logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pioneer VSX-520 - Słychać że przekaźniki załączają ale nie zawsze jest dźwięk

darens 23 Mar 2017 08:01 2553 11
REKLAMA
  • #1 16365212
    darens
    Poziom 22  
    Ocena: 133
    Dzień dobry, amplituner jak w opisie. Mam go do kupienia w "dobrych" pieniądzach ale posiada mankament, po nieużywaniu, czasami po 15min. kiedy go włączę brak dźwięku. Słychać że przekaźnik załącza zasilacz a po kilku sekundach następne załączają głośniki ale jest cisza, wtedy wystarczy włączyć i wyłączyć amplituner lub wyłączyć i włączyć przyciskiem "SPEAKER" głośniki i wszystko działa. Urządzenie przeleżało w pokojowych warunkach nieużywane kilka lat, po pierwszym włączeniu ruszyło normalnie, później sytuacja j/w. Na amplitunerze brak jakichkolwiek śladów ingerencji. Problemem jest to że póki nie zapłacę nie mogę go otworzyć a więc mam pytanie, jeżeli usterka jest "powtarzalna" to proszę o jakieś sugestie dotyczące naprawy. Kwota za którą mogę go nabyć to około 1/2 ceny z portali aukcyjnych.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16365227
    hudy90
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Problem może być właśnie z przekaźnikami,czyszczenie lub wymiana. Ja miałem podobny problem z tym,że mi na niskich głośnościach kolumny przestawały grać,jak się podgłośniło to grały dobrze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16365522
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9257
    Jak Kolega wyzej napisał - wszystkie objawy wskazują na brak poprawnego styku w przekaźniku. Jeżeli jest rozbieralny, można spróbować usunąć siarczki/tlenki z jego styków, jak nierozbieralny: tylko wymiana.
  • REKLAMA
  • #4 16366324
    darens
    Poziom 22  
    Według mnie to też przekaźnik ale dziwne jest to ze wystarczy tylko jeden raz włączyć/wyłączyć i działa, stąd moje pytanie o powtarzalność usterki
    być może nie związanej z przekaźnikami. Zdecydowałem się na ten amplituner, otworzę go i sprawdzę ciągłość obwodów przy wyjściu na głośniki.
    Pozdrawiam.
  • #5 16366786
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    darens napisał:
    Według mnie to też przekaźnik ale dziwne jest to ze wystarczy tylko jeden raz włączyć/wyłączyć i działa, stąd moje pytanie o powtarzalność usterki

To prawda, że objaw jest podręcznikowy, wszelako gdy widzę urządzenie jeszcze młode, wyposażone w moduł HDMI, w głowie zapala mi się czerwona lampka. Sporo się naoglądałem na pozór błahych uszkodzeń, które w istocie były nie do pokonania usterkami części cyfrowej. Z biegiem lat zaczynam się doszukiwać celowego działania albo błędów konstrukcyjnych, bo statystyka robi się nieubłagana. Po prostu za dużo tego.
  • #6 16367469
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2994
    Chce się, lecz ciężko uwierzyć, że wszystkie przekaźniki jednocześnie utraciły kontakt . Popatrz schemat ochrony i opóźnienia włączenia głośników. Należy sprawdzić napięcie 12V i wstęp napięcia sterowania na bazy tranzystorów. Pioneer VSX-520 - Słychać że przekaźniki załączają ale nie zawsze jest dźwięk
  • #7 16369509
    darens
    Poziom 22  
    Tak uczynię, ale dopiero jutro. Zauważyłem też że po włączeniu urządzenia na np. "Tuner" kiedy przekaźniki się załączą ale w głośnikach jest cisza, zmiana źródła na np. CD powoduje ponowny klik przekaźników i dźwięk się pojawia na stałe niezależnie od następnego wyboru źródła. Jutro pomierzę napięcia, jeżeli będą prawidłowe to spróbuję wysterować przekaźniki manualnie jeżeli nic to nie zmieni to spróbuję na chwilę ominąć przekaźnik. Kolumny są sprawne, Jamo S406 , 6 Ohm a więc i impedancja akceptowalna przez amlituner. Dziwny problem...

A więc napięcia pomierzone,

(GND, +12) - 11.8V
    (GND, F_RLY) - 3.2V, przy speaker off - 0,00V

wyglądają prawidłowo, chciałem zrobić "bypass" pomiędzy wejściem sygnału ze wzmacniacz a wyjściem za przekaźnikiem na głośnik ale oczywiście za każdym włączeniem amplitunera wszystko działa jak należy...złośliwość rzeczy martwej :) . Wrócę z pracy i zrobię testy płytki z przekaźnikami " na stole" .
    Pozdrawiam.
  • #8 16484214
    chudek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Potwierdzam, przekźniki wymienić albo wyczyścić. W moim Yamaha najpierw lewy szwankował pół roku później prawy .
    Niektóre uszkodzenia występują stadami tak jak stadami opuszczają fabrykę :D .
    Pozdrawiam
  • #9 16484466
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Kolega @darens napisał, że jest cisze w GŁOŚNIKACH czyli nie gra żaden kanał. Nie sądzę żeby wszystkie przekaźniki miały tą samą i na dodatek powtarzalną usterkę. Obstawiam selektor wejść.
  • #10 16485615
    chudek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Trzeba zbadać czy sygnał jest przed przekaźnikiem, można innym wzmacniaczem małej częstotliwości sprawdzić po kolei jak przez bloki przechodzi sygnał. Z doświadczenia wiem, że jak jestem uzbrojony, z oscyloskopem w ręku trzeba cierpliwości żeby nadszedł moment objawu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 16485696
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Jakim przekaźnikiem?! Wg schematu na każdy kanał jest osobny przekaźnik więc mowa o liczbie mnogiej. Oscyloskop jest faktycznie BARDZO potrzebny.
    Ręce opadają :cry:

"Zbadaj" swoje uzbrojenie....

Sorry
    nie wytrzymałem.
  • #12 17206924
    darens
    Poziom 22  
    Winowajcą były złącza CN, brak kontaktu. Dziękuję za pomoc i temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Pioneer VSX-520, który po dłuższym nieużywaniu nie zawsze wydaje dźwięk, mimo że przekaźniki załączają zasilacz i głośniki. Po włączeniu i wyłączeniu amplitunera lub przełączeniu głośników na "SPEAKER" dźwięk wraca. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć przekaźników, które mogą wymagać czyszczenia lub wymiany. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie styków przekaźników oraz napięcia sterującego. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że problemem były złącza CN, które miały brak kontaktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA