logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf MKIV - Brak oświetlenia wnętrza.

divinepl 18 Mar 2017 23:23 6201 7
REKLAMA
  • #1 16355302
    divinepl
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam. Panowie mam pewien problem kupiłem golfa IV i nie działa mi podświetlenie wnętrza po otwarciu drzwi , ani podświetlenie bagażnika. A więc poszeperałem po różnych forach i natrafiłem na mój problem , opisywana tam była dioda zenera. A więc wyciągnałem lampke w drzwiach kierowcy i rzeczywiście jest tam coś podobnego do tej diody ale lampka w ogóle nie była podłączona. Podłączyłem ją i działa ale tylko ona żadna inna nadal się nie odpala. Dodam iż brzęczek zapalonych świateł po otwarciu drzwi działa. Co to może być ? Moduł komfortu ? Zauważyłem też , że w drugiej lampce drzwiowej również jest takowa dioda może to ona jest zepsuta ? Jak myślicie od czego zacząć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16355405
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2655
    A nie masz czasami mikrostyków w zamku? One od zawsze dostawały zimnych lutów, chyba warto sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 16356722
    divinepl
    Poziom 7  
    Mikrostyki są na 100% , zacznę od nich rozbiore wszystkie zamki posprawdzam miernikiem przeczyszcze i ewentualnie przelutuję. Jeśli to nie pomoże temat będę dalej drążył.
  • #4 16358504
    yogi009
    Poziom 43  
    Zwróć uwagę na zimne luty.
  • REKLAMA
  • #5 16444182
    divinepl
    Poziom 7  
    Panowie a więc tak Mikrostyk w prawych drzwiach był zepsuty wymieniony kompletny zamek na oryginalny uzywany , po tym zabiegu zapala się kolejna kopertówka w prawych drzwiach czyli światła drzwi mam działające , brzęczyk JEST (choć czasem jest tak , że kopertówka drzwi lewych oraz brzęczyk nie działa ale po kilku minutach wszystko wraca do normy) , a więc sprawdziłem przelotki w drzwiach wydają się być okej , sama elektryka w drzwiach również jest okej.Auto podpiętę pod vag-com wykazał 2błędy komfortu brak grzania lusterka prawa strona oraz błąd 00928 - Locking Module for Central Locking; Front Driver Side (F220): Implausible Signal - intermittent. Powoli się poddaje z tym autem. Zauważyłem też , że do lampki schowka pasażera nie dochodzi prąd. Czyli co dalej ,rozbierać deske rozdzielczą i patrzeć po kablach ?
  • REKLAMA
  • #6 16444323
    yogi009
    Poziom 43  
    Trzeba chyba zajrzeć po wykładzinę podłogową pod nogami kierowcy. Tam jest moduł komfortu, wiązki kabli i... woda. Niamiec wymyślił, żeby moduł komfortu leżał w najniższej wnęce, gdzie woda się zbiera, taka logika. Zazwyczaj na połączeniach gniją przewody, jest taki gruby (chyba czerwony, albo czerwony z jakimś paskiem, w pewnym miejscu rozdziela się na kilka czerwonych (może 6-8), tam zazwyczaj gnije. Trzeba to odświeżyć i na nowo połączyć.

Moderowany przez Pawel wawa:

Ostrzeżenie, Post raportowany. Golf to nie Passat, nie ma modułu komfortu pod siedzeniem, ani tym bardziej gnijącej wiązki jak w Passacie. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #7 16444420
    divinepl
    Poziom 7  
    A nie czasem moduł komfortu jest nad nogami pasażera ?
  • #8 16444571
    yogi009
    Poziom 43  
    Nie wiem, jak w Golfie. Passat ma pod nogami kierowcy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem podświetlenia wnętrza oraz bagażnika w Golfie MKIV po otwarciu drzwi. Po sprawdzeniu lampki w drzwiach kierowcy, która była niepodłączona, udało się ją uruchomić, ale inne lampki nadal nie działają. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie mikrostyków w zamkach drzwiowych oraz modułu komfortu. Po wymianie mikrostyku w prawych drzwiach, część świateł zaczęła działać, ale nadal występują problemy z innymi lampkami oraz błędami w systemie komfortu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń elektrycznych, zimnych lutów oraz stanu modułu komfortu, który może być narażony na wilgoć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA