Witam serdecznie
Około miesiąca temu tknęło mnie coś do zrobienia nowych, niepowtarzalnych kolumn.
Głównym założeniem była konstrukcja trojdrozna.
Wymslilem sobie ze zrobie kolumny z okrągłymi sciankami
Na dzisiaj niestety nie pokaze zdjęć gotowych kolumn bo sąsiad śpi
ale mam zdjęcia prawie skończonych. Jest juz troche pozno wiec wiecej napisze jutro oraz dodam zdjecia gotowych kolumn
Konstrukcja kolumy:
Kolumna powstała na bazie szkieletu którym są scianki tylnia, przednia oraz 5 profilowanych "desek", dwie z nich stanowią dolną i górną sciankę, pomiędzy nimi są 3 przegrody pełniące role wzmocnien oraz podparcia do wygięcia sklejek.
Boczne scianki to dwie trojwarstwowe sklejki. Pierwsza sklejka została przymocowana do szkieletu za pomocą wrętów ( na 2 kolumny w sumie zuzylem okolo 1kg
) druga warstwa została przyklejona do pierwszej sklejki na wikol ( na 2 kolumny poszlo sporo pnad 1 litr tego płynu
)
Przegroody zostały wykonane z MDF-u oraz plyty wiorowej, przednia i tylnia scianka to rowiez plyta wiorowa
Front, tył oraz góra zostały oklejone fornirem na rozne metody
tył to zelazko i wikol, góra oraz front to butapren
Przednia scianka posiada frezy wykonane za pomocą papieru siciernego nalozonego na wiertarke, nie mozna bylo tego wykonac frezarką ze względu na liczne wkręty pomiędzy sklejkami. wyszły one zadziwająco równo jak na taką prowizoryczną metodę.
Terminal został wykonany z drewna mahoniowego w rzadko spotykanym kremowym kolorze.
Objętość wewnętrzna kolumny to 73litry
została ona zabetonowana, w górnej częśći powstała pochyła scianka z betonu, a na tylniej sciance w kazdej komorze uformowane są walce betonowe, głównie za głownikami basowymi. Nie obawiam sie ze beton odpadnie gdyz najpierw powkręcałem wkrety ktore wystawaly i na nie nakladalem beton.
Waga pojedynczej kolumy to okolo 30kg
Obudowa strojona na 44Hz
Przetworniki to 2xarn188-5/4, arp150/4, Vifa TC20
Zdjęcia z budowy
Po kliknięciu pokaze sie duzy obrazek
Podziękowania:
-Sąsiad Marcin (GROOCHA) moj uliczny stolarz ktory zawsze służy pomocą!!!!!! frezy, cokoły, terminal, przegrody, fronty itp to jego dzieło ja powierciłem, posĸładałem do kupy i wykończyłem.
-Tomaszo/Pyoraniach za pomoc w doborze głośnika średniotonowego
-Esh0 za mobilizacje
Tych który pominąłem dawać na pw to dopisze
Efekt koncowy
Zasilam je tym
Około miesiąca temu tknęło mnie coś do zrobienia nowych, niepowtarzalnych kolumn.
Głównym założeniem była konstrukcja trojdrozna.
Wymslilem sobie ze zrobie kolumny z okrągłymi sciankami
Na dzisiaj niestety nie pokaze zdjęć gotowych kolumn bo sąsiad śpi
Konstrukcja kolumy:
Kolumna powstała na bazie szkieletu którym są scianki tylnia, przednia oraz 5 profilowanych "desek", dwie z nich stanowią dolną i górną sciankę, pomiędzy nimi są 3 przegrody pełniące role wzmocnien oraz podparcia do wygięcia sklejek.
Boczne scianki to dwie trojwarstwowe sklejki. Pierwsza sklejka została przymocowana do szkieletu za pomocą wrętów ( na 2 kolumny w sumie zuzylem okolo 1kg
Przegroody zostały wykonane z MDF-u oraz plyty wiorowej, przednia i tylnia scianka to rowiez plyta wiorowa
Front, tył oraz góra zostały oklejone fornirem na rozne metody
Przednia scianka posiada frezy wykonane za pomocą papieru siciernego nalozonego na wiertarke, nie mozna bylo tego wykonac frezarką ze względu na liczne wkręty pomiędzy sklejkami. wyszły one zadziwająco równo jak na taką prowizoryczną metodę.
Terminal został wykonany z drewna mahoniowego w rzadko spotykanym kremowym kolorze.
Objętość wewnętrzna kolumny to 73litry
Waga pojedynczej kolumy to okolo 30kg
Obudowa strojona na 44Hz
Przetworniki to 2xarn188-5/4, arp150/4, Vifa TC20
Zdjęcia z budowy
Po kliknięciu pokaze sie duzy obrazek
Podziękowania:
-Sąsiad Marcin (GROOCHA) moj uliczny stolarz ktory zawsze służy pomocą!!!!!! frezy, cokoły, terminal, przegrody, fronty itp to jego dzieło ja powierciłem, posĸładałem do kupy i wykończyłem.
-Tomaszo/Pyoraniach za pomoc w doborze głośnika średniotonowego
-Esh0 za mobilizacje
Tych który pominąłem dawać na pw to dopisze
Efekt koncowy
Zasilam je tym
Fajne? Ranking DIY