logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mikrofonu do komputera. (wejście XLR z przejściówką na minijack)

anetairafal 20 Mar 2017 18:59 8001 7
REKLAMA
  • #1 16359390
    anetairafal
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam i proszę o pomoc.

Zakupiłam córce mikrofon dynamiczny i się okazuje końcówka XLR. Dokupiłam przejściówkę na minijack i podłączyłam do komputera. Córka zrobiła próbne nagranie i same szumy(filtr szumów też jest). Jak to prawidłowo podłączyć? Szukałam i doczytała o jakiś mikserach, przedwzmacniaczach ale nie wiem co i jak. Mikser - no za drogi. A jak działa przedwzmacniacz? Czy to załatwiłoby problem?
  • REKLAMA
  • #2 16362469
    RAFI462
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam.

Mikrofony podłączane do komputera (elektretowe) działają na zupełnie innej zasadzie od mikrofonów w dynamicznych.

Mikrofon podłączany do komputera potrzebuje do działania zasilania z karty dźwiękowej
    Mikrofon dynamiczny działa na zasadzie cewki która pod wpływem drgań fali dźwiękowej wytwarza pole elektryczne dlatego taki mikrofon nie będzie działał, ponieważ wysyła sygnał w odmienny sposób.

Potrzebny jest więc przetwornik (prosty mikser lub wzmacniacz). Osobiście polecam mikser (nawet prosty model) będzie posiadał korekcję dźwięku i kilka wejść sygnałowych

Mikser łączymy przewodem usb jeżeli posiada interfejs audio, lub przewodem jack - chinch do wejścia liniowego

Na początek wystarczy zwykły Behringer lub LD w cenie około 200 zł (nowy) można znaleźć nawet z interfejsem usb.
  • REKLAMA
  • #3 16362497
    anetairafal
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Znalazłam tenże wzmacniacz. Więc go kupię. Och nie wiedziałam, że z tym tyle zachodu. No ale jak już się powiedział A to trzeba i B.
  • REKLAMA
  • #4 16362543
    RAFI462
    Poziom 11  
    Witam. To nie jest żaden problem. Tylko po prostu jak się kupi "profesjonalny" sprzęt to trzeba później dokupić urządzenia, które ten sprzęt będą potrafiły obsłużyć. A poza tym taki mikser można bezpośrednio podłączyć pod zestaw głośników, na drugi kanał puścić podkład ze smartfona i już jest impreza. :) Też to kiedyś przerabiałem. Z własnego doświadczenia wiem, że jak się zaczyna to lepiej trochę dołożyć i kupić coś średniej klasy (lub nawet z najniższej dobrego sklepu muzycznego) niż później dokładać (bo coś się uszkodzi).
  • #5 16362564
    anetairafal
    Poziom 8  
    No właśnie, Córka uwielbia śpiewać i chce robić nagrania z lepszym dźwiękiem, tylko nie wiedziałam że jak kupię lepszy mikrofon to trzeba jeszcze tyle innych urządzeń. Ale jak piszesz na początek to będzie dobre. :)
  • #6 16362699
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2649
    Kolego, pomyśl w takim razie o zewnętrznej karcie dźwiękowej 24-bit z przedwzmacniaczem mikrofonowym. Będziesz tam miał wejście do Twojego mikrofonu i profesjonalny dźwięk oraz oprogramowanie do jego zapisu i semistudyjnej edycji (np. dodawanie efektów, itd.).
  • REKLAMA
  • #7 16362713
    RAFI462
    Poziom 11  
    Witam. Autorce tematu chodziło bardziej o coś w miarę cena - jakość. Ja mam swoją Yamahę S770 i jakość dźwięku na tym sprzęcie mi wystarcza. Miksera używam wbudowanego nawet komputer do tworzenia aranżacji mi nie potrzebny. Karty dźwiękowe oczywiście są ale w cenach 700 + chyba że porostu nie wiem co kolega ma na myśli.
  • #8 16405519
    anetairafal
    Poziom 8  
    bardzo mi pomogliście. Problem został rozwiązany. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił mikrofon dynamiczny z końcówką XLR i przejściówkę na minijack, jednak po podłączeniu do komputera nagrania zawierają tylko szumy. Odpowiedzi sugerują, że mikrofon dynamiczny wymaga zasilania, co oznacza, że potrzebny jest przedwzmacniacz lub mikser. Użytkownicy polecają zakup prostego miksera, takiego jak Behringer lub LD, w cenie około 200 zł, który umożliwi lepszą jakość dźwięku. Alternatywnie, można rozważyć zewnętrzną kartę dźwiękową z przedwzmacniaczem. W dyskusji podkreślono, że inwestycja w sprzęt audio wymaga dodatkowych urządzeń do prawidłowego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA