logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 SW 2.0 HDI 136KM - Auto szarpie lub gasnie, bład P1166 i P1164

hellgt 18 Mar 2017 21:36 33381 14
REKLAMA
  • #1 16355077
    hellgt
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam
    Może ktos mi pomoze. Od jakiegos czasu mam problem z gasnacym autem, najczesciej szarpie przez chwile przy mocniejszym dodawaniu gazu a czasami gasnie zupenie wydaje sie bez powodu... Ten problem mialem juz wczesniej mechanik wymienil filtr paliwa i czujnik polozenia walu korbowego i bylo przez 3-4 miesiace spokojnie ale od jakkiegos czasu problem znowu wrocil... nie wiem czy to znowu tam cos sie dzieje czy to cos nowego ale o podobnych objawach. Podobno wtryski pokazuja odchyly od normy...
    Wyswiela mi kody bledu P1166 i P1164
    P1166 -> High pressure fuel regulation, Measured rail pressure higher than the maximum pressure
    P1166 -> Regulacja cisnienia paliwa.Cisnienie zbyt wysokie.
    P1164 -> Fuel pressure sensor test, SID 801 - Fuel pressure signal.
    P1164 -> Błąd przejściowy, sygnał ciśnienia paliwa, spójność zmiany ciśnienia
  • REKLAMA
  • #2 16355558
    rafal35
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Po błędach wygląda na to że ciśnienie na listwie jest za wysokie albo uszkodzony czujnik ciśnienia i może od tego warto zacząć.
  • REKLAMA
  • #3 16355562
    norbertos988
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Możliwe też ze pompa paliwa źle się czuje , ewentualnie warto też wtryski przeczyscic ewentualnie wymienić
  • #4 16356153
    rafal35
    Poziom 18  
    norbertos988 napisał:
    pompa paliwa źle się czuje

Chyba pompa raczej daje radę skoro ciśnienie jest za wysokie.
  • REKLAMA
  • #5 16359799
    hellgt
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Dzis mi auto staneło na zimnym silniku po przejechaniu 20 m :/ Poprostu zgasl i nie chcial odpalic... dopiero po ok 5 min i uzyciu startera w sprayu udalo mi sie znowu odpalic i pzejechac prawie 30km bez problemu...
    Po przyjzdzie do domu nie wylaczalem auta i wyswietlilo mi kolejny blad P0337->Czujnik A polozenia walu korbowego niski sygnal wejsciowy, P0336 Czujnik A polozenia walu korbowego - sygnal poza prawidlowym zakresem
    Wydaje mi sie ze gdy wymieniano rozrzad mozliwe ze nie zwrocono szczegolnej uwagi na ten czujnik...lub nawet przypadkowo uszkodzono...
    Gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik? Prosze o wytlumacznie takie dla laika bo sam nie jestem specjalista i nie znam nawet elementow w aucie, najlepiej jesli mozna zdjecie z wyraznie zaznaczonym elementem. Z gory dzieki
  • #6 19785233
    tunio99
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dzień dobry
    Podepnę się. Moja C5 2,0 hdi RHF 140 KM zgasła w czasie jazdy i nie chce odpalić. "Magiczne pudełko" pokazało błędy: P1351 - obwód świec żarowych, P1164 i P1166 oba wskazują na obwód wysokiego ciśnienia paliwa, podgląd parametrów pokazał ciśnienie paliwa na rozruchu 150 do 160 MPa, co oznacza 1600 barów. To jest maksymalna wydajność pompy WC, Czy go oznacza uszkodzony lub zatkany lub zacięty regulator ciśnienia paliwa? A może coś innego?
    Był jeszcze błąd P0336, ale po skasowaniu nie pojawił się więcej.
  • #7 19785500
    lukaszmech
    Poziom 19  
    jeśli jest uszkodzony czujnik ciśnienia na listwie nie odpalisz auta. Sprawdź czy na wtyczce nie ma ropy od czujnika ciśnienia listwy ostatnio przerabiałem to w 1.6 hdi i 2.0 hdi ruszyłem wtyczką od listwy i auto zgasło na amen. Póki z listwy nie zejdzie ciśnienie nie odpalisz auta
  • #8 19785508
    tunio99
    Poziom 11  
    Auta wogóle nie da się uruchomić, nawet po kilkudniowym postoju.
    Magiczne pudełko po włączeniu zapłonu podaje ciśnienie zero, przy
    kręceniu rozrusznikiem odczyt ciśnienia szybko rośnie do tych ok. 150 MPa,
    dopóki kręci, utrzymuje to ciśnienie, po puszczeniu kluczyka i zatrzymaniu
    odczyt ciśnienia powoli spada do zera.
  • #9 19785525
    lukaszmech
    Poziom 19  
    pytanie filtr paliwa wymieniony?
  • #10 19785530
    tunio99
    Poziom 11  
    Za niedługo przyjdzie na to czas, bo za 2 tys. km wymiana oleju,
    a filtr paliwa wymieniam co dwie wymiany oleju.
  • REKLAMA
  • #11 19785545
    lukaszmech
    Poziom 19  
    wymień filtr paliwa na początek tyle radzę
  • #12 19786418
    tunio99
    Poziom 11  
    W uzupełnieniu, bo w ferworze walki uciekło:
    to nie pierwszy raz zgasł.
    Pierwszy raz zgasł w czasie jazdy jakiś dwa miesiące temu.
    Ot - tak - sobie zgasł, bez objawów, kapryszenia, podrygiwania,
    po prostu jechał i zgasł. Siłą rozpędu dotoczyłem się do miejsca
    przy ulicy i zaparkowałem. Rozrusznik kręcił, ale silnik nie odpalał.
    Pojawił się komunikat o niesprawności hamulca elektrycznego
    postojowego, chociaż ten działał bez zarzutu. Dość szybko pojawił
    się ECOMONY MODE ACTIVE. Ale to może przez to, że aku ma 4 lata.
    Następnego dnia odpalił, co prawda z ikonką "helikopterka", ale
    do domu dojechałem. Podłączyłem moje "magiczne pudełko" za 4 dychy
    i na darmowej aplikacji na smerfonie odczytałem błędy P0336, P1351, P1166
    i P1164, które po skasowaniu i ponownym kilkakrotnym odpaleniu
    nie powróciły. Potem po dobrym miesiącu auto zgasło w czasie jazdy
    ponownie, ale po zatrzymaniu auta na skraju ulicy odpalił za pierwszym
    razem. Ikonka czek zapaliła się i zgasła po kilkakrotnym uruchomieniu
    silnika. Znowu te same błędy i znowu nie powróciły po skasowaniu.
    Kilka dni temu auto znowu zgasło w czasie jazdy i tym razem już nie daje
    się uruchomić. Błędy P1164 i P1166 po skasowaniu i próbie uruchomienia
    wracają. Odczyt parametrów pokazuje, że ciśnienie paliwa wynosi zero na
    spoczynku, przy próbie uruchomienia szybko wzrasta do 150 a nawet 160 Mpa,
    co stanowi maksimum wydajności pompy WC. Trzyma tak w czasie kręcenia,
    po zatrzymaniu powoli opada do zera.
  • #13 19786551
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Witam,

Proszę sprawdź jak wygląda wtrysk CR. I przyjrzyj się co tam masz. Prócz pompy wysokiego ciśnienia masz również: Ogranicznik maksymalnego ciśnienia, regulator ciśnienia sterowany z ECU, Przetwornik ciśnienia do pomiaru tegoż ciśnienia oraz same wtryski.
    Może problemem jest regulator ciśnienia, gdyż to on reguluje właściwe ciśnienie. Problemem mogą być same wtryski wiec się przyjrzyj korektom wtrysku na pracującym silniku. albo sam ogranicznik przelewowy ciśnienia.

Mnie kiedyś mechanicy w P407 2.0HDI 2007r. chcieli po kolei wymieniać filtr, pompę, regulator, listwę , wszystkie wtryski. A się okazało, że jeden wtrysk jak dostał temperatury to lał i ciśnienie na listwie spadało ale to się dało zauważyć po korektach wtrysku - śledzonych podczas jazdy do czasu wystąpienia błędu.
    Za ciebie wszystkiego nie rozwiążemy. Możemy jedynie cię na kierować. Kolejnością wymiany też powinna decydować cena nowych części tak więc jeśli ogranicznik lub regulator jest tańszy niż pompa i wtryski to one powinne pójść na pierwszy ogień.
  • #14 20768454
    tunio99
    Poziom 11  
    Wybaczcie, że tak dłuuugo się nie odzywałem. Auto po kilku dniach "samo" się uruchomiło. Ot, tak, sobie.
    Potem sytuacja powtórzyła się jeszcze raz w marcu i jeszcze raz w lipcu. Poszedłem po rozum do głowy
    i zacząłem pytać mądrzejszych od siebie. I ktoś (nie będę go reklamował, bo prowadzi warsztat
    i specjalizuje się w Cytrynkach) poradził mi, by "w ciemno" wymienić czujnik wału głównego.
    Jak to nie pomoże, to mu przyprowadzić auto.
    Czujnik nie kosztował dużo, to go wymieniłem.
    O!!!!! Zagrajcie trąby triumfu!!!!! Auto uzdrowiło się i odtąd pali na widok kluczyka. Zero problemów.
    Taki to ze mnie mechanik/elektronik/diagnosta, ale liczy się, że "naprawiłem".
  • #15 21722893
    zaurpaschaev91
    Poziom 1  
    Mam te same objawy i te same kody błędów (P1164, P1166).
    Jeden specjalista powiedział mi, że jeśli nie ma konkretnych kodów błędów związanych z czujnikiem wału korbowego, nie powinienem go wymieniać.
    Co o tym sądzisz?

Mój samochód działa, ale prędkość biegu jałowego jest niestabilna, silnik trochę się trzęsie, a kiedy gaśnie, pojawiały się te same błędy (P1164, P1166), ale już nie.
    Teraz czasami uruchamia się dopiero po 2–3 próbach.

Co byś polecił zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Peugeota 407 SW 2.0 HDI 136 KM z objawami szarpania, gaśnięcia podczas jazdy i problemów z rozruchem. Początkowo pojawiały się błędy P1166 i P1164 związane z układem regulacji wysokiego ciśnienia paliwa oraz sygnałem czujnika ciśnienia na listwie. Wskazywano możliwe przyczyny: zbyt wysokie ciśnienie na railu, uszkodzony czujnik ciśnienia, regulator ciśnienia, ogranicznik przelewowy, pompa wysokiego ciśnienia, wtryskiwacze oraz filtr paliwa. W dalszym przebiegu pojawiły się także błędy P0336 i P0337 dotyczące czujnika położenia wału korbowego, a po wymianie tego czujnika problem z gaśnięciem i odpalaniem ustąpił. W podobnym przypadku z C5 2.0 HDI opisywano identyczne kody i wysokie ciśnienie na rozruchu, sugerując diagnostykę układu CR, korekt wtrysków oraz sprawdzenie czujnika i wtyczki listwy paliwowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA