logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 rok 96 silnik 1.1 - nie odpala świeci się kontrolka z literą k

Noszekalosze 17 Mar 2017 17:42 2685 8
REKLAMA
  • #1 16352350
    Noszekalosze
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję pomocy jestem totalnie zielona w sprawach motoryzacji. Wczoraj kupiłam peugeota 106 rocznik 96 silnik 1.1 benzyna no i przejechałam nim jakieś 200 km. Dzisiaj po zgaszeniu silnika gdy próbowałam go odpalić ponownie nic się nie działo, mianowicie świeciły się wszystkie kontrolki, radio grało, ale auto nie chciało zapalić nawet nie kręciło. Po popchnięciu przez kilka metrów spokojnie sobie ruszył z dwójki, dojechałam do domu podłączyłam akumulator do prostownika, po naładowaniu na full problem był taki jak wyżej. Ojciec podpiął mnie pod kable ale auto nie chciało zapalić. Świeci się za to kontrolka przypominająca silnik z literą K. Co to może być? Po weekendzie udam się do mechanika jednak chciałabym się zorientować mniej więcej co może być przyczyną i na jakie koszty naprawy się przygotować... to moje pierwsze auto.
  • REKLAMA
  • #2 16352383
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    Jak na zapłonie się świeci to wszystko jest w porządku. Jest to kontrolka diagnostyczna i ona na zapłonie ma się świecić. Po uruchomieniu auta powinna zgasnąć.

Ja zapłonie słychać pompę paliwa?
    Podejrzewam że jest klawiatura kodowa do immo. Kod jest wpisywany?
    Jak Akumulator rozładowany czy został wyjęty z auta, trzeba na nowo wprowadzić kod immo na klawiaturze.
  • REKLAMA
  • #3 16352425
    Noszekalosze
    Poziom 7  
    Klawiatura jest, ale kod nie jest wpisywany. Jak mnie popchnęli i auto odpaliło to ta kontrolka z literą K zniknęła. A teraz jak próbuje odpalić i jest zapłon to coś tak buczy więc to chyba ta pompa paliwa tak? Dodam jeszcze że akumulator ładował się jakąś godzinę bo po tym czasie na prostowniku było napisane że jest full. Więc podejrzewam że rozładowany w ogóle nie był. Jak przekręce kluczyk na raz to wszystkie kontrolki się świecą łącznie z tą od akumulatora, a jak przekręce go do końca tak jakbym chciała odpalić to wszystkie zostają tylko ta od akumulatora znika, poza tym nic się nie dzieje silnik nawet nie kręci, nie burczy nie słychać nic. Może po prostu akumulator jest zepsuty i wystarczy wymienic? Liczę że to tyle a nie nic poważniejszego.
  • REKLAMA
  • #4 16352446
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Przygasa ja kontrolki słychać stuk po przekręceniu na rozruch? Na krótko kręci rozrusznik?
  • REKLAMA
  • #5 16352495
    Noszekalosze
    Poziom 7  
    Szczerze mówiąc nie wiem co oznacza to że na krótko kręci rozrusznik... kontrolki nie przygasają, przygasa tylko ta od akumulatora. A jak przekręcam na rozruch to nic nie stuka, nie ma też żadnej aktywności ze strony silnika, nie wydaje z siebie żadnego dźwięku ani silnik ani rozrusznik.
  • #6 16352732
    kkknc
    Poziom 43  
    No to czas sprawdzić czy sam rozrusznik kręci na krótko.
  • #7 16352898
    Noszekalosze
    Poziom 7  
    Tak jak pisałam jestem zielona w sprawach motoryzacji i nie wiedziałam co to znaczy z tym rozrusznikiem i kręceniem na krótko ale dobry wujek Google pomógł. Jutro z rana to sprawdzę. Wiec jakie są opcje jeśli rozrusznik kręci na krótko i jeśli nie kręci? Jutro napisze co wyszło.
  • #8 16352918
    kkknc
    Poziom 43  
    Kręci to kostka stacyjki, i kabelki po drodze. Nie kręci to on sam.
  • #9 16352982
    Noszekalosze
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc, trochę się uspokoiłam.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeotem 106 z 1996 roku, silnik 1.1, który nie odpala po przejechaniu 200 km. Po zgaszeniu silnika i próbie ponownego uruchomienia, świecą się wszystkie kontrolki, ale silnik nie kręci. Po popchnięciu auto odpaliło, a kontrolka z literą K zniknęła. Użytkownik podejrzewa problem z akumulatorem lub rozrusznikiem. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony akumulator, problemy z klawiaturą kodową immobilizera, a także konieczność sprawdzenia rozrusznika i stacyjki. Użytkownik planuje wizytę u mechanika, ale chce zrozumieć problem przedtem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA