logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C4 1.6 hdi - Ustawienie łańcucha rozrządu

sly_1978 25 Mar 2017 14:01 35856 21
REKLAMA
  • #1 16370407
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 285
    Mam problem z ustawieniem wałków rozrządu, po ich wymianie, na używane. Po złożeniu na znaki na łańcuchu, kolidują zawory z tłokiem. Z tego co wiem, jest jeden rodzaj wałków, ale między zdemontowanym a "nowym" wałkiem wydechowym, jest różnica w umiejscowieniu oznaczenia.
  • REKLAMA
  • #4 16372370
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 965
    Jest tu temat pięknie opisany ze schematem(post 16)
  • #5 16372464
    sly_1978
    Poziom 20  
    pitool napisał:
    Jest tu temat pięknie opisany ze schematem(post 16)

To też już przestudiowałem. Czy możliwe jest, że koło zębate się przestawiło względem wałka? Patrząc po krzywkach najbliżej jest schemat opisany jako "stary typ". Po prostu między wałkiem tym, który montuje a tym starym jest 2 ogniwa różnicy w oznaczeniu.
  • REKLAMA
  • #7 16372557
    sly_1978
    Poziom 20  
    yezz napisał:
    tu masz zdjęcie wałków http://www.306oc.co.uk/forum/archive/index.php?thread-25283-5.html, sprawdź czy krzywki na wałkach będą w podobnych pozycjach co było przyczyna wymiany wałków?

To jest ustawienie w jakim były wałki po demontażu nasady. W "nowej nasadzie" wałek wydechowy ma przesunięty znak o 2 ogniwa patrząc po krzywkach. W przesławnym linku jest mowa o 2.0 HDi. Wymieniam, bo na starych pojawiły się znaczne wżery.
  • REKLAMA
  • #8 16372631
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16396657
    sly_1978
    Poziom 20  
    Po przymierzeniu wałka jeden względem drugiego przestawiono łańcuch o 1,5 ogniwa i wszystko gra. Nie wiedzieć czemu na zakupionym wałku znak był w innym miejscu.
  • #10 16397056
    AuKElMe
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    sly_1978 napisał:
    Nie wiedzieć czemu na zakupionym wałku znak był w innym miejscu.

Bo kółko zębate lubi się ślizgnąć po wałku, niestety...
  • #11 16397515
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 16398851
    AuKElMe
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Niezależnie w czym ten silnik, mowa o dv6, siedział (peugeot, citroen, ford, volvo) łańcuch zawsze pasował tak samo. Słupki fizycznie się nie różnią, nawet wałkami.
  • #13 16398923
    sly_1978
    Poziom 20  
    AuKElMe napisał:
    Niezależnie w czym ten silnik, mowa o dv6, siedział (peugeot, citroen, ford, volvo) łańcuch zawsze pasował tak samo. Słupki fizycznie się nie różnią, nawet wałkami.

Byłem przekonany w 100 %, że wałki są zawsze takie same. Jednakże na pewnym serwisie aukcyjnym sprzedawca wałków zapewnia, że są dwa rodzaje i prosi o porównanie przed zakupem.
  • #14 20410899
    Mikosa
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Panowie odgrzewam stary temat bo mam podobny problem z wałkami rozrządu jak kolega sly_1978 z C4 1.6 HDI 109KM z 2008r.
    Samochód do chwili demontażu palił bez problemu. Po ich zdjęciu w celu wymiany łańcucha z napinaczem okazało się że ustawienie jest inne niż książkowe -nie pasuje do znaków (stary i nowy typ)- zdjęcie nr 1.
    Jak ustawię wałek ssący zgodnie ze znakami to wałek wydechowy jest "przesunięty" zgodnie ze zdjęciem ale jak patrzę na krzywki wałków, to krzywki zaworów wydechowych pierwszego cylindra (numeracja PSA od skrzyni) są w identycznym położeniu jak krzywki zaworów ssących czwartego cylindra -zdjęcie nr 2.
    Panowie moje pytanie to czy kombinować i zakładać nowy łańcuch na ustawienia książkowe czy nie ruszać i założyć jak było (skłaniam się ku tej opcji, skoro działało). Jak silnik palił to wg. mnie nie ma możliwości aby łańcuch się przestawił i kombinując z ustawieniami książkowymi mogę narobić bałaganu.

C4 1.6 hdi - Ustawienie łańcucha rozrządu C4 1.6 hdi - Ustawienie łańcucha rozrządu
  • #15 20411016
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20411082
    Mikosa
    Poziom 11  
    Wiem że źle ,tylko że samochód jeździł na takich ustawieniach i palił bez problemu. Dlatego mam zagwozdkę czy zakładać nowy łańcuch jak jest i jeździ czy zakładać zgodnie z książką.
    W tym temacie kolega sly_1978 miał przesuniecie na wałku. Mi tu wygląda na podobne przesuniecie na wałku wydechowym, dodatkowo ktoś zamontował łańcuch nie patrząc na znaki na na jego ogniwach. Pytam ponieważ ktoś może miał podobny problem lub ma rozpiskę położenia wałków względem siebie na podstawie krzywek.
  • #17 20411491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20411685
    Mikosa
    Poziom 11  
    I dla tego jestem w kropce.
    Kilka dni przed rozbiórką samochód pokonał trasę 180 km i czasami jechał 130km/h ładnie przyspieszając i nie kopcąc. Przy wymianie rozrządu takie coś - widać że napinacza łańcucha od góry prawie już nie ma. Miała być standardowa robota a tu takie klocki i nie wiem czy ustawiać standardowo czy jak u kolegi sly_1978 z przesunięciem wałka wydechowego w prawo o 1,5 ogniwa na łańcuchu, bo po pomiarach tego co jest tak wychodzi (może mam samochód który serwisował i to jego robota :)).
    A tak na poważnie to po demontażu widać że standardowo nie jest. Te wałki są odlewane więc nie mogły się przestawić gdyby przeskoczył to by pogiął zawory. Dodatkowo Diagbox nie pokazywał żadnych błędów. W momencie kręcenia rozrusznikiem komunikat synchronizacja wałek rozrządu/wał korbowy zmieniała się z NIE na TAK.
    Wałek wydechowy ma oznaczenia HH MVT M4 137 08 09 13 w ssący BH MVT M6 140 08 12 27 i dodatkowo 006428.
    Może już ktoś coś kombinował z wałkami i są z różnych marek samochodów i dla tego takie cyrki z oznaczeniami- biorę już wszystkie hipotezy pod uwagę.
  • #19 20411837
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20528061
    adam11555
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Kolego i jak ogarnąłeś temat ? Złożyłeś i działa czy jak ?
    Znalazłeś gdzieś jak te wałki mają być??
    Mam dosłownie taką samą sytuację :/
  • #22 20533645
    Mikosa
    Poziom 11  
    Witam
    Ogarnąłem.
    Na YT Anglicy nagrali film z wymiany łańcucha rozrządu w mini z silnikiem 1.6hdi, gdzie mieli kupę zdjęć wałków na których mi najbardziej zależało. Porównałem ze swoimi i wyszło że są ok, złożyłem łańcuch rozrządu zgodnie ze znakami, zapiąłem pasek i powoli obracałem wałem żeby sprawdzić na 100%, okazało się że jest OK. Potem skręciłem tak jak trzeba złożyłem na silikon i już ponad 3000 km zrobił i silnik chodzi idealnie.

Dodano po 13 [minuty]:

Tutaj masz link do filmu z którym porównywałem swoje wałki.
    https://www.youtube.com/watch?v=CKBMpirv7ZY
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z ustawieniem wałków rozrządu w silniku 1.6 HDI po ich wymianie na używane. Po złożeniu na znaki łańcucha dochodzi do kolizji zaworów z tłokiem. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwości przestawienia koła zębatego oraz różnic w oznaczeniach wałków. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że wałki mogą różnić się między sobą, co może wpływać na ustawienie. Ostatecznie, jeden z uczestników potwierdził, że po przestawieniu łańcucha o 1,5 ogniwa, silnik działa poprawnie. Inny użytkownik z podobnym problemem znalazł rozwiązanie, porównując wałki z materiałami wideo i stwierdzając, że jego ustawienia były prawidłowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA