logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6 GG 2.0 141KM - Nierozłączające sprzęgło

Wisniowy97 16 Lut 2017 21:23 3495 12
REKLAMA
  • #1 16284302
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam problem (kolejny już) z Mazdą 6 1 generacji. Problem polega na tym, że sprzęgło nie rozłącza napędu. Tzn. na uruchomionym silniku nie mogę wbić żadnego biegu, jak próbuję odpalić go na biegu, to mimo wciśniętego sprzęgła samochód ma chęć jechać w siną dal. Pedał sprzęgła działa tak jak przed awarią. Gdy już jakoś uda mi się ruszyć samochodem, to po ok. 5 km problem ustaje i auto jedzie bez szarpania, czy uślizgu sprzęgła. Co może być uszkodzone?
  • REKLAMA
  • #2 16284366
    bula17
    Poziom 22  
    Ocena: 295
    Podpompuj sprzeglo i zobacz czy coś się zmienia . Sprzęgło odpowietrzone ?
  • #3 16284380
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Pompowałem, nic się nie zmienia. Sprzęgło samo z siebie by się zapowietrzyło?
  • #4 16284449
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    Powietrze moze wedrowac jak 'wodnik po szuwarkach' jezeli sprzeglo nigdy nie bylo dobrze odpowietrzone .
    Moze tez byc uszkodzona np pompka lub silownik docisk ect!
  • REKLAMA
  • #5 16284509
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Są może jakieś metody, żeby sprawdzić pompkę jak i wysprzęglik?
  • REKLAMA
  • #6 16284564
    bula17
    Poziom 22  
    Ocena: 295
    Wisniowy97 napisał:
    Są może jakieś metody, żeby sprawdzić pompkę jak i wysprzęglik?
    tak dobrze obejrzeć pod kątem wycieku płynu może się poci nie odrazu leje .
  • REKLAMA
  • #7 16284651
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Pęknięta sprężyna docisku - zdarza się. Gdyby było zapowietrzone, pedał byłby mięciutki. Tak czy inaczej idzie w koszty...
  • #8 16287444
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Docisk nie dawałby wcześniej żadnych objawów, tylko tak sam z siebie by się rozsypał? Muszę nadmienić, że gdy sprawdzałem poziom płynu hamulcowego był prawie przy minimum, ale po dolaniu nie zauważyłem żadnej zmiany. No cóż, w ostateczności będę musiał wyjąć skrzynię i obejrzeć docisk jak i łożysko, choć nie ukrywam, że wolałbym tego uniknąć. :)
  • #9 16287674
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6363
    Wisniowy97 napisał:
    Docisk nie dawałby wcześniej żadnych objawów, tylko tak sam z siebie by się rozsypał

Nie rozsypał, tylko pękła sprężyna - "słoneczko".
    Wisniowy97 napisał:
    Muszę nadmienić, że gdy sprawdzałem poziom płynu hamulcowego był prawie przy minimum, ale po dolaniu nie zauważyłem żadnej zmiany

A jaka zmiana miała by być?
    Wisniowy97 napisał:
    No cóż, w ostateczności będę musiał wyjąć skrzynię i obejrzeć docisk jak i łożysko

Tak, koniecznie obejrzyj. A jak już obejrzysz, to kup nowe - oczywiście razem z tarczą.
    Wisniowy97 napisał:
    choć nie ukrywam, że wolałbym tego uniknąć.

To jeździj bez sprzęgła. W czym problem? A ile pieniędzy zaoszczędzisz....
  • #10 16288654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16343048
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    Transit 2 napisał:
    Może zanim wyjmiesz skrzynię biegów, to sprawdź poprawność działania siłownika sprzęgła przymocowane do skrzyni biegów, co jest dość widoczny. (Nie mylić pompy sprzęgła).

Zgadzam się, dżwignia jest na wierzchu, wysprzęglik też. Ktoś naciska sprzęgło a ty patrzysz czy jest odpowiedni skok dźwigni.
  • #12 16352957
    Wisniowy97
    Poziom 9  
    Wracam po czasie. Przez najbliższe 3 tygodnie sprzęgło się uspokoiło, ale teraz niestety umarło na dobre. Wysprzęglik wysuwa się te 15-20 mm, lecz na odpalonym silniku przy wciskaniu pedału sprzęgła czuć "chrobotanie", oraz na zgaszonym silniku coś skrzypi w okolicy wysprzęglika. Kończą mi się pomysły, Mazda w następnym tygodniu prawdopodobnie ląduje u mechanika (chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły).
  • #13 16357816
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    Wisniowy97 napisał:
    (chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły).
    :idea:
    Jeden z moich znajomych przeszedl na diete i jadl tylko owsianke ;-)
    Zrzucil wiele kilogramow i nigdy nie zmienial sprzegla bo pewnie odciazyl sprzeglo gubiac te zbedne kilogramy :-) Sprobuj moze u ciebie tez zadziala i sprzeglo odsapnie oraz ozyje :-) :-) :-)
    A tak na serio zmien te sprzeglo zanim cos sie bardziej rozleci i bedziesz mial wiekszy wydatek :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mazdą 6 1 generacji, polegający na tym, że sprzęgło nie rozłącza napędu, co uniemożliwia włączenie biegów. Po wciśnięciu pedału sprzęgła samochód ma tendencję do poruszania się. Użytkownik próbował odpowietrzyć sprzęgło, jednak nie zauważył poprawy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia siłownika sprzęgła, poziomu płynu hamulcowego oraz możliwości uszkodzenia sprężyny docisku. Po pewnym czasie problem nasilił się, a użytkownik zauważył "chrobotanie" przy wciskaniu pedału. Wskazano na konieczność wymiany sprzęgła, aby uniknąć większych kosztów naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA