logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie ergonomii, wygody, dostępności Canon EOS M i FijiFilm X

iagre 26 Mar 2017 04:06 2445 26
REKLAMA
  • #1 16371950
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Przymierzam się do kupna "niedrogiego" aparatu z wymienną optyką. Rozważam (wyłącznie te) modele:
    Canon EOS M
    Canon EOS M3
    Canon EOS M6
    FujiFilm X
    FujiFilm X-T20 (ewentualnie FujiFilm X-T10)
    FujiFilm X-E2s (ewentualnie FujiFilm X-E2)
    FujiFilm X-A3

Kwestie ważne w wyborze to (co oczywiste) możliwości/parametry i cena, ale oprócz tego również (już mniej oczywiste) ergonomia/wygoda użycia i łatwość dostępności (także w kontekście cen) dedykowanych akcesoriów (obiektywy, lampy błyskowe, baterie). Porównanie parametrów aparatów nie jest problemem bo na stronach producentów i sprzedawców są wyszczególnione i dostępne do porównań. Trochę gorzej jest z ergonomią i wygodą użycia - na stronach producentów i sprzedawców nie ma przy parametrach sprzętu opisów ergonomii/wygody użycia a zwłaszcza nie ma takich opisów do użycia w "porównywarkach sprzętu".
    Chciałbym żeby osoby które mają (lub miały) styczność z tymi sprzętami opisały jakie są między nimi różnice w ergonomii i wygodzie użycia - jakie słabe i jakie mocne strony na korzyść których modeli.
    Ponieważ w kwestii doboru obiektywów jestem laikiem to chciałbym żeby znawcy powyższego sprzętu i akcesoriów do niego również opisali jakie są różnice pomiędzy obiektywami do tych modeli w tej samej półce cenowej (czy obiektywy o identycznych parametrach/możliwościach do Canona i do FujiFilm będą w jednakowych cenach czy któraś marka obiektywów w tych samych parametrach będzie wyraźnie droższa).
    Jakie są "za" i jakie są "przeciw" w wyborze Canon EOS M lub FujiFilm X?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16372209
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    FujiFilm X-T20 wygrywa funkcjonalnością i ilością dostępnych obiektywów.
    Pamiętaj jednak że zabawa bardzo droga, to nie są lustrzanki gdzie obiektywów używanych i ilość jest gigantyczna, tu każdy obiektyw kosztuje bardzo dużo, a firmy jak sigma, tamron i tokina to śladowe ilości i mało ciekawe modele.
    No i jeszcze pamiętaj że kompaktowość tych aparatów znika jak zaczniesz podpinać duże obiektywy lub adaptery do innych systemów, wtedy taki aparat robi za zakrętkę obiektywu :)
    Ja po roku uzywania wróciłem do lustrzanek, zostawiłem sobie tylko samsunga NX30 bo kosztuje grosze, a jakość rewelacyjna.
  • #3 16372620
    iagre
    Poziom 35  
    Moje pytanie nie dotyczyło możliwości ale wygody i ergonomii.

Nie moja półka cenowa (EOS M5) ale tak z ciekawości...
    marcode napisał:
    FujiFilm X-T20 wygrywa funkcjonalnością

Domyślam się że FujiFilm X-T20 jest lepszy od Canon EOS M6 ale czy też jest lepszy od Canon EOS M5?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16372644
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Miałem w ręku FujiFilm X-T10, zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16372660
    marcode
    Poziom 26  
    Canon lepiej leży w ręce ale ogólnie EOS M na rynku europejskim i polskim to nadal ciekawostka i pusty rynek wtórny, dlatego wspomniałem że Fuji ma większą funkcjonalność.
    Do fuji kupisz jako takie tele w cenie sensownej i ciekawe stałki.
  • #6 16372716
    iagre
    Poziom 35  
    marcode napisał:
    EOS M na rynku europejskim i polskim to nadal ciekawostka i pusty rynek wtórny

Czy to oznacza że obiektywy do EOS M nie są zamienne/kompatybilne z obiektywami do innych EOSów (nie EOS M)?
    Jak przeglądam strony WWW sprzedawców to widzę zdecydowanie częściej Canon EOS M niż FujiFilm X, a z tego wnioskuję że to raczej FujiFilm X jest "ciekawostką".
  • Pomocny post
    #7 16372756
    marcode
    Poziom 26  
    Kupujesz http://www.euro.com.pl/pierscienie-posrednie-i-adaptery/canon-mount-adapter-ef-eos-m.bhtml i możesz podpinać obiektywy EF-S Canona ale zaczyna to być mało wygodne, a tym bardziej ergonomiczne to nie jest.
    Fuji X to najbardziej rozwinięty system bezlusterkowców aps-c, z tym może konkurować tylko system m4/3 panasonic/olympus.
  • Pomocny post
    #8 16372785
    yogi009
    Poziom 43  
    iagre napisał:
    Czy to oznacza że obiektywy do EOS M nie są zamienne/kompatybilne z obiektywami do innych EOSów (nie EOS M)?

Dokładnie tak.
  • #9 16372997
    iagre
    Poziom 35  
    Kwestia ergonomii to nie tylko "jak to leży" w ręce ale również cała klawiszologia i pokrętłologia. Jak w tej materii wygląda różnica w wygodzie i intuicji obsługi pomiędzy Canon i FujiFilm?
  • Pomocny post
    #10 16373032
    yogi009
    Poziom 43  
    Coś mi się wydaje, że Twoje pytanie jest z gatunku: "jaki aparat będzie mi bardziej odpowiadał". Przejdź się do sklepu fotograficznego, weź w rękę wszystkie, którymi jesteś zainteresowany - to będzie najbardziej wiarygodne z Twojego punktu widzenia. Trudno na forum znaleźć osobę, któ©a miała wszystkie aparaty z tej listy i która w miarę obiektywnie potrafi je uporządkować. Każdy ocenia inaczej. Co do menu - przecież to masz na obrazkach w internecie. Można się więc zorientować, gdzie się znajdują poszczególne opcje.
  • #11 16373063
    marcode
    Poziom 26  
    X-T20 to też wizjer, dobrze przemyślane przyciski i pokrętła, canon bardziej taka małpka dla azjatów gdzie się dobrze sprzedaje.
  • #12 16373115
    iagre
    Poziom 35  
    To teraz z powodu ograniczeń finansowych pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy wziąć od razu tańszy model (X-E lub X-A) razem obiektywem i natychmiast cieszyć się możliwością robienia fotografii czy może najpierw samo lepsze (X-T lub X-E) body a obiektyw(y) dopiero po kilku tygodniach/miesiącach. Co wy proponujecie?

P. S.: Jest limit 3 x pomógł na użytkownika w jednym temacie (nie wiem czy tylko w tym jednym dziale czy na całej "elektrodzie") i dlatego najbardziej zasłużony niestety więcej nie dostanie.
  • #13 16373152
    marcode
    Poziom 26  
    Każdym aparatem zrobisz podobne zdjęcia, to od ciebie zależy jak je wykonasz, a zasada zawsze podobna jeśli mamy sprzęt z wymienną optyką, czyli lepszy obiektyw da więcej niż nowsza lepsza pucha.
    Dlatego najprostsze lustrzanki nadal dobrze się sprzedają bo można do nich tanio kupić świetne obiektywy.

Obecnie chyba opłaca się najelpeij z tanich Fujifilm X-A3 albo Sony A6000, ewentualnie panasonic/olumpus np panasonic DMC-GX7.
  • #14 16373507
    yogi009
    Poziom 43  
    Trzeba jeszcze zadać pytanie o to, jakie tematy chcesz fotografować? Czy to ma być taka lepsza "małpka" do sytuacji rodzinnych i wycieczkowych, czy też masz już sprecyzowane rzeczy, które preferujesz? Temat niejednokrotnie determinuje wybór sprzętu. W tym przypadku np. obiektywu.
  • #15 16373776
    iagre
    Poziom 35  
    yogi009 napisał:
    Trzeba jeszcze zadać pytanie o to, jakie tematy chcesz fotografować?

1. W pomieszczeniu z bardzo małej odległości (strukturalna ciasnota) bardzo szeroka ściana (duży kąt widzenia połączony z dużą rozbieżnością odległości obiektywu od najbliższego i najdalszego punktu ściany).
    2. Doraźnie funkcja lornetki - z dużej odległości małe obiekty (także w niekorzystnych warunkach oświetleniowych).
    3. Doraźnie wsparcie monitoringu - wideo-podgląd (po kablu lub przez Wi-Fi) długiego, ciemnego korytarza.
    4. W czasie imprez w ciasnych pomieszczenia objęcie (w jednym) kadrze wszystkich imprezowiczów.
    5. W czasie wycieczek/podróży pejzaże, architektura, zjawiska pogodowe.
    6. W czasie nagłych sytuacji superszybkie strzały (aparat nie zastanawia się pół godziny nad dobraniem optymalnych parametrów zanim strzeli fotkę - dobranie optymalnych parametrów (i zrobienie zdjęcia) natychmiast bez zbędnej zwłoki.
    7. Obiekty na niebie - samoloty, helikoptery, księżyc, słońce, planety, gwiazdy.
    8. Więcej grzechów nie pamiętam ale coś tam jeszcze było... ;)
  • #16 16373800
    yogi009
    Poziom 43  
    No, to teraz dałeś popalić. Poszczególne punkty w zasadzie oznaczają różne obiektywy (o ile nie aparaty). Żadne szkło nie połączy zalet teleobiektywu i szerokiego kąta, do tego z jasnością szkła pracującego w ciemnych warunkach... Drugi mój wniosek jest taki, że być może nie wiesz dokładnie, czego oczekujesz od tego aparatu.
  • #17 16373840
    iagre
    Poziom 35  
    To oczywiste że jeden obiektyw nie będzie tak uniwersalny żeby spełnić wszystkie powyższe wymagania i właśnie dlatego decyduję się na aparat z wymienną optyką żeby w miarę możliwości kilkoma różnymi obiektywami zaspokoić całą potrzebną funkcjonalność.

P. S.:
    Kolejność na powyższej liście "potrzeb" (#15) nie odzwierciedla priorytetów - jest raczej "przypadkowa".
  • #18 16373909
    yogi009
    Poziom 43  
    Dopuszczasz manualne ostrzenie, czy stawiasz na autofocus?
  • #19 16373918
    marcode
    Poziom 26  
    Jak patrzę na te punkty to w opcji minimum trzeba by kupić np nikona D3300/D5300/D7100 + Sigma art 1.8/18-35 i nikkor ed 70-300VR lub tańszy tamron 70-300 USD VC, ewentualnie zamiast rewelacyjnej sigmy 18-35 tańsza sigma 17-50 2.8 lub w połączeniu z 18-105VR nikkora dodać jasną stałke 1.8/35mm.

Większość bezlusterkowców wykończy cie cenowo z obiektywami, a i tak af będzie wolniejszy niż w lustrzance, obiektywy będą ciemne, a jak podepniesz konkretne tele to ergonomia tragedia.
  • #20 16373920
    iagre
    Poziom 35  
    I AF i MF - to też jedna z przyczyn wybrania czegoś innego niż kompakt.
  • #21 16374003
    yogi009
    Poziom 43  
    Myślę, że do szybkich zadań potrzebujesz tzw. standardowego zoom'a z AF, to z reguły jest coś w granicach 18-55mm (oczywiście odpowiednik po przeliczeniu). Do strzałów z daleka zupełnie coś innego i też raczej z AF, przy tych dystansach drastycznie spada tzw. głębia ostrości (czyli trudniej manualnie trafić, chyba że przez LV, co wymaga nieco czasu). A szeroki kąt chyba mógłby być manualny, byle w miarę jasny (do tych wnętrz, bo krajobraz i tak najlepiej wyjdzie na małych dziurkach). To tak w skrócie.
  • #22 16374109
    iagre
    Poziom 35  
    No to wychodzi że teraz E2s z obiektywem lub T20 body do którego obiektyw byłby dokupiony za kilka tygodni lub miesięcy.
  • REKLAMA
  • #23 16374306
    yogi009
    Poziom 43  
    Jesteś na pewno zdeterminowany jeśli chodzi o bezlusterkowce? Sądzę, że kilka szkieł do lustrzanki wyjdzie taniej, no i wybór jakby większy. Wszystko, co nowe kosztuje. Wystarczy spojrzeć na ceny chociażby A7 w porównaniu do 5DIV,
  • #24 16375138
    iagre
    Poziom 35  
    Może lustrzanka (dwucyfrowy EOS) też w przyszłości będzie obok bezlusterkowca. ;)
  • #25 16375182
    marcode
    Poziom 26  
    Z canona dorównujący jako tako nikonowi jest 80D, ja siedzę w nikonie to coś mogę doradzić więcej, o canonie niech sie wypowiedzą inni.
  • #26 16375193
    yogi009
    Poziom 43  
    Budżetowe dwucyfrówki to 40d i 50d, dają bardzo ładne obrazki.
  • #27 16375406
    marcode
    Poziom 26  
    Nie zaprzeczam, sam miałem 40D ale jednak przeskok wtedy na D90 nikona dał dużo na plus ale to już stare aparaty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy porównują ergonomię, wygodę użycia oraz dostępność akcesoriów dla aparatów Canon EOS M i FujiFilm X. Canon EOS M, M3 i M6 są oceniane pod kątem komfortu trzymania, podczas gdy FujiFilm X-T20, X-T10, X-E2s, X-E2 i X-A3 wyróżniają się większą funkcjonalnością i dostępnością obiektywów. Wskazano, że FujiFilm ma lepszą ofertę obiektywów, ale ich cena jest wysoka. Użytkownicy podkreślają znaczenie ergonomii, klawiszologii oraz intuicyjności obsługi, sugerując, że najlepiej jest przetestować aparaty osobiście w sklepie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z manualnym i automatycznym ostrzeniem oraz różnorodnością obiektywów, które są kluczowe dla różnych stylów fotografii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA