logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 1 fazowy 1,1KW - Nie startuje, wymieniony kondensator

gregor_21 28 Mar 2017 20:36 9540 15
REKLAMA
  • #1 16377485
    gregor_21
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Problem z silnikiem od pompy hydroforowej, 230V; 1,1KW, nie startuje tylko buczy, po kilku próbach czasami wystartuje po 2-3 sekundach. Wymieniony kondensator rozruchowy ale nie pomogło, zastanawiam się, czy to nie przypadkiem wyłącznik odśrodkowy, sprawdziłem miernikiem na ciągłość przewodu ale nie piszczy tzn. nie ma zwarcia.

Załączam zdjęcie schematu połączeń.

Proszę jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Silnik 1 fazowy 1,1KW - Nie startuje, wymieniony kondensator 20170328_200635-1.jpg (555.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16377612
    rafal o
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Z tym silnikiem współpracują dwa kondensatory. Czy jesteś pewny że obydwa są sprawne? Wyłącznik odśrodkowy lubi się zaciąć, jego styki też mogą ulec zniszczeniu w każdym bądź razie" przedzwonka "powinna
    zapiszczeć. Kondensator nowy też zdarza się że uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 16377689
    gregor_21
    Poziom 11  
    Wymieniłem tylko jeden, ten większy, rozłączany wyłącznikiem odśrodkowym. Mogę dokupić ten drugi i zobaczyć ale jeśli wyłącznik nie zapiszczał to...? chyba że coś źle sprawdzam.

Załączam jeszcze tabliczkę znamionowa.
    Załączniki:
    • Silnik 1 fazowy 1,1KW - Nie startuje, wymieniony kondensator 20170328_211254-1.jpg (316.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 16378626
    rafal o
    Poziom 17  
    Patrząc na załącznik nr,1 to miernik powinien zapiszczeć dołączony do którychkolwiek zacisków, czyli uszkodzenia należy szukać w wył. odśrodkowym. Kondensatory raczej trudno sprawdzić bez odpowiedniego miernika. Silniki klatkowe jednofazowe mają kiepski moment rozruchowy i jeśli jest zbyt wielki luz na łożyskach
    to może następować przy rozruchu na skutek silnego pola elektromagnetycznego sklejanie wirnika i stojana utrudniające start silnika a nawet go uniemożliwić. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 16378655
    gregor_21
    Poziom 11  
    No właśnie, a nie piszczy. Silnik nie jest stary - 6 lat chodzi z tą pompą, wiec łożyska myślę, że są ok. Czasami wystartuje po po 2-3 sekundach.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - zrobiłem taką próbę i zmostkowałem zaciski gdzie jest podpięty wyłącznik odśrodkowy i włączyłem na moment silnik, to nie zakręcił tyko jakby wpadł w drgania prawo-lewo (tak przynajmniej mi się wydawało).
    Coś to oznacza i czy tak w ogóle mogłem zrobić?
  • #6 16378970
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Należało by jeszcze uzwojenia silnika sprawdzić.
  • #7 16379021
    rafal o
    Poziom 17  
    Kondensatory Ca+ wył odśrodkowy i Cb podłączone równolegle, więc silnik powinien ruszyć (przynajmniej na luzie). jeśli się namyśla co do kierunku to może świadczyć o przerwie w uzwojeniu głównym.Dopuszczam też
    poluzowanie któregoś z mostków, możliwe są też skróty między uzwojeniowe bądź między zwojowe. Proponuję byś sprawdził omomierzem połączenia na mostkach i rezystancję uzwojeń. Możesz jeszcze sprawdzić przy listwie zaciskowej czy nie czuć zapachu spalonego uzwojenia. Na odległość trochę trudno zdiagnozować przyczynę.
  • REKLAMA
  • #8 16379551
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Odkręć uzwojenie główne od zacisków ,sprawdź jego ciągłość .Wyczyść wszystkie przewody i mostki dochodzące do zacisków , sprawdź ciągłość uzwojenia pomocniczego . Jeśli posiadasz induktor sprawdź nim czy nie ma przebicia między uzwojeniem głównym a uzwojeniem pomocniczym .
  • #9 16379831
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 941
    Ja bym najpierw sprawdził odśrodkowy - bardzo możliwe że się coś urwało/odlutowało i dlatego nie startuje nawet z mostkiem.
    To jest jedyna mechaniczna rzecz w tym silniku która się generalnie może popsuć po kilku latach użytkowania.
  • #10 16379857
    qadam12
    Poziom 27  
    W1 -V2 tam jest wył. odśrodkowy , skoro je zwarł na chwilę to czego jeszcze tam szukać?
    Najpierw induktor , można też silnik rozebrać i obejrzeć uzwojenia ,sprawdzić czy wirnik nie przesunął się względem stojana ,czy stojan i wirnik nie ma przesuniętych blach itp.
  • #12 16380250
    qadam12
    Poziom 27  
    mychaj napisał:
    jeden kondensator jest na wierzchu a gdzie jest montowany drugi?

Gdzie ma być? Powinien być obok pierwszego ,także na wierzchu .
  • #14 16380307
    gregor_21
    Poziom 11  
    Witam ponownie,

kondensatory są zamontowane na zewnątrz obok siebie, jeszcze raz były kable poskręcane wiec stykologia nie jest problemem.

Natomiast zrobiłem ponownie kilka razy test ze zmostkowaniem i okazuje się, że jednak silnik zakręcił jak na moment go włączyłem (wcześniej myślałem że wpadł w drgania prawo-lewo), tylko, że wtedy strasznie się tłukł, rzegotał... Czy to normalne przy zwarciu tych styków?

Kolejne próby po odłączeniu mojego mostka - już za każdym razem startował - może przypadek, może dlatego że ciut mniejsze obciążenie było (1,2 atmosfery vs 1,5 wcześniej). Próbowałem wcześniej przekręcać wał ale też nic to nie zmieniało, wiec może odrobinę mniejszy opór tu pomógł, może wyłącznik odśrodkowy zadziałał... chociaż jak mierze na ciągłość przewodu to nadal brak zwarcia na zaciskach wiec pewnie nie.
  • #16 16419157
    gregor_21
    Poziom 11  
    Witam,

silnik został oddany do serwisu i naprawiony - koszt naprawy 40zł.

Pan niestety nie był ani trochę rozmowny, jedyne informacje jakie udało mi się uzyskać to to, że był naprawiony wyłącznik odśrodkowy i że jest w bardzo dobrym stanie.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednofazowym silnikiem pompy hydroforowej 1,1 kW, który nie startuje, a jedynie buczy. Po wymianie kondensatora rozruchowego problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewał wyłącznik odśrodkowy, który mógł być uszkodzony. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie obu kondensatorów, uzwojeń silnika oraz stanu wyłącznika odśrodkowego. Po kilku próbach zmostkowania zacisków silnik czasami startował, ale z drganiami. Ostatecznie silnik został oddany do serwisu, gdzie naprawiono wyłącznik odśrodkowy, a koszt naprawy wyniósł 40 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA