu drugiej kości RAM, komputer uruchamia się tylko z dwiema kośćmi, a jedna w slocie 1 powoduje restart. W BIOSie widoczna jest cała pamięć, ale podczas POST zauważono tylko 4088 MB. Użytkownik sprawdził piny w gnieździe, które były proste, a pamięć działała w innych slotach. Po dalszych badaniach odkryto uszkodzone piny w sockecie procesora, co może być przyczyną problemu. Użytkownik rozważa wymianę płyty głównej, ale nie jest pewien opłacalności tej decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA